Lax med chèvre och sesamtopping




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Tycker du om lax och den franska smakrika vitmögelosten chèvre så kommer du att älska den här krämiga laxrätten. Servera med milt potatismos. Underbart!!!

4 laxfiléer
salt 
grillkrydda
ca 150 g chèvre
1 burk crème fraiche (2 dl)
ca 5 soltorkade, marinerade tomater
1 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad  (jag tycker bättre om timjan och brukar därför ta det istället för dragon)
1-2 msk sesamfrön
3 dl grädde (en lättare variant går bra)

Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med grillkrydda.
Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
Bre ostkrämen över laxen. Häll grädden i formen. Strö på sesamfrön. Salta och peppra. Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg. Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.

Tips: Man kan göra gratängen extra festfin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer över getosttäcket

Kommentarer
Postat av: Veronica

Det ser gott ut! Kanske nå't att testa i helgen. Är grillkryddan med i originalreceptet, eller är den ditt egna tillägg ;)?

Kram, Veronica

2009-11-06 @ 09:30:26
Postat av: Karin

Haha!!! Du känner min matkultur du, nej i originalreceptet står det "pepparmix" och inte "grillkrydda";)

Kram!!

2009-11-06 @ 13:00:06
Postat av: Magdalena

Det där ser jättegott ut! Lax är en riktig favorit och kombinationen med getost känns riktigt bra.

2009-11-06 @ 14:46:29
Postat av: Lotta L

Hej! Vilken fin blogg du har! Laxen ser så god ut, måste vi prova. / Lotta

2009-11-06 @ 15:53:08
Postat av: bakmammorna

din blogg är så himla fin- underbara bilder!! laxen låter jättegod- vi ska köra klassiker med fetaost ikväll, men chevre låter mkt godare!

2009-11-07 @ 12:47:18
URL: http://www.bakmammorna.blogspot.com
Postat av: Veronica

Vi åt laxen igår kväll - en ny "bjudfavorit": snabb, enkel och riktigt god" (men det få väl bli till andra än er =) ). Den smakade inte så mycket get som jag trodde den skulle göra - kanske för att jag skar bort de vitluddiga kanterna på getosten? Brukar du göra det, eller ska luddet vara med i röran?



Ha det gott! Kram!

2009-11-15 @ 13:56:19
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

Ja visst är det gott! Njae, jag brukar inte ta bort "luddet" men det är nog inte helt fel att göra det, sen om man vill ha lite mera ostsmak kan man ju hoppa över grädden.



Jag blir gärna bjuden!=) Kram!!

2009-11-17 @ 08:34:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen