En bakelse - Hip hip Hurra för Sverige


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I morgon är det Sveriges nationaldag, Hip hip hurra!:)

Visst ska det firas och varför inte med en skönt hemgjord variant av Napolionbakelse. Spröda mördegsplattor,  äppelmos och hallonsylt, godaste vaniljkrämen, tjock vispgrädde och söt glasyr. Enkelt, firarfint och fantastiskt gott!

Nu ser kanske inte mina hemsnickrade Napolionbakelser lika snyggt kompakta och prydliga ut som konditorivarianten. Men döm inte hunden efter håren, det här är godare!:)





Napolionbakelsen har ända sedan 1800-talet funnits i Sverige och liknande finns i flera olika länder runt om i Europa.

Vanligast är kanske att blanda vaniljkrämen och grädden och toppa med ett lager gelé, varianterna är många men den här tycker jag är urgod i alla fall:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser nationaldagsfirarbakelse:

Smördegsplattor, köpta eller hemmagjorda
Hallonsylt
Äppelmos
Vaniljkräm
Vispgrädde
Florsocker
Vatten

Ingredienser vaniljkräm:

4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
4 dl kokande mjölk
2 vaniljstänger (1 går bra om de är lite större)


Gör vaniljkrämen så här: Vispa (med elvisp) äggulorna tillsammans med sockret så att det löser sig. Vispa ner mjölet. Koka upp mjölken tillsammans med vaniljstängerna (dela dem och skrapa försiktigt i fröna och lägg sedan i själva vaniljstängerna också). När mjölken kokar häller du försiktigt (i en fin stråle eller droppvis) ner den i äggröran samtidigt som du vispar med elvispen. När mjölken är ivispad  lägger du över krämen i en kastrull, låter allt småkoka under vispning tills den tjocknat (det tar bara ett par minuter).


Gör bakelserna så här: Grädda smördegsplattorna enligt anvisningen på förpackningen, ungefär 10 minuter brukar vara lagom (bakar du egna från grunden så vet du nog bättre än jag hur man gör, därför skriver jag inget om det;) Låt dem svalna. Gör vaniljkrämen och bred ett lager på en smördegsplatta. Vispa grädde och lägg uppe på vaniljkrämen. Lägg på ett lager smördeg och sedan på äppelmos och grädde (vill du kan du även fördela hallonsylt mellan lagren). Lägg på ytterligare en smördegsplatta. Bred på ett lager hallonsylt. Rör ihop florsocker och vatten (ganska fast) och lägg ett lager uppepå hallonsylten. Servera tillsammans med en kopp kaffe eller en kopp te.


Tips: Släng inte vaniljstängerna som blir över. Låt dem torka och mixa dem sedan tillsammans med socker och du får en riktigt god variant av vaniljsocker. Betydligt godare och mer vaniljsmakande än de flesta köpesorter.


I nästa blogginlägg käkar vi en hamburgare du inte får missa att lägga på grillen i sommar:)

Kommentarer
Postat av: Mårtenssons kök

Hipp hipp!

Ska absolut synas att de är hemgjorda och inga massproducerade bakelser!

2011-06-06 @ 21:32:55
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Johanna

Ska det inte vara smördegsplattor?

2011-06-09 @ 14:06:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen