Hjortronglögg och Jämtländs lakritskola
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jämtländs lakritskola (vad som gör den just jämtländsk har jag ingen aning om men det har ju å andra sidan mindre betydelse:) är allt bra god, inte seg seg utan snarare mjuk seg. Ni vet en sådan som på ett lite halvsegt sätt smälter i munnen utan att man direkt tuggar ihjäl sig:)
Jamtlis julmarknad i Östersund är en av Sveriges absolut finaste och mest stämningsfulla. Ska man ställa in siktet på ett besök i Jämtland så rekommenderar jag å det varmaste december månad och julmarknadstider. Själv tog jag några bilder för att ge er en glimt av hur det kan se ut.
I nästa blogginlägg bakar vi en riktig Jämtländs speciallite!
______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
5 dl grädde
1/2 kg socker
5 msk sirap
2 msk flytande glykos (finns att köpa på apoteket)
30 g smör
2 st lakritstänger, a 25 g st (finns att köpa på vissa apoteket)
eller
1 dl turkisk peppar (hårda karameller som finns att köpa bland godiset i matvaruaffärer)
Gör så här: Blanda allt, lakritsen smälter i kastrullen så den behöver inte krossas innan. Koka i minst 30 minuter, använder du turkisk peppar behövs lite längre koktid. Lakritsstång gör kolan svartare än om du använder turkisk peppar. Prova om kolan är klar genom att köra kulprovet, en klick i ett glas kallt vatten skall stelna till lämplig konsistens. Häll upp kolan i en bakplåtsklädd form (eller i knäckformar), låt stelna och klipp sedan i bitar.
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Gud så gott det ser ut!
Vilken mysig blogg du har. Så gott med hembakat godis.Ska göra det med i dagarna,kommer dok inte bli så fina som dina :) Ha en härlig torsdag.
Åh vad gott det ser ut med lakrits-kola. Jag älskar lakrits så tack för receptet! :)
Du har verkligen en jättefin och inspirerande blogg så jag lägger till din blogg på favoriter nu. :)
Ha en fin dag!
ÅÅh så gott!
Är det inte på det viset att den jämtländska lakritskolans recept kommer från någon gammal jämtländsk apotekare?
Det där såg verkligen ut som en riktig julmarknad, nu blev jag sugen! (och så blev jag sugen på hjortronglögg!)
Åhhh, vilka helt underbara bilder du har på din blogg!!!
Hel underbara bilder! Du fick nyss en ny bevakare! :)
Vilken blogg! Kan vara den bästa någonsin! Blir så glad av att inläggen/recepten är så välgjorda och genomtänkta.. Tycker mig ana ett konstverk för varje bild, du måste vara både en jätte duktig fotograf och kock! Nej men seriöst. Tack för en Jätte häftig och inspirerande blogg. Har inte upptäckt den förrän nu! Kommer utan tvekan kolla in den Många fler gånger! M.v.h Evelina
men herregud vad mysigt allt såg ut!
kika in på min julkalender. idag har jag gjord egen honungssenap! :)
Shit vad du är duktig! :)
aH VAD MYSIGT DET DÄR SÅG UT :) damn caps... sorry xD
Åh, underbara hundar! Har en blandis Husky/Malamute, underbar!
Vilken fin blogg du har! Ambitiös och jättefina bilder. Den sparar jag i bokmärkesfältet =)
Jamtlis julmarknad är helt fantastisk och du har verkligen lyckats fånga stämningen i dina bilder! Sedan ett par år tillbaka kan man samma helg även uppleva världscupen i skidskytte med tillhörande festligheter någon kilometer från marknaden. Så boka in första helgen i december 2011 för ett besök i Östersund!
En annan upplevelse är att spänna på sig långfärdsskridskorna (finns att hyra) en vacker vårdag i vinterstaden Östersund och stanna till vid "matkontrollerna" ute på Storsjöns is, där man kan smaka på jämtländskt mathantverk. Eller under sommaren åka med ångbåten Thomée ut till Verkön och avnjuta en härlig jämtländsk middag på "slottet". Det är bara små exempel på vad matlandet Sveriges huvudstad Östersund kan erbjuda!
Tack för en mycket inspirerande blogg med smakfulla recept och fantastiskt fina bilder!
Kram
Anneli
Hej Karin fina bilder gud va gott det ser ut kramar nk
så goda recept du har på din blogg. ska testa baka pepparkaksmuffins till julhelgen..hihih tack tack för en bra blogg!!
Fina bilder ^^
Mysiga bilder :)
Ser väldigt gott ut :P Kanske tar och testar det någon gång :)
Tack snälla ni!!:)
"Anneli"
Ja, Jamtli är verkligen fantastiskt mysigt, vi hann med skidskytte och ett världscupbesök också, stämningen där går verkligen inte av för hackor!:)
Långfärdsskridskor och ångbåtstur låter ju som något man inte ska missa heller. TACK för alla tips! Kram!
Åh, sista bilden, smälter! älskar huskies!
har sex stycken själv! :]
Härlig blogg också! :)
Hej! Jag har precis provat att göra lakrist kolan, men min blev inte alls lika svart och fin som din, förslag på fel jag gjorde?? Tacksam för svar!
Tack för en jätte fin och trevlig blogg!
"Caroline"
Hej! Jag har gjort kolan ett par gånger, använder man lakritsstång (i varje fall den jag lyckades få tag på:) blir det sådär svart men använder man däremot turkisk peppar blir den lite mer blek!:)
Tack!! /Karin
Vilken tur jag har som av en slump hittade din trevliga blogg. Läckra bilder och det verkar finnas supersmarriga recept här också. Ska prova nu med lakritskolan och pepparkaksmuffins. Jag älskar också att baka speciellt nu till jul sånt man annars inte har hemma. Kikar in här absolut fler gånger.
Mvh Inko
Så härlig julmarknad, just en sådan man skulle vilja besöka!
Hej Karin!
Var lyckades du få tag på lakritsstång? Vi har tyvärr inga på vårt apotek.
För övrigt är din blogg alldeles ljuvlig!
Mvh Dagmar
"Dagmar"
Hej!
Oj, vad trevligt att du hittat hit också!:)
Jag köpte lakritsstången på apoteket hjärtat i Östersund!
Tack snälla!!
/Karin
Det är bara apotek i Östersund som tar hem lakritsstänger, så som utflyttad jämte så får jag "importera" från republiken varje jul då lakritskola ska göras :-) Men lakritsstänger kan köpas (och beställas) på Essencefabriken i Stockholm http://www.essencefabriken.se/
vilka härliga bilder & kolan är säkert god :)