Ostron

(null)

Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Detta blir det sista inlägget från Bretagne, sedan reser vi hem till Sverige och börjar blogga recept igen. 😊 Frankrike är storslaget, vackert och gästvänligt. Kulinariskt en sensation.  Lyxmat hemma kan nästan anses vara vardagsmat här. Att äta ostron när man är på besök är nästan ett måste. I Bretagne finns några av världeans godaste ostron, de kan bli upp till 30 år gamla och äts antingen råa eller tillagade. Fiskhandlaren rekommenderade oss råa med en skvätt pressad citron över. Mums så gott det smakade!😋

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



(null)




Galettpicknick vid ett franskt Chateau

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Galetter är en specialité här i Bretagne, det är en slags stor tunn pannkaka bakad på bovetemjöl. Den fylls med t.ex socker, sylt eller smör, men även fyllningar som kalkon, salami, räkor och ost är vanligt. Själva packade vi med oss ett gäng och åkte till ett chateau. En alldeles ljuvlig picknick i skuggan av några palmer och med rinnande och kluckande vatten omkring oss blev det.❤️

(null)

(null)


(null)


(null)

(null)



Croissanter och baguetter

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Något av det mest karaktäristiska med Frankrike är alla små byar som finns med jämna mellanrum. Där det finns en by finns det nästan alltid också ett bagerier. Blanda det bästa som finns är att gå upp i gryningen och vandra iväg och handla sig några croissanter och en baguett till frukost. Bara det är nästan värt en hel resa i sig.😍

Blir du sugen på croissanter har jag ett riktigt bra recept 💪🏻:
Ingredienser:

Deg:

25 g jäst
800 g vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)

Fyllning:

500 g kylskåpskallt smör

Pensling:

2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)

Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen och kör i assistenten i 10 minuter (eller knåda för hand). Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder och hur torrt det är.

Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen.
Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Beroende på hur snabb man är, och hur varmt det är, så kan man behöva kyla degen. Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket. Kavla ut till ca 60x30 cm. Dela degen på längden och gör fyrkanter ca 15x15 cm. Varje fyrkant delas på diagonalen och varje sådan trekant rullas till en croissant. Man kan med fördel kavla ut triangeln så att basen blir bredare och toppen längre. Rulla den genom att börja vid basen och rulla mot toppen. Vik ihop den och lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa i en timme tills de ser fluffiga ut. Pensla och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Dom ska vara välgräddade men inte brända. Tar man ut dom för tidigt så blir dom lite degiga. Låt svalna på galler.

(null)


(null)







Ett franskt Chateau och receptet på slottsfruns kaka

(null)

(null) 
(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg 

Frankrike är så otroligt vackert, husen inte minst. Att övernatta på ett chateau känns lyxigt  (iallafall var Märta övertygad om att det är ett  riktigt slott)😉.  Nåväl, ett ovanligt angenämt B&B som rekommenderas om någon har vägarna förbi. Inte särskilt dyrt heller (ca 12 00 kr för fem personer med frukost/natt). Se foto för adress. 

Slottskaka. För dig som drömmer om ett franskt chateau men som inte kommer dit. Slottsfrun skickade med oss en läcker kokossockerkaka (till frukost serverades vi också en annan variant med nötter och russin) på vår färd vidare i Frankrike, ni kan också få smaka eller åtminstone få receptet. Håll till godo! 😊

Slottsfruns kaka:
1 naturel yoghurt (pot, 125 g, se foto, den tomma yoghurtburken används sedan till att mäta upp mjöl och socker).
4 pot mjöl
3 pot socker
1/2 pot olja
1 påse bakpulver (skulle gissa på 2 tsk)
3 ägg
Blanda i kokos, nötter, russin, äpple eller vad du tycker om.

Hur man gör och gräddningen vet jag inte, jag tänker att det är som vid en vanlig sockerkaka. Vispa ägg och socker, hälla i resten och grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)




RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen