Fisk- och skaldjurssoppa


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min trevliga kollega Peter har i flera år pratat om sin frus fantastiskt goda soppa, att det skulle vara något för bloggen, problemet har varit att receptet bara funnits i hustruns huvud och att känslan för smaken suttit i fingertopparna på henne.

Benådade med vackert väder, finaste glöden och med grillpinnar i händerna satt Peter och jag för ett par veckor sedan tillsammans med en massa trevliga människor uppe på Ramunderberget. Med ett leende förklarade han att han nu hade hustruns recept. Att han kvällen innan slagit sig ner vid köksbordet och noga antecknat mått, ingredienser och förfarande när frun lagat soppan. Med glittrande ögon och en stolt min drog han sedan fram ett par ihopnitade papper med smått röriga anteckningar ur innerfickan. Glad blev jag förstås, sådana skatter är det inte varje dag man får!

Idag är det jag som har äran och med stolthet kan lämna receptet vidare till er! Trots sina många ingredienser är den inte alls särskilt svår att göra. En lyxig supergod soppa väl värdig gommen både till vardag och fest. Varsågoda!


Sött och gott blir nästa blogginlägg!:)

_________________________________________________________________________________________

Ingredienser till soppan (ca 7 port):

400 g torks eller annan vit fisk
400 g laxfilé
1/2 kg oskalade räkor
4-5 dl torrt vitt vin
2 burkar konserverade hela tomater
1 burk konserverade musslor
2 fiskbuljongtärningar
4 msk hummerfond
1 paket saffran
1 stor purjolök
1 stor morot
1 gul lök
1 fänkålsstånd
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
1 apelsin, rivet skal
persilja
salt
cayennepeppar
peppar
smör
vatten

Ingredienser sås:

3 äggulor
2 dl olivolja
4 pressade vitlöksklyftor
salt
1 tsk cayennepeppar
några droppar citron

Gör så här när du lagar soppan: Skala räkorna och lägg skalet tillsammans med några dl vatten, en klick smör och några dillkvistar i en kastrull, låt småkoka i ca 20 minuter. Hacka purjolöken, moroten, gul lök, fänkål och vitlök och fräs allt i en kastrull med olivolja. Häll på tomaterna, vin, 2 dl vatten, fiskbuljong, hummerfond, saffran, lite svartpeppar och timjan. Sila bort räkskalen och häll spadet i soppan. Låt soppan koka i 45 minuter. Skär fisken i lagom stora (inte för små) bitar och låt dem småkoka i några minuter, lägg i musslor och räkor. Smaka av med salt och peppar och toppa med rivet apelsinskal och några kvistar persilja. Servera med citron- och vitlökssås samt pain riche skuret i skivor och som du sedan knaperstekt i lite olja.

Gör så här när du lagar såsen som är god till soppan: Såsen tillagas som en majonnäs. Vispa först äggulorna med lite salt, droppa i olivolja. När såsen tjocknat rör du i vitlök och kryddorna. Smaka av med några droppar citron. Servera i en skål på sidan av soppan.



Kommentarer
Postat av: Yvonne

Åh, låter gott! Känner igen det där att recepten och måtten bara finns inne i mitt huvud.. ;) Det är INTE lätt att skriva ner dem om någon vill ha... :D

2010-05-27 @ 10:00:34
URL: http://yvonneeblogg.blogspot.com
Postat av: Nena

ahh jag alskar skaldjurs soppa, ser riktigt gott ut!

2010-05-27 @ 11:55:47
URL: http://www.paradiserecipe.com
Postat av: Kaksmulan

Jag brukar också göra en soppa med nästan exakt de här ingredienserna och aioli till. Precis som "Peters fru", skulle jag inte heller kunna skriva ned ett recept på den. Visst är det ofta så när man lagar mat. Inte så lyckat när man matbloggar dock! ;)

2010-05-27 @ 14:13:02
URL: http://kaksmulan.se/
Postat av: Emil

Jag har gjort soppan nu och den var riktigt god!!! Gjorde inte citron- och vitlökssåsen utan klickade i creme fraiche istället, gott det också!

2010-06-09 @ 22:49:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen