Pepparkaksgrottor som värmer rakt in i hjärteroten


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Trots att vi inte kommit in i december ännu så riktigt kryper det av julkänslor i hela kroppen, att baka tillhör en av alla trevligheter. I helgen passade lillungen och jag på att baka oss härligt pepparkakssmakande smågrottor fyllda med lingonsylt. På kvällen sedan blev det kak- och glöggkalas - mysigt så det förslog!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 dl brunt farinsocker (den ljusa sorten)
1 tsk bakpulver
4 msk pepparkakskryddor
200 g smör
lingonsylt


Gör så här: Blanda vetemjöl, potatismjöl, farinsocker, bakpulver och pepparkakskryddor i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små kuber och arbeta in dem med mjölblandningen. Forma degen till en rulle som du sedan skär i ca 30 bitar. Forma varje bit till en kula, tryck en liten grop i varje kaka och lägg dem i varsin form på en plåt. Fyll hålen i kakorna med lingonsylt. Grädda kakorna i ca 12 minuter i 200 grader.




Lillungens charmiga och omsorgsfullt formade pepparkaksgrottor värmer rakt in i hjäteroten:) Gott smakade de dessutom!


Varm äpplesaft med kanel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När det är ruggigt ute är det gott att värma sig med någonting varmt. Att koka egen äpplesaft smaksatt med kanel är riktigt gott, outspädd får den lite av glöggkaraktär. Vill du få den lite mer barnvänlig är det bara att spä ut den med lite vatten. Hur som helst - en skön, varm dryck som värmer kropp och själ för både vuxna och barn när det blåser snålt ute:)

Trevlig första advent allesammans!
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 kg äpplen
14 dl vatten
1 citron, saften
1 kanelstång
6 dl socker

Gör så här: Skölj äpplena och dela dem i klyftor, ta bort det lite torra fnasiga i botten på äpplena. Lägg äpplen, vatten, citronsaft och kanel i en kastrull. Låt allt småkoka tills äpplena blivit mjuka, sila bort äpplena och blanda ner sockret i saften som blir kvar. Låt allt koka upp så att sockret smälter. Servera varm outspädd eller tillsammans med lite vatten (det är gott att dricka den kall också:)




Första advent på söndag - baka Julens absolut godaste Saffransknyten


Foto: Karin / bevemyrs blogg

På söndag är det första advent och här hemma fixas och donas det med adventsljusstakar, ljusslingor och kransar. Lillungen ritar egna kalendrar och sneglar längtansfullt efter att få öppna det första mormorspaketet i paketkalendern.

Bakat har vi gjort också, läckra saffransknyten fyllda med mandelmassa. Verkligen gööör gott!!!!:)

Testa nu allesammans, ni kommer inte att bli besvikna!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

100 g jäst
225 g smör
6 dl mjölk
1 ½ dl vit sirap
1 krm salt
1krm hjorthornssalt
1 ägg
3 kuvert saffran, stött tillsammans med en sockerbit eller utrört i lite sprit
Ca 20 dl vetemjöl

Fyllning:
450 g mandelmassa (som vispas ihop med smöret)
200 g äkta smör
Pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarm. Rör ut jästen med lite av degvätskan och tillsätt sedan övriga ingredienser (sist mjölet). Arbeta degen smidig. Nu ska den inte jäsa utan kavlas ut direkt. Dela degen i fyra bitar (på direkten utan jäsning som sagt). Kavla ut varje degklump till en ca ½ cm tjock platta. Skär ut fyrkanter 7x7 cm stora. Lägg en matsked av fyllning på varje fyrkant och vik in hörnen. Kläm ihop en aning. Lägg varje knyte i en form på en plåt. Lägg på en bakduk och låt knytena jäsa i 1 timme. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 6-8 minuter.

Plockmat - fyllda minitomater


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Färskostfyllda minitomater är en riktig läckerbit på plockmatsbordet:) De går att variera med olika fyllningar och vill du kan du även fylla andra grönsaker så som tex paprikor.


I nästa inlägg bjuder jag er på ett ovanligt saftigt och storslaget gott saffransbrödsrecept:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 ask minitomater eller tex paprikor som du skivar upp när de stått i kylskåpet en stund.
1 ask färskost, naturell ca 125 g
100 g rökt skinka eller 100 g rökt lax eller 100 g skalade räkor
1-2 tsk pressad citron
salt
peppar

Gör så här: Skär av toppen och gröp ur tomaterna, låt dem torka en aning. Tärna skinka, lax eller räkor och blanda med färskosten, smaka av med citron, salt och peppar. Fyll tomaterna och garnera med lite hackad gräslök, en bit citron, en räka ellen någonting annat. Stick i en tandpetare och servera tillsammans med annan plockmat.

Double chocolate muffin


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungen och jag lördagsbakade igår. Choklad är aldrig fel, i den här sega muffinsvarianten med både ljus och mörk choklad är det godisgott och defenitivt helt rätt! Servera gärna med en klick grädde och en kopp te eller kaffe:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smör, smält
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50-75 g ljus blockchoklad
50-75 g mörk blockchoklad

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt (gärna elvisp). Blanda i vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och bakpulver. Rör ner det smälta smöret. Hacka de båda chokladsorterna grovt och blanda ner chokladen i smeten. Ställ muffinsformar på en plåt. Fyll dem till 3/4 med smet. Grädda i cirka 250 grader i 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler. Servera gärna med grädde.


Chokladskålar fyllda med vit chokladmousse och hallonsås


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Chokladskålar fyllda med vit chokladmousse och hallonsås - riktigt enkelt och fantastiskt gott. Med de fina chokladskålarna ser det dessutom smått proffsigt och elegant ut!:)

Mysfredag på er allesammans!:)
________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Skålar:
150 g mörk choklad, valfri sort men använd gärna någon riktigt god
veckade bakformar i papper (ställ några stycken i varandra när du penslar så blir de riktigt stadiga)

Mousse:
150 g vit choklad
1 1/2 dl kesella
1 1/2 dl vispgrädde

Hallonsås:
150 g hallon, tinade
1 1/2 dl socker

Gör så här: Smält chokladen till formarna (gärna i en skål i micron), pensla insidan på några veckade pappersformar med flera lager choklad (låt varje lager stelna till i kylskåpet innan du penslar på nästa lager). Gör moussen genom att smälta den vita chokladen. Vispa sedan grädden och rör i kesella och den vita smälta chokladen. Peta bort pappersformarna från de stelnade chokladskålarna och pytsa ut moussen i dem. Koka ihop hallon och socker till en sås, låt den svalna och häll det  sedan försiktigt över moussen. Garnera med hela hallon och riven choklad. Servera gärna med extra hallonsås och ett litet kex.

Läckra aptitretare till fredagkvällen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det är väldigt sällan som jag tittar på tv, jag har liksom annat för mig, för ett par månader sedan halkade jag hur som helst av en slump in och tittade på någon typ av matlagningsprogram eller om det kanske var morgon tv. Där gjorde de aptitretare som såg riktigt goda ut. Jag testade nu långt senare och visst hade de rätt, jättegott att kombinera lantchips, citron, philadelphiaost och räkor! Så alltså, alla rekommendationer för denna enkla men supergoda vickning! (Sen kan man ju förstås ha mindre bråttom än jag och lägga på handskalade räkor för att höja smakupplevelsen ytterligare:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till ca 20 chips:

1 påse lantchips
1 citron, finrivet skal
½ dl creme fraiche
½ ask philadelphiaost
salt och peppar
20 skalade räkor

Gör så här: Blanda citronskalet med creme fraiche och philadelphiaosten. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på ett 20 tal stora chips. Toppa med räka och garnera eventuellt  med dill.




Marinerade kycklingspett med jordnötssås!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Jäklars vad gott det här är!!!

Rejält, mustigt djupmarinerad kyckling som träs upp på träspett och grillas i ugnen och sedan serveras tillsammans med krämig jordnötssåsl

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, skuret i ganska tunna skivor (skär det lite halvtinat så går det lätt att skiva tunt)

Marinad:

2 vitlöksklyftor, pressade
3-4 cm färsk riven ingefära (det är inte jättenoga hur mycket det blir med tanke på att ingefära är olika tjock:)
4 msk soja, kinesisk
2 tks chilipulver
2 msk honung
1 citron, pressad
2 msk olivolja

Gör så här: Blanda allt till marinaden och häll den i en påse, lägg ner kycklingbitarna och låt allt marinera i minst 6 timmar. Trä upp dem på träspett och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla dem i ca 15 minuter i 200 grader.

Jordnötssås:

2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk chilipulver
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen spiskummin
2 msk olja
1/2 tsk Sambal Oelek
3 dl kokosmjölk
ca 5 msk jordnötssmör
1 citron, pressad
salt
peppar
socker

Gör så här: Fräs vitlöken tillsammans med chilipulver, ingefära och spiskummin i lite olja. Rör ner Sambal Oelek, kokosmjölk, jordnötssås och citron, smaka av med salt, peppar och socker (salt, peppar och socker är viktigt för att lyfta fram smakerna i såsen, utan blir den lätt lite lam:)

Ädelostfylld lax


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Lördag idag, en skön dag att laga storslaget utan att för den delen förgås av köksstress:) Tycker du om lax är det här ett hett tips till kvällen. Enkelt och riktigt, riktigt gott!

Hoppas att ni har en trevlig helg därute allesammans, själv ska jag ägna dagen åt att måla stora, vackra, höga allmogelister:)
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

4 laxfiléer
2 dl creme fraiche
150 g ädelost (jag brukar använda Kvibble gräddädel)
1 citron, rivet skal
minitomater
Flingsalt
Salt
Peppar

Gör så här: Lägg fileérna i en ugnssäker form, peppra och salta med flingsalt. Smula ädelosten och rör ihop den med creme fraiche och citronskal, smaka av med salt och peppar. Skär en skåra i varje laxbit och fördela oströran i/uppe på laxen. Garnera med skivad ditron och skivade minitomater. Gratinera i ca 200 grader i 15 minuter (dela laxen försiktigt och titta så att den är klar). Servera med klyftpotatis/ris, sallad och en kall gräddfilssås (t.ex. gjord på 3 dl gräddfil, 1/2 burk stenbitsrom, 1 finhackad liten lök, citronsaft, salt och peppar).


Krämiga kokostoppar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Krämigare och godare kokostoppar får du leta efter!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

200 g kokosflingor
1 dl socker
1 ägg
1 dl färdig vaniljkräm (går jättebra att använda den gjord på snabbmarsanpulver)

100-200 g blockchoklad

Gör så här: Blanda allt i en bunke (det blir en ganska fast deg). Klicka ut och forma till toppar på en bakplåtspappersklädd plåt, grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter. Låt kakorna svalna. Smält chokladen i en skål i mikron och doppa botten på kakorna.

Muskotsnittar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dags att baka!:)


Som sagt....benen uppdragna i soffan, en kopp te, en småkaka...underbart!


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

250 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 msk kanel
1/2 - 1 tsk malen muskot
5 dl vetemjöl

Gör så här: Vispa smör och socker med en elvisp så att det blandas väl. Blanda i övriga ingredienser, knåda med hjälp av händerna till en klump, tillsätt mer mjöl om det behövs (lös deg = kakan rinner ut, för hård deg = torr kaka). Dela degen i fyra delar och forma varje del till en rulle lagom lång för en plåt (ca 40 cm). Grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Skär i snittar.




Fransk chokladkola någon?



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lillungen har höstlov och vi passar på att njuta så mycket vi bara kan. Idag står både teater och kalas på menyn. Annars är just det där att inte ha något bestämt kanske det bästa. Att ligga kvar länge i sängen och läsa sagor för att sedan dricka frukostmjölken med sugrör, att besöka småstadens mysigaste café eller att packa matsäck och vandra ut bland alla knallgula höstlöv är livets själ. Själv kan jag konstatera att det inte finns någonting som slår känslan av att vara hemma tillsammans med en snacksalig fyraåring som grunnar över livets alla märkligheter. Att koka kola rekommenderas också, särskilt om den som den här är perfekt, lagom seg och full av chokladsmak!:)

"Mmmmm, det här var verkligen en ovanligt god kola!" sa lillungen med ögon som glittrade av förtjusning när vi provsmakade varsin första bit!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

400 g mörk choklad, hackad (använd någon god sort, eftersom det är så mycket i kolan är det väldigt tongivande för smaken)
1 1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
1/2-3/4 dl honung, jag använder flytande

Gör så här: Blanda allt i kastrullen och låt allt koka tills den blivit lagom seg (gör kulprovet och prova, häll en klick i ett glas kallt vatten och går det att forma till en kula så är kolan klar), ca 30-40 minuter brukar vara lagom. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form ca 15x20 minuter. Klipp eller skär i lagom stora bitar när det stelnat.





kassler, vitlök, curry, grädde...


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En inte alls dum variant av den ryska klassikern "Stroganoff" (jättegod med andra ord:), här med god rökt kassler tillsammans med bl.a. vitlök, curry, grädde och paprika.

En annan sak, jag använder i princip aldrig annat än vispgrädde när jag lagar mat, inte för att jag är LCHF-are utan för att jag inte vill stoppa i varken mig eller familjen tillsatser som stabiliseringsmedel (karragenan, E407) och annat elände. Fast det gäller förstås att vara lite uppmärksam, den 36% vispgrädden som säljs innehåller tillsatser till skillnad från den 40% som bara innehåller högpastoriserad vispgrädde. Köper man den lite fetare och mer "rena" produkten men inte vill ha så hög fettmängd i själva maten är det ju bara att spä ut den med mjölk eller vatten till önskad mängd. Är man dessutom hushållsekonomisk är det lätt att inse att det är ett betydligt billigare alternativ än att köpa den redan "utspädda" matlagningsgrädden.
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

ca 500 g kassler, strimlad
2 tsk curry
2 vitlöksklyftor, pressade
1 purjolök, skivad
2-3 paprikor, gärna i olika färger, skivade
4-5 msk tomatpure
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
salt
peppar
socker
smör till stekning

Gör så här: Strimla kasslern och stek den i smör tillsammans med vitlök och curry. Blanda ner purjolök och paprikor och stek dem mjuka. Rör i tomatpuré, grädde och creme fraiche och smaka av med salt, peppar och lite socker. Servera med ris och sallad.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen