Otroligt saftig och god mandel- och lingonkaka

 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det är svårt att låta bli att älska julen och allt det som hör till. Själva har vi njutit av pepparkaksbak, lussebullar, glögg, julmust, mat och fikabröd sedan i slutet av november. Många skulle kanske ha tröttnat vid det här laget men icke, här dras det gärna ut på glöggkvällar och pralinätande fram till snösmältningen i vår ;-)
 
En av julens godaste bakverk är den här otroligt saftiga och goda mandel- och lingonkakan. Bättre än så kan det knappast bli.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 dl hel skållad sötmandel
1 citron, rivet skal, ekologisk
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mandelmjöl (140 g)
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl frysta lingon, att strö på
florsocker att garnera med
 
Gör så här: Hacka mandeln grovt, skölj citronen och riv skalet fint. Rör smör och socker smidigt och vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda i övriga ingredienser och bred ut kakan i en form (gärna med löstagbara kanter), strö på lingonen och grädda i 175 grader i ca 50 minuter (känn efter så att den har stannat en aning i formen innan du tar ut den, tiden varierar beroende på storlek på kakformen). Pudra på florsocker och servera med grädde. 
 
 
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen