Bullar med ingefära och choklad


Foto: Karin / bevemyrs blogg

God lördag allesammans!

Dagens blogginlägg kommer ute från ön, sitter och sörplar grönt te i vinkelrummet, skogen och havet som närmsta grannar och med måsar och skogduvor som tjoar ikapp.

Idag hoppas vi kunna ge oss ut på Finntarmsfjärden för att rycka strömming. Jag är fruktansvärt sugen på färsk knaperstekt strömming med hemstampat potatismos och rårörda lingon.

När man är ute på sjön sådär är matsäcken nästan halva nöjet. Hett te, hembakat bröd, kokta ägg, en tub kaviar, ansjovis på burk, saft, kakor och bullar. I veckan upptäckte vi att det var tomma hål i frysen där vetebrödspåsarna brukar ligga, illa med tanke på att helg och strömmingsfiske var i faggorna. För att råda bot plockade lillungen och jag fram assistenten och bakade oss ett rejält lass med bullar. Dels kanel, socker och kardemummabullar och dels bullar fyllda med ingefära, socker och choklad. Båda sorterna visade sig bli fruktansvärt goda!



När det bakas bullar är det inte läge att snåla med fyllningen:)


Pärlsocker på är ett måste!

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till en massa goda bullar:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl


Fyllning 1:

200 g choklad
1 bit ingefära, frusen och finriven
smör
socker

Fyllning 2:

kardemumma
kanel
smör
socker
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Gör bullarna så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på på ett lager smör på hela plattan. Fyllning 1: Hacka chokladen och lägg den i en skål, riv i ingefära (hur mycket beror på hur pass du vill att den smakar) och blanda runt. Strö blandningen på degplattan, fördela socker över allt. Fyllning 2: Strö på rikligt med kardemumma, socker och kanel.  Rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar, placeras dem i små formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader.


Alla bullar är perfekta, även de som ser ut som små torn!:)


Världens bästa bagarunge!:)

Kommentarer
Postat av: Katarina

Lillbagaren är så söt :)

2011-05-28 @ 10:44:32
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: SalmiakPia

Vilka underbara bilder på bagaren.. :)

2011-05-28 @ 12:49:52
URL: http://salmiakskok.blogspot.com/
Postat av: Mia

Jag älskar choklad smaksatt med ingefära, i bullar dessutom låter det jättegott!!:-)

2011-05-28 @ 14:54:43
Postat av: milla

Spännande med ingefära i bullar.

2011-05-28 @ 19:11:30
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com
Postat av: Anonym

Gull bagare=)

2011-05-28 @ 22:55:18
URL: http://sandrasstege.blogspot.com
Postat av: Anonym

gud va gott det måste jag testa kramar NK

2011-05-29 @ 12:54:57
Postat av: Emmelie

Vilken häftig kombination! Du har så bra recept och inspirerande bilder.

2011-05-29 @ 18:45:11
URL: http://sweetfactory.blogg.se/
Postat av: Mårtenssons kök

Det måste ju vara en av världens gulligaste bagarungar! Spännande med lite andra smaker i fyllningen, ingefära och choklad gör sej ju alldeles perfekt tillsammans.

2011-05-29 @ 19:55:52
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Postat av: Erika - Bakglädje

Vilka härliga bilder! Ser ut som att resultatet blev väldigt gott också.

2011-05-31 @ 15:16:52
URL: http://bakgladje.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen