Ingredienserna i "Save Food" tävlingen
I kväll levereras tävlingsingredienserna till mig men redan igår fick jag en liten smygtitt på vad kassarna innehåller. Det visade sig vara en hel rad med godsaker. Att trixa ihop maten till sju middagar utan att slänga eller lägga till något kommer definitivt att bli en god och glad utmaning:)
Varsågoda att ta er en titt ni också:
1 kg morötter - 5 st till soppan, 2 st till laxen, 2 till kycklingen
1 kg gul lök - 2 st använda till köttfärslimpan, 3 st till laxen, 1 st woken,
1 kg röd lök - 2 st till soppan, 3 st till laxen, 3 st till woken, 1 till kycklingen
2 st vitlökar - 2 klyftor till soppan, 2 klyftor till laxen, 3 till risotton, 3 till kycklingen
1 påse schalottenlök - 3 st till risotton, 4 st till woken
Rödkål - (jag fick en burk Felix, 500 g), använd till woken
Ingefära, en stor bit till laxen, en bit till risotton
Färsk spenat - till torsken
1 kruka basilika - 1/2 till woken, 1/2 till kycklinge,
1 kruka koriander - 2 msk använd till köttfärslimpan, till kycklingen
1 kruka bladpersilja - 1 dl till soppan, till kycklingen
liten påse färsk chili - (jag fick 9 st) 1 st använd till köttfärslimpan, 1 st använd till soppan, 1 st till laxen, 1 st till risotton, 1 st woken
1 kruka gräslök - några msk till köttfärslimpan, 1/2 till laxen, lite till kycklingen
1 kg tomater - 2 st till soppan, 2 st till laxen, 4 st till kycklingen
3 st lime - 1 st till laxen, 1 st till risotton, 1 st till torsken
1 romansallad - till laxen
800 g fast potatis (jag fick 500 g)
1 purjolök - 1/2 till kycklingen, 1/2 till torsken
2 röda paprikor - till woken
1 påse sockerärtor - till woken
1 knippa rädisor - till soppan
2 st palsternackor - till laxen
2 äpplen - till fläskfilén
2 citroner - skalet från 1 till soppan, saften till laxen, saft till risotton, till torsken
500 g grön sparris, till risotton
1 kg Mjölig potatis
800-1000 g laxfilé - 2 st filéer till soppan, 6 st till laxen
800-1000 g torskfilé
1 burk äkta krabbkött - till torsken
1 st kyckling 1-1,5 kg
Chorizo ca 300g - till woken
800-1000g fläskfilé
600-800 g blandfärs
1 pkt ris/äggnudlar - till woken
1 fl fisksås - 1/2 dl till soppan, 2 msk till woken
1 fl olivolja - till laxen, till risotton, till kycklingen
1 fl majsolja - någrgra msk till soppanl, 4 dl till laxen, 2 dl till risotton, till torsken
1 fl sweetchili - 3 msk använda till köttfärslimpan, några msk till soppan, 1 dl till risotton, 2 msk till woken
1 fl kinkkomansoya (jag fick japansk soja) - 2 msk använda till kötfärslimpan, några msk till soppan, 1 dl till risotton, till kycklingen
1 fl heniz chilisås - 2 msk använda till köttfärslimpan, några msk till soppan, 1/2 dl till risotton - några dl till woken
1 fl tabasco - 10 droppar använda till köttfärslimpan, ca 10 droppar till soppan, 10 droppar till risotton, till woken
12 ägg - 5 ägg använda till köttfärslimpan, 4 gulor och 2 vitor till laxen, 3 st till torsken
500 g smör - 25 g använt till köttfärslimpan, 25 g använt till soppan, till risotton, till woken, till torsken
3 dl turkisk yoghurt (jag fick en liter) - 2 dl använda till köttfärslimpan, 3 dl använt till soppan, 2 dl till laxen, 3 dl till kycklingen
3 dl vispgrädde - till fläskfilén
3 dl gräddfil - till woken
200 g färskost - till soppan
1 påse sesamfrön - 4 dl till laxen
1 st grovt bröd - (jag fick ljust bröd) - till soppan
100 g torkade aprikoser - (jag fick 200 g) - 1/2 påse använd till risotton, 1/2 påse till kycklingen
1 dl skalad mandel - (jag fick 200 g med skal) - 1/2 påse använd till risotton, 1/2 påse till torsken
1 burk spiskummin - 1 1/2 tsk använd till köttfärslimpan
1 burk curry - använt till kycklingen
Matvete - 4 dl använt till kycklingen
100 g Parmesan - (jag fick 200 g) - till risotton
Mynta - ca 1 msk till soppan
Basmati-ris - 4 dl använt till köttfärslimpan, 4 dl anvät till risotton
Ströbröd - 2 dl använda till köttfärslimpan
Titta gärna in på de andra bloggarna som deltar i tävlingen!
Salt&Peppar
Lyxlagat
Husmorsorna
I morgon får ni se bilder på matleveransen och så smakar vi av några ingredienser i det första tävlingsreceptet:)
Blanda ingridienserna i en stor gryta och låt småputtra någon timme. Servera med kallt vatten.
Åh vad kul att läsa - och följa! Jag fick förfrågan om att delta, men kände att det inte funkade i tiden, då var jag ju höggravid och visste ju att vår bebis skulle vara två månader vid tävlingsstart, ja svårt att veta hur mkt tid och ork det skulle finnas. Men bra variation på ingredienser! En hel påse sesamfrön kanske blir svårt att äta upp på en vecka :) Lycka till!
Oj så mycket ingredienser, det ska bli kul att se vad du gör med dom, torsken och den hela kycklingen är jag mest nyfiken på!
Oj, oj, oj.... :) Det blir nog kanon!
Oj, då det var inte det lilla... men vilken utmaning!
Det låter jättespännande. Lycka till!
Önskar fröken Dill
"Anonym"
Haha!!! Ja, kanske skulle bli riktigt gott, skulle krävas en rejäl gryta i alla fall!;) /Karin
"Elin"
Verkligen ett superkul och väldigt vettigt initiativ av Toppits!
Jag kan förstå att du tackade nej, själv var jag absolut inte i något skick att laga allt för mycket mat när lillungen var två månader:)
Mycket gott i påsarna, sesamfröna blir ett krux och sen vet i sjutton hur jag ska kunna äta (dricka) upp en flaska tabasco och stoppa i mig åtta färska starka chilifrukter?;)
Tack!!
"EVA"
Kycklingen blir framåt söndagen skulle jag tro, ska klura lite mer på hur jag ska få den att smaka godast!:)
"Veronica"
Ja jisses!!:) På lördag får ni komma och hjälpa till och äta upp lite av allt det här goda!!:)
"Mårtenssons kök"
Ja, jag får gnugga smaklökarna rejält för att tänka klokt och gott!:)
"Fröken Dill"
TACK!!!