Buffé - del två


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag bjuder jag er på del två i inläggen om buffémat:)

När det vankas bjudning är det inte alltid lätt att sådär i stunden komma på vad man ska servera. I söndags när vi hade "gatfest" med grannarna passade jag därför på att samla på mig en hel hög med goda bufferätter och tips på vad som passar att bjuda på när man är många.
_______________________________________________________________________________________________



Helena bjöd på det största och coolaste brödet jag någonsin sett - "Italienskt storbröd". Det bakas i långpanna, räcker till en hel hop bufféhungriga människor och är supergott att rosta!

Ingredienser:

100 g jäst
2 msk salt
1 dl olivolja (kan uteslutas, ersätts då med vatten)
1 -2 msk baksirap (kan uteslutas)
1,4 liter vatten
2 kg vetemjöl (byt gärna ut mot 2-3 dl vetemjöl special)

Gör så här: Värm vattnet till fingervarmt, smula jästen och lös det med vattnet. Tillsätt olja, sirap och salt. Arbeta in mjölet. Bäst går det med en hushållsassistent, men eftersom degen är väldigt lös kan man klara sig med en elvisp också. Arbeta gärna degen minst fem minuter, så att den blir seg och trådig. Mjöla och låt jäsa i 1 timme. Det är bra att titta till degen efter ungefär 30-40 minuter och ev. trycka ner den, för är det bra jästemperatur kan den lätt jäsa över kanterna. Det går bra att trycka ner degen flera gånger utan att brödet blir sämre, snarare tvärtom.

Smörj en långpanna, arbeta degen ordentligt i bunken och häll upp den i långpannan. Strö över lite mjöl, vetekli, vallmofrö eller vad man tycker är gott och hittar i skafferiet (det går bra utan också). Sätt ugnen på 275-300 grader.  Låt jäsa i ca 10 - 15 minuter.

Sätt in brödet i ugnen på nedersta falsen och grädda i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ytterligare 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk. Lagom är att dela brödet i fyra limpor när det har svalnat.

Underbart gott ljummet och att rosta!

_______________________________________________________________________________________________


Den här vackert garnerade skålen från Karin bjöd på godaste torsken kokt i vitt vin,  hummerfond, dill och vitpepparkorn!

Ingredienser:

3 st torskbitar av rygg (ligger förpackade såsom det är vanligt med frysta portionsbitar av laxfilé)

Kokas i:

Vitt vin
Hummerfond
dill
vitpepparkorn

Sås:

1 burk kräftstjärtar
3 st klyftade ägg
ca 1 1/2 dl grädde, vispad
1 dl gräddfil
2-3 msk majonnäs
ca 2 dessertskedar chilisås
Salt
Peppar

Garnera med:

Citron
Dill
Salladsblad
Purjolök, i skivor

Gör så här: Koka torsken i vin, hummerfond, dill och vitpepparkorn tills den är genomklar. Låt fisken svalna. Vispa grädde och rör i gräddfil, majonnäs, kräftstjärtar, ägg och chilisås. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken delad i bitar. Garnera med citron, dill, salladsblad och purjolök.

_______________________________________________________________________________________________



Ella serverade oss snyggaste sillfatet.

Smidigt och enkelt samtidigt som det ser flott och elegant ut!:)

Ingredienser:

Favoritsill (2 burkar köpt eller motsvarande heminlagd)
ca 6 dl gräddfil
1 knippe gräslök, hackad
2 ägg, hårdkokta i småbitar
rödbetor, hackade

Gör så här: Lägg sillen i botten på en form, bre/häll på gräddfil. Garnera med ägg, gräslök och rödbetor.

______________________________________________________________________________________________



Ulla-Britt bjöd oss både på läckra tunnbrödsrullar och fina Karin-tårtor.

Ingredienser tunnbrödrullar:

Tunnbröd
Rökt skinka, i småbitar
Gul lök, hackad
Senap

Gör så här: Dela skinkan i småbitar och hacka löken, blanda ihop tillsammans med senap. Bred röran på tunnbröd, rulla och skär i lagom stora munsbitar.

_______________________________________________________________________________________________




Karin-tårtorna har precis som kärt barn många namn!

Ingredienser:

1 paket Kungsören sockerkaka
1 1/2 dl vatten
3 äggulor
3 äggvitor
2 dl socker

50 g Flagad mandel

Grädde
Bär/bananer (eller annan frukt) /sylt

Gör så här: Blanda mix, vatten och äggulor. Bred ut på en bakplåtspapperklädd eller en smord och bröad långpanna. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktig ner sockret. Bred marängen ovanpå sockerkakssmeten. Strö på flagad mandel. Grädda i 15 - 20 minuter. Låt kakan kallna och dela den sedan på mitten. Lägg på bär, bananer, sylt och bre på vispad grädde. Lägg den andra halvan uppe på.

_______________________________________________________________________________________________


Gösta plockade fram dragspelet och spelade så att lövtaket ovanför oss lyfte!:)



Maja, vår katt, var med på kalaset hon också!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen