Loppmarknadsbesök och två damer som pratar om en spetskaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I helgen var jag på loppmarknad. När jag kikade runt där bland stånden och tittade på alla grejer hörde jag två damer samtala med varandra. Den ena damen hade flyttat och som tack för hjälpen hade hon bjudit flyttkarlarna på spetskakor. Kakorna hade enligt uppgift blivit snabbt uppätna och mycket uppskattade av bärhjälpen. Damen som bakat var så nöjd att hon ivrigt rabblade receptet ett par gånger för sitt sällskap.

För egen del hade jag glömt bort den här gamla godingen till sötsak. En kaka med fluffig botten som blir minst sagt saftig då en söt glasyr hälls på när den knappt är färdiggräddad. Och visst kan man förstå att det går lätt att smälla i sig ett par stycken efter att ha kånkat runt på en massa möbler:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:

75 gr smält smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Glasyr:

3 msk smält smör eller margarin
1 1/2  dl strösocker
3 msk vispgrädde


Gör så här: Vspa ägg och socker pösigt. Rör i det avsvalnade smöret och sedan övriga ingredienser. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, häll i smeten och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Smält smöret i en kastrull, rör i socker och grädde. Låt det koka upp så att sockret löser sig. Häll glasyren över kakan (som stått i ugnen i ca en halv timme), grädda ytterligare i 10-15 minuter tills glsyren spruckit upp i ett "spetsmönster".



Några loppisfynd blev det också - en stor trind gris till det vuxna hushållet och en lite mindre till lillungens sparkapital:)

Kommentarer
Postat av: Vicky

Ser väldigt gott ut. synd att jag håller på med att föröka gå ned i vikt ... men en liten bit kan man väl alltid ta sig.

/V

2012-02-18 @ 10:40:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen