Sillstek

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Idag har vi hurrat för rösträtt och alla mammor i världen. För att fira detta passade vi på att servera världens godaste stek med nykokt potatis, gräddsås, lingonsylt och inlagd gurka.

Traditionell stek görs ju på ett helt köttstycke, här använder du istället benfria kotletter (eller ytterfilé som du skär i kotlettstorlek). Fler bitar och mer yta på köttet gör att smaken puttrar in från alla möjliga håll och kanter. Resultatet blir mustigt, mört och väldigt, väldigt smakrikt. Oooootroligt gott!!!
 
Ingredienser:
 
Benfria kotletter, antal efter behov
1 burk ansjovis, spad och fileér
1 gul lök
salt
peppar
vatten
smör att steka i
 
 
Sås:
5 dl vispgrädde
salt
soja (kolorit)
ev mjöl att red med
 
 
Servera med:
Potatis
Gräddsås
lingonsylt
inlagd gurka
 
Gör så här: Skär bord fettet på kotletterna. Stek dem bruna i lite smör. Krydda med salt och peppar. Häll på ansjovis (både spad och fileér) och lägg i klyftat lök. Häll på vatten så att köttet täcks. Låt allt puttra under lock i några timmar (köttet ska bli riktigt riktigt mört, så att det faller sönder när du tar i det), fyll på mer vatten om det behövs. När köttet är klart silar du spadet och häller sedan tillbaka det i grytan. Är det mycket spad kvar kan du låta det koka upp och reducera ner tills du har en mer koncenterad vätska. Häll på grädde, färga med soja och red ev med mjöl. Smaka av med lite salt. Servera kött och sås tillsammans med potatis, sylt, gurka, sallad m.m.
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen