Tiramisutårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Brorsan fyllde år här om dagen. Hurra för honom! När vi kom dit för att fira bjöd han på den mest gudomligt goda Tiramisutårtan.
 
Tiramisu är en traditionell Italiensk dessert som får sin karaktäristiska smak av mascarponeost och kaffelikör. Kuriosa är att "Tiramisu" (pga koffein- och kakaoingredienser som innehåller uppiggande ämnen) lär betyda något i stil med "dra mig upp" eller som vi formulerar det i mer svensktalande munnar "pigga upp mig".
 
Jag vet inte om gästerna på brorsans kalas blev direkt pigga men smaskade gjorde vi allesammans och gott smakade det.;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Gör två bottnar och dubbla därför ingredienserna till 1 botten när du handlar.
 
Till 1 botten använder du:
 
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk, 3 %
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Fyllning;
 
5 dl grädde
3/4 dl florsocker
500 g mascarponeost, kylskåpskall
1 !/2 dl Kahlua eller annan kaffelikör
4 msk starkt kaffe
 
garnering riven choklad eller kakao
 
Gör så här:
 
Bottnarna:Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken, låt allt koka upp och häll sedan ner röran i äggsmeten. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör sedan ner det i smeten. Häll allt i en bakplåtsklädd långpanna (ca 20x30 cm). Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, dra bort pappret på uppsidan och låt kakan svalna. Baka en botten till på samma sätt.
 
Fyllning: Vispa grädde och florsocker hårt. Rör ner mascarponen och 4 msk av likören. Blanda resten av likören med kaffe. Lägg en av bottnarna på ett fat och pensla med hälften av likör/kaffeblandningen. Bred på hälften av gräddröran. Lägg den andra botten uppepå, pensla på det som är kvar av kaffe/likörblandningen och fördela resten av grädden uppepå. Pudra på kakao eller riven choklad. Servera.
 
 
 
 

Bevemyrs på facebook
 
 

Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Saknar dina inlägg. Hoppas inte något hänt.

2013-10-16 @ 20:04:09
Postat av: Carina

Samma här...

2013-10-17 @ 07:11:00
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Elisabeth och Carina"
TACK!
Nejdå inget mer än summan av kardemumman av en sexmånaders bebis, en arton månaders virvelvind, en nyfylld sexåring och ett sprillans nytt tokroligt jobb!:)

Dock finns det hopp om bättre bloggtider!:)

Kram

2013-10-17 @ 21:07:28
Postat av: Carina

Skönt att höra...

2013-10-18 @ 07:40:19
Postat av: Carina

Skönt att höra...

2013-10-18 @ 07:40:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen