Herman, surdegen från 70-talet




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jobbveckan avslutades med härligt höstfiske vid havet. 14 gäddor, catch and release!:), stormkökskorv, hett te och surdegskakan Herman. TREVLIGT!!!

För ett par dagar sedan fick jag lite surdeg av mamma, ni vet den där surdegskulturen som stått och bubblat på folks diskbänkar och åkt land och rike runt sedan 70-talet=) Tänkte först inte göra någonting med den tills Veronica övertalade mig, " Den är ju jättesaftig och god, full med choklad, äpplen och nötter!". O visst hade hon rätt, gott som sjutton!

Ingredienser:
Surdeg:
6 dl mjölk
6 dl mjöl
7 1/2 dl socker

Kaka:
3 ägg

2,5 dl socker

1,5 dl matolja

3 tsk bakpulver

3,5 dl mjöl

1 tsk salt

100 gram hackad mörk choklad

2 tsk kanel

100 gram hackade nötter som hasselnötter, valnötter eller mandel

2 rivna äpplen

100 g choklad

 


Gör så här: Antingen har du fått lite susrdegskultur och går då direkt till dag 10 annars börjar du på dag 1.

Dag 1: Blanda, 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker, låt stå i rumstemperatur i en skål utan lock.

Dag 2: Rör två till fyra gånger.

Dag 3: Rör två till fyra gånger.

Dag 4: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker.

Dag 5: Rör två till fyra gånger.

Dag 6: Rör två till fyra gånger.

Dag 7: Rör två till fyra gånger.

Dag 8: Rör två till fyra gånger.

Dag 9: Rör i 2 dl mjölk, 2 dl mjöl och 2,5 dl socker. Dela surdegskulturen i 5 lika stora dela, ge bort 4 delar eller baka en massa egna kakor=), en "del" räcker till en kaka.

Dag 10: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och choklad. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller i matberedare. Tillsätt matoljan droppvis under kraftig vispning. Blanda i surdeg, mjöl, salt, bakpulver, kanel, nötter, choklad och rivna äpplen till en smet. Häll smeten i en smord sockerkaksform ca 28 cm diameter nederst i ugnen och grädda i ca 45-50 minuter.

 














Kommentarer
Postat av: Jerka

Den där kakan var ju kanongod, enormt saftig och smakrik!!



Kramar!!

2009-10-24 @ 08:37:10
Postat av: Jens

14 gäddor?? Där vill jag också fiska!!:-)

2009-10-24 @ 15:34:47
Postat av: Karin

Ja, väldigt mycket över förväntan faktiskt! Kommer helt klart tacka ja nästa gång jag får ett Hermanerbjudande. Kram!!

2009-10-25 @ 10:34:34
Postat av: Karin

Yes, grymt trevligt fiske!!:)

2009-10-25 @ 10:35:56
Postat av: Veronica

Kul att ni fick så många gäddor! Det verkar ju vara ett superfiskeställe - det kanske borde ha varit där vi skulle ha fiskat i somras....

Nu är jag ledbruten efter att ha kapat och kluvit ved - det hade inte suttit helt fel med lite Herman, visst är den god!? / V

2009-10-25 @ 17:06:57
Postat av: Karin

Ja, du hade rätt...som vanligt med andra ord!=) Herman är en riktigt trevlig bekantskap. Hade ni bott lite närmare hade jag bjudit över er fika "after ved"=). Kram!!

2009-10-25 @ 17:21:19
Postat av: Andreas

Hmmmm.....vattnet kallas Hemligvattna!!! Inte helt utan anledning.......Kakan "missade" jag men körven var god!

2009-10-26 @ 20:38:56
Postat av: Karin

Oroa dig inte Ante...jag ska inte blogga koordinaterna till "Hemligvattna"!=)

2009-10-26 @ 21:40:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen