Snigelbullar





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Kanelbullens dag är förutom ett trevligt barndomsdoftande påhitt även lillungens inofficiella namnsdag. För att fira gick vi på teater för pyttesmå och bakade underbart goda snigelbullar fyllda med smör, valnötter, socker, kanel, kardemumma och vanilj.

Receptet kommer från den fina bakboken "Annorlunda bakverk", boken köptes för en sådär femton år sedan och har genom åren inspirerat till stordåd i bakformat för både stora och små.=)

Ingredienser deg:
2 1/2 dl mjölk
20 g jäst
80 g smör
1 dl socker
1 nypa salt
saft från en halv citron
ca 7- 8 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
6 dl (ca 300 g) fint hackade valnötter (eller andra favoritnötter)
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
kanel
kardemumma
smör
grädde

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm mjölken tillsammans med smöret till fingervärme. Häll mjölkblandningen över jästen. Blanda. Rör i övriga ingredienser (du får känna av lite vad som blir lagom med mjölet). Låt degen jäsa till dubbel storlek. Mixa nötterna fint och rör ihop dem med socker, kanel och kardemumma (efter smak). Kavla ut degen till en rektangel, bred på smör och fördela nötblandningen över. Rulla ihop (som en rulltårta) och skär i 1 1/2 cm breda "rulltårtsbitar" som du lägger ut ganska tätt i en smord långpanna. Pensla med grädde. Grädda i ca 25 minuter (tills de fått fin färg). I orginalreceptet ska de bara jäsas en gång men jag har testat att jäsa dem även efter "utläggningen" i långpannan och det blir bra det också.







Kommentarer
Postat av: mimmi

Gullunge!! Puss o kram :-)

2009-10-06 @ 10:09:49
Postat av: Maja.

Såg ju hur gott ut som helst! Den där boken vill jag också ha:)

2009-10-06 @ 10:37:48
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Anonym

ser gott ut:)



P.S.Jag brukar baka mycket det är kul!!!

2010-03-21 @ 20:47:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen