Att byxa en abborre

Foto: Karin/Mats / bevemyrs blogg
 
Leo på andra sidan ledan är en omtalad begåvning. Länge har jag hört talas om hans skicklighet när det gäller att filéa abborrar. Här om dagen tog han med sig en välvässad kniv och gav oss en lektion i "byxning".
 
Vad är hemligheten bakom att byxa en abborre då? Jo en skapligt vass kniv, ett lagom strävt underlag, ett gott handlag, en massa träning och en dos begåvning ;)
 
En bra start är att veta hur själva filéandet ska gå till. Leo bjuder oss på en guidad tur. Följ med på resan från fisk till filé.
 
Kniven vinklas in mellan fjällen och en skåra skärs.
 
Vinkla tillbaka kniven och börja skära längst med ryggraden.
 
 
Vänd filén och skär bort benen som sitter på sidan.
 
 
Se till att filén ligger platt med skinnsidan neråt. Håll kniven i samma vinkel som underlaget och skär bort skinnet.
 
Några ben finns fortfarande kvar. De sitter som i ett V. Skär bort dem och hokus pokus, abborren är filéad och klar. ;)
 
 
Själv var jag långt ifrån en begåvning när det gällde att hålla filékniven rätt i handen.;)
 
 
Loffe däremot visade prov på bättre handlag.
 
 
Leo hade inte bara med sig en välvässad kniv.
 
Leos fru Birgitta lagar god mat, bl.a. en god fisksås med anor långt ut från öarna. Håll utkik för den kommer på bloggen vartefter.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen