Svartvinbärspaj





Foto: Karin / bevemyrs blogg

När pappas födelsedag firades i helgen åts det förstås en massa godsaker. Särskilt brorsan och jag delar en gemensam förtjusning för den här svartavinbärspajen med en krämig tryffelfyllning som jag hade gjort till kalaset. En smakrik blandning av de lite syrliga vinbären och den lena chokladen. Receptet kommer från konditorn Mia Öhrn (titta här) och enligt författarna till " Två systrars söta" där receptet hittades så anses den vara gudagod och bokens absolut godaste sötsak. Bara den beskrivningen i sig gör ju att man inte kan låta bli att testa:)

Ingredienser:

Chokladpajdeg

3 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör eller margarin

2 msk florsocker

3 msk kakao

1 äggula

2 tsk iskallt vatten

 

Svartvinbärskräm

1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta

2 dl vispgrädde

300 g hackad mjölkchoklad (tex Marabou)

75 g rumsvarms smör

 

ev. vit riven choklad till garnering

 

GÖR SÅ HÄR:

Pajskal: Börja med att göra pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila minst i 30 minuter i kylskåpet. Smörj en pajform ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen tunt, 2-3 mm, klä pajformen. Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning: Mixa vinbären så släta som möjligt. Koka upp vinbärspurén med grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen och smöret i små bitar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalet. Låt svalna och stelna i kylskåp över natten. Dekorera gärna med vinbär eller/och vit finriven choklad.






Kommentarer
Postat av: Födelsedagsbarnet

Det var flera goda kakor vid festen men den godaste var nog vinbärspajen. Ser fram emot att smaka den fler gånger.

2009-10-30 @ 21:54:12
Postat av: Johan

Den var riktigt smarrig! Jag ska prova att göra den på blåbär, tror att det kan bli bra.

2009-10-31 @ 22:01:25
Postat av: Karin

Ja, klart att du ska bjudas fler gånger, säg till när du börjar bli sugen bara=)

2009-11-01 @ 08:53:06
Postat av: Karin

Blåbär? Låter jättegott!!!

2009-11-01 @ 08:53:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen