Lata dagar, tända ljus och vintermys.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lata dagar, tända ljus och vintermys.

Skönaste soffan, plädar och varmt grönt te med citronsmak. Mys i mellandagarna och mumsa gärna på den här fantastiskt goda nougatkolan. Mats absoluta julgodisfavorit!


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap

Nougat, en bit som du kan hyvla skivor av.

Gör så här: Blanda allt utan nougaten i en tjockbottnad kastrull, låt det sjuda i ca 10-12 minuter (lite beroende på hur vid och tjockbottnad kastrull du har), gör kulprovet (klicka ner en klutt i ett glas kallt vatten, känns den lagom seg när den svalnat i det kalla vattnet så är den klar). Bred ut kolasmeten i en bakplåtspapperklädd plåt, ca 15x20 cm (vill du ha tunnare eller tjockare kola så anpassar du bara formens storlek). Hyvla på nougaten på den varma kolan och jämna ev. ut den med en kniv. Klipp eller skär den i lagom stora bitar.

Helstekt kalkon


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Kalkonmiddag hos lillungens farmor och farfar ute på ön hör mellandagarna till. Otroligt gott blir det med den helsteka fågeln serverad med Hasselbackspotatis, gräddsås och lingonsylt.

Att laga kalkon är nog egentligen mindre krångligt än man kanske tror, lite fixande innan den sätts in i ugnen men sedan sköter den sig mest själv.

Kerstins alldeles fantastiskt goda kalkonrecept bjuder jag er på här idag:
______________________________________________________________________________________________



Ingredienser:

1 kalkon, med maginnehållet urtaget och rå:)
4 äpplen i klyftor
(katrinplommon)
1 citron (som delas på mitten, halva citronen gnider du in skinnet på fågeln med, den andra halvan stoppar du i halshålet som blir)
150 g smör
Salt
Peppar
1/2 l vatten
2 buljongtärningar, kyckling eller motsvarande fond
grädde (till såsen)l
Hasselbackspotatis
lingonsylt


Gör så här: Klyfta äpplena och stoppa dem (och ev katrinplommon) i magen på kalkonen. Gnid in skinnet med den ene halvan av citronen och stoppa den andra halvan i halshålet som blir på fågeln (knyt fast den med ett snöre om det behövs). Blanda smör med salt och peppar och gnid in fågeln med röran. Knyt ett snöre runt hela fågeln så att den hänger ihop. Grilla fågeln så att varje sida får färg i 225 grader (vänd den på de olika sidorna vartefter de får färg). Sänk temperaturen till 175 grader, rör ut två buljongtärningar i 1/2 l vatten och häll över fågeln. Ös fågeln med jämna mellanrum. Grilla fågeln 1/2 timme per kilo kött ungefär (alltså - har du en fågel som väger 2 kilo så ska den grillas i 1 timme i 175 grader:). Sila av spadet som blir och spä den sedan med vispgrädde. Servera kalkonen tillsammans med Hasselbackspotatis, gräddsås, lingon, brysselkål och sallad. GOOOOOOTTTT!!!!





Julafton - Julbord - Julsill - Julefrid


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag passade på att fota lite här hemma på julafton, en väldans massa god mat blev det, en stilig tomte och julefrid i varje vrå:)

Jag bjuder er på några foton....



Ansjovistårta är en stående måste på julbordet (receptet hittar du här).




Grann rödbetssallad.


Martins köttbullar gick inte av för hackor!



Honungsmarinerade revbensspjäll är oooootroligt gott!


Marias goda sallader och Jansson...o så mammas ägghalvor.




Mammas inlagda sill är bäst helt enkelt. Pratar vi köpesill så kan jag varmt rekommendera den lime- och vodkamarinerade som skymtar i bakgrunden.

Recept på mammas julsill:

2 burkar (a 420 g) urvattnad inläggningssill
2 dl ättikssprit
4 dl vatten
6 dl strösocker
ca 2 dl grovhackad rödlök
ca 4 dl strimlad purjolök
2 msk grovt krossad kryddpeppar

Gör så här: Spola fileérna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ättikssprit, vatten och socker i en bunke. Rör om tills sockret löst sig. Varva fileér med purjolök, rödlök och krossad peppar i en stor glasburk (några mindre går också bra förstås) eller bunke. Häll över lagen och låt sillen stå i kylen i två dygn. Vänd gärna burkarna några gånger så att lagen når alla fileér.






Efter all julmat rullade vi en trappa upp.... och tittade på Kalle förstås:)


....o så paketöppning.



En riktigt skön och god jul!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


GOD, SKÖN OCH FÖRJDEFULL JUL ALLESAMMANS!!!







Julgranen i all sin prakt -  kulor huller om buller och lillungens egengjorda smällkaramell:) Tomten lämnade en hel massa paket under granen i natt också!





I lillungens strumpa som hängde på sängen hoppade visst tomtefar själv ner!:)

Nougat och chokladgömmor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ett riktigt smarrigt och samtidigt enkelt julgodistips - len nougat inbäddad i härligt god choklad. Fint och mysigt att plocka fram på julaftonskvällen!:)



______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Nougat
Mörk choklad
Vit choklad
Något att garnera med

Gör så här: Placera ut ischokladformar på en bricka eller ett fat. Smält choklad (valfri sort) och "pensla" insidan med hjälp av en liten sked. Låt chokladen stelna. Skär små kuber av nougaten och lägg i formarna. Pytsa på choklad så att formen fylls. Garnera med strössel eller någonting annat Låt allt stelna. Förvara svalt.


Rymdpepparkakor


Foto: Karin / bevemyrs blogg



I fredags hörde Linnea och Emil av sig och undrade om inte lillungen ville komma över och baka pepparkakor med dem. Lillungen jublade förstås och vi for över så fort vi bara kunde:) 

Både Linnea och Emil går på gymnasieprogram där mat och bak är några av huvudingredienserna. Med sig från skolan hade de fått ett väl utprövat pepparkaksrecept. Ett recept som ger en jäääättttttesats deg och minst sagt räcker till att baka både borgar, rymdvarelser och snälla monster. Degen är både god och lättbakad men vill du inte baka pepparkakor i dagarna sju så rekommenderas att du gör en mindre sats:)




Ett elakt rymdmonster (fast visst ser han ganska snäll ut:) som tänker lägga beslag på tomten.




Nynnar det snälla monstret med till snögubbeorkesterns sköna toner måntro?:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till pepparkaksdegen:

4 dl sirap
300 g margarin
900 g socker
4 msk mald nejlika
4 msk mald ingefära
4 msk mald kanel
1700 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
4 dl vatten

Gör så här: Blanda socker, sirap och margarin. Blanda vatten och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat. Blanda till sist ihop alltsammans och knåda till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet en stund innan du kavlar ut den till kakor eller borgar. Grädda i 175 grader i ca 7-8 minuter (lite beroende på tjocklek - men grädda tills de ser gyllene ut), tag ut kakorna och låt dem svalna på plåten.



Lillungen kavlade, bakade och dekorerade för fulla muggar. En fin liten borg fick följa med hem.

Godaste smörkolan till julens alla gottegrisar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Något av det mysigaste med julen är att fixa julgodis. Den här smörkolan är fantastiskt god bara sådär rakt upp och ner. Vill du variera är det bara att tillsätta något du tycker är gott t.ex. rivet citron- eller apelsinskal, pepparkakskryddor eller hackade nötter. Förvara den svalt och plocka sedan fram den när det är dags att kalasa.

Idag ska jag själv fixa inför julen och framåt kvällen ska lillungen och jag testa oss några nya julgodissorter, blir det lyckat så får du recepten framöver:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

100 g smör
2 2 dl vispgrädde
3 3 dl strösocker
1 1 dl ljus sirap
1 1 tsk vaniljsocker

Gör så här: Smält smöret i en rejält tjockbottnad och vid kastrull. Rör ner övriga ingredienser och låt allt småkoka tills kulprovet visar att kolan är lagom (15-30 minuter). Rör om med jämna mellanrum. Häll upp smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (ca 15x20 cm) och skär eller klipp i lagom stora bitar när det stelnat. Slå in i smörpapper, förvara dem svalt och stoppa dem i en vacker burk innan du serverar.


Varm smörgåstårta i två lager


Foto: Karin / bevemyrs blogg


För ett par dagar sedan satt jag och fikade hemma hos min svägerska som är en riktig matpärla. Själv hade jag under några dagar varit ruggigt sugen på varm smörgåstårta (det kan ju vara så fantastiskt gott emellanåt:) Maria berättade att hon brukade göra en  uppskattad bjudvariant av smörgåstårta som innehåller både en varmrörd baconröra och en kall creme fraiche- och äggfyllning. Jag kunde förstås inte låta bli att provlaga tårtan och i min mun smakade det baske mig jättegott!!!:)

Vill du också prova så bjuder jag på receptet här idag:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 långfranska i skivor (använd inte hönökaka eller liknande då det är mycket godare om brödet "suger upp" lite av fyllningen.

Lager 1

2-3 paket bacon, skuret i bitar och knaperstekt
1 purjolök i skivor
2 burkar Creme fraiche
kantareller eller annan svamp
soja
salt
peppar

Lager 2

2 burkar Creme fraiche
5-6 ägg, kokta och hackade
några msk majonnäs
salt
peppar

Översta lagret

Tomater
Riven ost

Gör så här: Stek bacon knaprigt, skiva purjolök och stek den mjuk, rör i svamp och creme fraiche. Koka ihop en aning. Peppra rejält. Häll på lite soja och smaka av med salt. Bred ut lagret på önskat antal brödskivor som du placerat på ett ugnssäkert fat. Lägg ett nytt lager bröd uppe på fyllningen. Rör ihop creme fraiche och ägg i en bunke, smaka av med lite majonnäs (inte för mycket för det ska inte ta överhand), smaka av med salt och peppar. Bred ut fyllningen på brödet och täck med ett sista lager bröd. Toppa tårtan med skivade tomater och riven ost. Gratinera i 225 grader tills osten fått fin färg.

Julen närmar sig - Dags för den årliga korvstoppningen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Någon berättade för mig att korvstoppning hemma i det egna köket har ersatt trenden att baka surdegsbröd. Heja, heja säger jag för korvstoppning är allt bra trevligt. Oavsett trender eller ej så har det stoppats korv i många, många år ut på ön där lillungen farmor och farfar bor. Numera är det farfar och mats syssla och lillungen lärs upp i sann korvstopparanda:) Han följer med storögd förtjusning alla moment som skall göras innan den färdiga korven puttrar på spisen.

I helgen tog vi bilen ut till havet för årets korvgöra och jag passade på att fota hela härligheten. Om någon blir sugen kan jag berätta att det faktiskt inte alls är särskilt krångligt, mest bara mysigt (o så vet man ju vad som är i korven också)!:)


Varsågoda, här kommer bilderna från i söndags....


Potatisen vägs upp och lägg i slasken...


.....den skalas och skärs i bitar för att sedan malas.





Späcket delas i lagom stora bitar...


....innan det mals i köttkvarnen.


Röd och gul lök skalas...


....och pressas till fin puré.


Salt och ....


...peppar.


Köttfärs läggs i assistenten...



...och blandas ordentligt med övriga ingredienser innan det stoppas i kvarnen.



Rensköljda fjälster träs på korvhornet och korvsmeten fyller tarmarna.


De långa "korvtarmarna" knyts till mer lagom stora korvar.


Den färdiga korven puttrar på spisen.



Ute får sig fåglarna ett vackert skrovmål!:)



För dig som vill stoppa egen korv får här receptet på familjen Perssons värmlandskorv:

Ingredienser:

0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).

Hemligheten bakom perfekt knäckiga knäck


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Knäck är juligt gott och dessutom alldeles utmärkt smaskande att ta med en påse i fickan när man tittar på världskuppstävlingar i skidskytte (båda kan rekommenderas)....(för det gjorde i alla fall vi förra helgen;)

Nåväl, i många, många år har Gunnel sålt knäck på Söderköpings julmarknad. I år passade jag på att be om receptet och frågade om hemligheten bakom de perfekt knäckiga knäcken:)

Gunnel menar att det är tre saker som är extra viktigt när man kokar just knäck, dels att inte göra mer än en sats åt gången, att inte låte smeten koka för häftigt och dels att göra "kulprovet" (klicka ner en klick i ett glas kallt vatten och smaka av) och riktigt känna hur de krasar mellan tänderna innan man drar av kastrullen från plattan (hon menar på att felet som är lätt att göra är att låta knäcksmeten sluta koka när kulprovet fortfarande visar att knäcken är seg och inte hunnit bli frasig).


Koka knäck nu allesammans och Trevlig Nobeldag.... själv tänker jag passa på att duka upp till Nobelmiddag här hemma!:)


_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 1/2 dl socker
1 1/2 dl sirap
1 1/2 dl grädde, vispgrädde 40 procent
40 skållad och skalad mandel, hackad

Gör så här: Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull, låt allt sjuda försiktigt (hur länge beror på vilken kastrull du använder och hur mycket du låter smeten koka men bortåt 1 timme brukar vara lagom), gör kulprovet och drag av kastrullen när smeten krasar mellan tänderna. Blanda i mandeln och låt den koka med några minuter på slutet. Klicka upp i knäckformar och låt dem stelna. Förvara i kylskåp eller frysen tills det börjar bli dags att äta knäcken.





Några bilder från skidskyttetävlingarna i Östersund




Hembakade kokosmums


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Innan vi besökte Jamtli fick vi höra talas om några gudomligt goda och hemgjorda chokladbollar som såldes på marknaden år efter år. Efter sådana rekommendationer gick det ju förstås inte att låta bli att köpa med sig en låda hem:) Bollarna visade sig smälta i munnen och smakade riktigt, riktigt gott.

Själv har jag inget recept på just Jamtlibollarna men det är inte fy skam att hålla till godo med Uggelhagens perfekta skumvita kokosmums (här).


Varsågoda!
________________________________________________________________________________________________



Ingredienser till en plåt kokosmums:

4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

Garnering:

4-5 dl kokosflingor
2 msk kakao

200 g smält choklad (går att hoppa över om du tycker)

Gör så här: Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål, rör om. I en annan skål blandar du det kokheta vattnet med gelatinpulvret, rör om så att gelatinet löser sig. Blanda ner gelatinvattnet i sockerblandningen. Vispa alltsammans med elvisp i 30 minuter till en pösig smet. Blanda samman kokosflingorna med kakaon. Sikta det om det är klimpigt. Häll lite av kokosen i botten på en långpanna (botten skall täckas, annars fastnar kakan), ca 20 x 30 cm, bred ut smeten, strö på ett lager kokos uppe på. Ställ plåten kallt, gärna i frysen, ett par timmar till allt stelnat. Skär i bitar, ca 4 x 5 cm. Doppa snittytorna i kokosblandningen. Smält chokladen och doppa ena sidan av "kokosmumsen" i den. Förvara kakorna svalt, de går utmärkt att frysa.

Jämtländska kolbullar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att besöka Jamtli julmarknad är fantastiskt trevligt, en upplevelse för alla sinnen - inte minst smaken. Själva unnade vi oss efter drygt fem timmar på Storsjöbadets äventyrsbad ytterligare ett besök på marknaden. Ljuvligt:)

Skogshuggarnas vardagsmat var i långa tider de energirika kolbullar som frästes i en stekpanna direkt över elden där ute i skogen. Numera säljs de till hungriga marknadsbesökare som får insupa härliga dofter och värma sig vid elden samtidigt som vana nävar från traktens män fräser ihop fläsk och kolbullssmet. 


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

ca 6 dl vatten
ca 4 dl vetemjöl
300-400 g rökt och saltat fläsk
salt om det behövs



Gör så här: Skär rökt och saltat fläsk i tärningar (feta bitar ska det vara eftersom man inte använder något annat fett till stekningen). Stek (knaprigt) så mycket fläsk som du tycker blir lagom i stekpannan till en kolbulle. Blanda ihop vetemjöl och vatten i en skål, smeten blir lite tjockare än pannkakssmet, salta om det behövs (lite beroende på hur salt fläsk du har). Slå en del av smeten över fläsket i stekpannan (smeten skall fylla ut pannan och täcka fläsket till största delen, kolbullen skall vara någon cm tjock när den är klar), stek kolbullen och rör lite på den med jämna mellanrum så att den inte fastnar.




Lillungen försöker klura ut hur en slipsten fungerar.


I går eftermiddag kom snön, men tomtemor och tomtefar vågade sig ut på barmarken strax innan också:)

Jamtli julmarknad - Julstämning så det gnistrar


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En av Sveriges absolut mysigaste julmarknader är Jamtli julmarkad i Östersund. I fredags öppnades portarna och nu i helgen är det dags för årets upplaga. Själva har vi tagit tåget knappt 80 mil norrut för att njuta av all den här underbara julstämningen. För vad går upp mot att strosa omkring bland hundratals marknadsstånd, smaska knäck, titta på vackert snidade tomtar, åka häst och vagn, dricka glögg och värma sig vid en av alla de eldar som tänts i mörkret? Förra året var det betydligt kallar (-27) och en hel massa snö, kika (här) om du vill se bilder.

Hembakat tunnbröd säljs lite här och där på marknaden. Vill du som inte får chansen att köpa jämtlänningarnas urgoda variant baka eget så använd då det här Jämtländska receptet som jag bloggade i fjol:)

I nästa bloggginlägg gör vi ett nytt besök på Jamtli och så spanar vi in de traditionsenliga kolbulllarna:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

 

3 liter mjölk (använd gärna mjölk med hög fetthalt)

250 g smör

2 tsk salt

3/4 dl anis (stött)

3/4 dl fänkål (stött)

1 påse brödkryddor

2 1/2 dl ljus sirap

1/3 påse, ca 15 g Hjorthornssalt

125 g jäst

2 kg rågsikt

6 dl havregryn

2 kg + 1 1/2 kg vetemjöl, (ca 2 kg till degen och ca 1 1/2 kg till utbaket), vill du ha ett grövre tunnbröd kan du använda ett lantvetemjöl i degen istället)

 

Gör så här: Värm smör och mjölk till 37 grader (fingervarmt), smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite degspad, rör i salt, anis, fänkål, sirap och hjorthornssalt. Blanda ner rågiskt och havregryn. Häll i vetemjöl till lagom konsistens, degen skall vara ganska lös. Jäs i ca 20-30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl så att degen inte klibbar. Forma degen till bullar, kavla ut tillsammans med rikligt med vetemjöl eller kornmjöl (kornmjöl ger en väldigt god smak), kavla med en räfflad eller slät kavel, vrid hela tiden brödet (med mjöl inunder) så att det inte fastnar i bordet. Avsluta med att kavla med kruskaveln.  Grädda i vedeldad ugn, har du igen så kan du grädda kakorna i en torr stekpanna, några minuter på varje sida, eller på översta falsen i hög värme på en plåt i ugnen:)

 




Att sitta på renskinnen bakom hästen värmer gott, riktigt mysigt för både fyraåringar och vuxna:)


Kryddig äppelchutney med kanel och ingefära


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Verkligen pricken över i och supergott tillsammans med en bit kött eller lite kyckling!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 gul lök, hackad
500 g äpplen, i små bitar
1/2 dl vatten
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1/2 hönsbuljongtärning
1-2 kanelstänger
2 tsk mald ingefära
lite smör till stekning


Gör så här: Fräs den hackade löken i lite smör så att den mjuknar. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt fräsa ihop, ca 10 minuter. Servera tillsammans med kött eller kyckling. Smakar gott både lite ljummen och kall.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen