Bröd i gjutjärnsgryta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
En vardagskväll kan smaka så himla gott. Särskilt om det serveras nygräddat, charmigt, knubbigt bröd gjort i en gjutjärnspanna. Brödet blir saftigt och poröst samtidigt som det får en knaprig yta. Riktigt jättegott!
 
Har du ingen gjutjärnsgryta men gärna vill ha en så finns de ofta på loppisar, hos Röda Korset, Myrorna och liknande för bara några tjugor. Väl investerade pengar.
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
(solrosfrön om du tycker om lite knaprighet i brödet)
 
Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm mjölken fingervarm och häll den sedan över jästen coh blanda tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, knåda en stund, degen ska vara lite lös. Låt allt jäsa 1 timme under bakduk. Ta upp degen och knåda till en rund bulle. Mjöla in bullen och vira in den i en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter (vira inte för hårt då degen ska ha möjlighet att jäsa). Sätt ugnen på 250 grader och placera en gjutjärnsgryta utan lock i ugnen (nedre delen). När grytan är varm lägger du ner brödet i grytan och lägger på locket. Grädda i 20 minuter tag sedan av locket, sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare i 20 minuter. Tag ut grytan och låt brödet ligga kvar i ca 15 minuter innan du plockar upp det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen