Turkish Delight

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När sonen firade sin födelsedag i helgen hade bakduktiga Linnea med sig en ask med hemmagjord konfekt. Turkish Delight. Som stelnad gele ungefär. Mjuka, röda, söta.
 
Lite småkrångliga att göra men åhh så vackra.
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

450 g strösocker
1 1/2 dl vatten
1/4 tsk vinsyra eller citronsyra
75 g majsmjöl (Maizena)
1 1/2 dl vatten
200 g florsocker
6 dl vatten
50 g klar honung
Ett par droppar cironessens
Ett par droppar rosenvatten
Röd hushållsfärg
Ca 200 g florsocker

Gör så här: Olja en form som är ca 30x10 cm. Blanda sockret med 1 1/2 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm upp långsamt under omrörning med träsked till sockret har löst sig. Koka upp, täck med lock och koka tre minuter. Lyft av locket och koka till 116 grader. Tillsätt vinsyran och ta kastrullen från värmen.

Blanda majsmjöl, florsocker och 1 1/2 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp 6 dl vatten och rör ned det i majsmjöl- och sockerblandningen. Koka upp, rör och vispa kraftigt tills massan är tjock och ogenomskinlig. Sänk värmen och vispa ner sockerlagen, litet i taget. Låt koka ca 30 minuter tills massan är ljust halmgul och genomskinlig. Vispa i honung, citronessens, rosenvatten och några droppar röd färg (Om du vill ha limesmak tillsätter du ca 20-30 dr limeolja och ca 1 tsk citronsyra och grön hushållsfärg istället). Häll ut blandningen i formen. Ställ kallt och låt stelna. Skärs i fyrkantiga bitar med vass kniv. Skaka bitarna i florsocker.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen