Save Food - Tävlingsrätt nummer fyra - Chilifilé serverad med sparris-, mandel och parmesanrisotto



Jisses, nu är magen minsann nöjd! Möraste, smakrikaste chilifilén med sparris- och parmesanrisotto trängs med mandel, aprikoser, kryddor och äpplen. Vännernas kommentarer när de första tuggorna avnjutits "Det här var fullständigt fantastiskt gott!!!" Bra betyg och en festmåltid som heter duga!!:)

Nu ska vi bänka oss framför tv:n och spana in schlagercirkusen!:)

____________________________________________________________________________________________________

Ingredienser marinad:

2 dl majsolja
1st färsk chili, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 lime, saft och skal
1 dl japansk soja
1 dl sweet chili
1/2 dl chilisås
1 bit ingefära, riven
10 droppar Tabasco

Gör så här: Blanda allt till marinaden, putsa fileérna och skär dem i skivor, häll marinaden i en påse och lägg ner fileérna i den. Låt påsen vila i kylskåpet i ett par dagar.


....ett par dagar senare:

Ingredienser chilifilé:

2 st fläskfiléer i skivor samt marinaden som fileérna legat i
3 dl grädde
2 äpplen, skalade i klyftor
1/2 påse torkade aprikoser, skurna i bitar
salt
peppar
citronsaft

Gör så här: Plocka upp fläskfiléskivorna ur marinaden och stek dem i lite smör, häll på marinad om det blir för torrt i pannan. När köttet är stekt gyllene häller du på marinaden från påsen och grädden, låt småputtra en lien stund. Skala och skiva äpplena, lägg ner dem i grytan tillsammans med aprikoser skurna i bitar. Koka äpplena en aning mjuka. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.



Ingredienser sparris och parmesanrisotto:

500 g grön sparris, delad och blancherad
4 dl okokt ris
3 scharlottenlökar, hackad
1 röd lök, hackad
2 vitlökar, hackad
1/2 påse mandel, hackad i bitar
ca 1 liter vatten
200 g parmesanost, färsk riven
smör
salt
peppar
olivolja

Gör så här: Skär bort den nedersta cm på sparrisarna och skär sedan resten av sparrisen i skivor, spara toppen hel, koka upp vatten med lite salt. Blanchera sparrisarna i ca 1 minut och skölj dem sedan i kallt vatten. Låt sparrisbitarna ligga kvar i vattnet. Fräs nu scharlottenlök, rödlök och vitlök i smör. Häll ner der okokta riset och fyll på med några dl vatten, låt allt småkoka och fyll på med mer vatten när det behövs, rör om några gånger under tiden. Riset skall inte bli "överkokt" utan behålla en liten fast kärna. Blanda ner sparris, riven parmesan och hackad mandel. Smaka av med salt och peppar. Häll ev på lite olivolja.





Inga ingredienser är tillsatta och skålarna är renskrapade!:)

Tips: Använd gärna urkramade citrusfrukter från matlagningen genom att stoppa dem i tillbringaren med vatten som du sedan serverar till maten.


Ni glömmer väl inte bort att gå in och titta på de andra bloggarna som deltar i tävlingen:

Salt & Peppar

Husmorsorna

Lyxlagat


....eller att knappa er in på loggan nedan och besöka Save Food på Facebook?:)

Kommentarer
Postat av: Gäst hos Bevemyrs

Helt Otroligt Gott detta! Både Köttet, såsen och risotton var super! Skulle kunna äta det varje dag och bara önska mer och mer ;-)

2011-05-15 @ 18:42:41
Postat av: En annan gäst hos Bevemyrs....

Håller med - det var superdupergott! Vill ha! :)

2011-05-15 @ 20:10:32
Postat av: FowZie - pojkfixerad Eskilstunabo

vad planeras inför ledigheten ? :D nu när dagarna är röda

2011-06-02 @ 11:21:05
URL: http://feliciaaulen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen