Tomattarte - mat vänner emellan

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är ett sådant där recept som jag pratat om tidigare. En rätt med eget liv. Ett recept som tillagas, bjud på och uppskattas. Skrivs av och bjuds sedan vidare, andra vänner emellan.
 
Den här tarten smakar väldigt gott i min mun. En perfekt, buffé, lunch eller kvällsmysarrätt. Enkla smaker, okomplicerat och gott.
 
Tack Inger säger jag! ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Botten:
 
125 g smör, kallt
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 glas ljummet vatten
 
Fyllnig:
 
1 (ta två om den är liten) finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
smör att steka i
lite salt
lite socker
 
2 - 4 dl riven ost, gärna Emmental eller Grevé
8-12 tomater, ej ändbitarna
3 msk dijonsenap
timjan, gärna färsk
ca 15 kalamataoliver
salt och peppar
 
Servera med:
 
3 dl gräddfil
citron
gräslök
salt
peppar
 
 

Gör så här:

Botten:

Blanda smör, mjöl och salt i en bunke. Rör i vatten och knåda ihop till en deg. Låt stå några minuter. Tryck ut (eller kavla) degen i en form, ca 25-30 cm i diameter.

 

Fyllnig:

Pensla pajbotten med dijonsenap. Fräs den gula löken mjuk i smör, smaka av med lite socker och salt, lägg den ovanpå senapen. Strö på hälften av osten. Placera ut ca hälften av tomaterna i formen, salta och peppra. Strö över vitlök oc timjan. Lägg på resten av tomaterna, salta och peppra. Kärna ur och hacka oliverna strö dem på tomaterna tillsammans med lite timjan och ost. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter (tills tomaterna smält ihop). Servera med gräddfilsröran.

 

Servara med:

Häll upp gräddfilen i en skål, smaka av med citron, finhackad gräslök, salt, peppar,

 Bevemyrs på facebook

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen