Nyår 2013

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nyårsafton är nog den mest sprakande av alla högtider. Dagen då många ansträngt sig lite extra med menyn och då vi gärna äter oss in på det nya året. Precis så var det för min egen del. Festligt god mat och en härligt trind mage vid tolvslaget. ;)
 
Nyårsmenyn 2013 var alltså precis sådär utsökt som man bara kan önska sig. Goda vänner kom på besök och vi hjälptes åt med maten. Den här gången hade Veronica fixat huvudrätt och 12-slagsfika och själv hade jag knåpat ihop förrätt och dessert.
 
Då så bloggläsare, varsågoda att låta er inspireras.
 
MENY NYÅRSAFTON 1013
 
FÖRRÄTT - Räkcheesecake med lax och kräftstjärtar.
 
HUVUDRÄTT - Helstekt oxfilé, nötgremolata, rödbets- och chèvreknyten, sötsyrlig rödvinssås, baconfrästa haricots verts samt potatistimbaler.
 
DESSERT - Chokladbakelse med glass och hallonsås
 
12-SLAGSFIKA - Marängbottnar med fruksallad och vaniljmascarpone
 
 
 
FÖRRÄTT - Räkcheesecake med lax och kräftstjärtar.
 
Ingredienser:
 
100 g smör, smält
250 g kavring


Fyllning:

 

4 gelatinblad
450 g räkor, skalade
170 g kräftstjärtar
200 g kallrökt lax
5 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 burk stenbitsrom, ca 80 g
1 kruka färsk dill, finhackad
1 msk citronsaft
salt & nymald svartpeppar

 

Garnering:

 

ca 220 g räkor, skalade
4 skivor kallrökt lax
1 burk stenbitsrom eller löjrom
2 kokta ägg
ca 5 cm gurka i skivor
dillvippor

 

Gör så här: Mixa brödet i en matberedare och tillsätt det smälta smöret.Sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 22–24 cm i diameter, med smorda kanter. Tryck ut brödsmulorna i formen. Ställ den kallt i ca 15 min.Blötlägg elatinet i kallt vatten i ca 10 min.Hacka räkor och kräftstjärtar. Strimla laxen till små bitar.Vispa créme fraichen och blanda ner gräddfil, räkor, kräftstjärtar, lax, dill, rom och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.Pressa vattnet ur gelatinbladen och smält dem på svag värme med 1/2 msk vatten. Rör ner gelatinet i en fin stråle i skaldjursblandningen.Häll röran i formen och släta till ytan. Täck formen och ställ cheese-caken kallt i minst 5 tim.Skär i lagom bitar och garnera med te.x. räkor, laxskivor rullade till rosor, rom, äggklyftor, gurkskivor och dillvippor.


 
HUVUDRÄTT - Helstekt oxfilé, nötgremolata, rödbets- och chèvreknyten, sötsyrlig rödvinssås, baconfrästa haricots verts samt potatistimbaler.
 
 
HELSTEKT OXFILÉ:
 
Ingredienser:
 
1 1/3 kg oxfilé i bit
1 tsk salt
2 krm peppar
 
Gär så här: Sätt ugnen på 150°C. Putsa filén fri från ev hinnor. Lägg över i en ugnssäker form. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i mitten av ugnen till 55–60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila ca 15 minuter inlindat i smörpapper. Skär köttet i skivor.
 
NÖTGREMOLATA:
 
Ingredienser:
 
1/2 dl rostade hasselnötte
1 - 1 finhackade vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron (tänk på att den skall vara ekologisk eftersom skalet annars innehåller en mängd bekämpningsmedel).
1 dl hackad bladpersilja 
1 tsk flingsalt
 
Gör så här: Finhacka rostade hasselnötter. Blanda med finhackade vitlöksklyftor, finrivet skal av citron, hackad bladpersilja och flingsalt. Strössla över den helstekta oxfilén.
 
 
RÖDBETS- OCH CHÈVREKNYTEN:
 
Ingredienser:
 
600 g färska rödbetor
250 g getost av chèvretyp
2 msk flytande honung
1 1/2 tsk rosmarin
1 rulle kyld smördeg (à 250 g)
1 ägg (till pensling)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här:  Koka rödbetorna mjuka. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Låt dem svalna. Smula getosten. Skär rödbetorna i cm-stora tärningar och lägg i en bunke. Blanda rödbetorna med honung, rosmarin, salt och peppar. Rulla ut smördegen och skär i 6 fyrkanter (för 6 port). Fördela rödbetsblandningen mitt på fyrkanterna. Strö över den smulade getosten. Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop kanterna så de blir täta. Ställ kallt på bakpappersklädd plåt. Förbered hit. Vid servering, sätt ugnen på 200°C. Pensla knytena med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
 
 
 
BACONFRÄSTA HARICORT VERTS
 
Ingredienser:
 
400 g frysta haricots verts
2 schalottenlökar
1/2 paket bacon (à 140 g)
1 msk smör
1/2 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
 
Gör så här: Koka frysta haricots verts enligt anvisning på förpackningen. Häll av och ställ kallt. Skala och finhacka schalottenlökar. Skär bacon i strimlor. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna tillsammans med baconet. Låt svalna och ställ kallt. Förbered hit. Vid servering: Värm baconfräset tillsammans med haricots vertsen i en stekpanna under omrörning. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
 
POTATISTIMBAL:
 
Ingredienser:
 
5 stora fasta potatisar
2 dl grädde
ca 2 dl prästost ca 200 gram
2 ägg
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
 
Gär så här: Skala potatisen. Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint. Lägg i en bunke. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar. Rör ihop till en smet. Smörj 7 timbalformar med smör eller en använd en muffinspanna. Fördela potatissmeten i formarna. Ställ formarna på en långpanna. Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna något. Du kan servera dem i timbalformarna eller skära runt kanterna samt vända upp och ner på serveringsfat eller tallrik.
 
DESSERT - Chokladbakelser med hallonsås och vaniljglass
 
 
CHOKLADBAKELSRE MED HALLONSÅS OCH VANILJGLASS
 
Ingredienser:
 
Hallonsås:

200 g hallon

1/2 dl råsocker

 

Chokladbakelser:

110 g osaltat smör

3 ägg

½ dl muscavadosocker

100 g mörk choklad, hackad samt 6 små bitar mjölkchoklad

1 msk kakao+till formarna

½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång

 

Gär så här: Smörj 6 små formar (som tål ugnsvärme, det fungerar t.ex. med muffinsformar i silikon) ordentligt med smör (använder du något annat än silikon och smörjer för lite så lossnar inte chokladbakelsen när det är dags att stjälpa upp den) bröa med kakao. Vispa ägg och socker pösigt. Smält resterande  smör och choklad i vattenbad eller i micro. Rör försiktigt ner i äggblandningen. Blanda kakao, mjöl och vanilj, sikta ner i chokladsmeten, rör om. Häll i formarna, lägg en bit choklad i varje form. Blanda hallon och socker, låt allt koka upp och svalna. Servera chokladbakelser och hallonsås tillsammans.

 
Den minsta vid bordet somnade med huvudet på armen redan i takt med förrätten. Det kostar på att mingla och krypa omkring i ärmlös silverklänning.;)
 
 
 
Grannarna i småstaden bjuder som alltid på sprakande fyrverkerier. Uppe från takterrassen är utsikten magnifik.
 
 
 
12-SLAGSFIKA -  Marängbotten med fruktsallad och vaniljmascarpone
 
Ingredienser:
 
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk bakpulver
2 1/2 msk grovhackade pistagenötter
cv  1/2 krm salt
 
 
VANILJMARCARPONE
 
Ingredienser:
 
2 äggulor
1/2 dl vaniljsocker
250 g mascarpone
 
FRUKTSALLAD
 
Ingredienser:
 
tex.
apelsin
ananas
jordgubbar
hallon
physalis
hackad choklad
 
Gör så här: Sätt ugnen på 250°C.
 
Maränger: Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa sedan i bakpulver och salt. Vänd försiktigt i pistaschhacket. Klicka ut smeten i engångsmazarinformar. Gör en grop i mitten med en liten sked. Ställ in marängerna i mitten av ugnen. Stäng genast av ugnen. Låt marängerna stå i ugnen minst 3 1/2 timme, gärna över natten.
 
Vaniljmascarpone: Vispa äggulorna och vaniljsockret ljusgult. Blanda i mascarponen.
 
Fruktsallad: Fyll marängerna med en fräsch fruktsallad. Skär ut hinnfria apelsinklyftor och blanda med bitar av färsk ananas, skivade jordgubbar, hallon och physalis. Toppa med vaniljmascarpone och choklad. Servera maränggrottorna med fruktsallad och vaniljmascarpone.
 
 
 
Tillsammans med en ödmjuk önskan om ett gott nytt 2014 skickas Khom Loylyktorna iväg ut i den kolsvarta natten.
 
 GOTT NYTT ÅR!!!
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Kommentarer
Postat av: öbon

Nu är det faktiskt dax för dig och Veronica att ställa upp som kockar på Nobel-middagen den tionde december 2014. All mat som ni intog nyårsafton, verkar ha varit i klass med vad som bjuds där.

2014-01-06 @ 17:30:48
Postat av: Felicia

Ett litet försenat gott nytt år 2014!! vilken god tre rätters middag :) du borde öppna en restaurang och bli kock, när jag ser dina recept här:)
Kram

2014-01-06 @ 21:47:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen