England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I det här inlägget hittar du inga recept utan mer lite ditten och datten för dig som är sugen på att åka till London.
 
Numera finns det gott om billiga resor till storstäder runt om i Europa. Mats och jag bestämde oss för att ta flyget över Nordsjön och tillsammans med sonen besöka britternas stolthet London. Tjoho så kul!!!
 
I London bor det fler invånare än det gör totalt i hela Sverige och staden har genom åren haft stort inflytande på utbildning, kultur, handel, finans och politik. Mer än 20 procent av de som bor i London är födda utanför EU. En minst sagt myllrande och pulserande stad med andra ord.
 
Att hitta bra hotell som inte kostar skjortan är en svår kombination i centrala London. Ofta är rummen små och ofräscha. Standarden på boende är generellt låg och som svensk är det lätt att förskräckas och skeptiskt rynka på pannan. För att slippa tomma plånböcker, silverfiskar och fläckiga helteckningsmattor bestämde vi oss för att bo i East Croydon. Croydon ligger i södra London och är en riktigt mysig stadsdel med fina gator, gott om shopping och trevliga restauranger.
 
 

Att ta sig till East Croydon är lätt. Det finns flera sätt. Med sina 415 kilometer och 275 stationer är Londons tunnelbanesystem det äldsta och ett av de största i hela världen. Busstrafiken är väl utbyggt och rullar med sina dubbeldäckare fram och tillbaka mellan förorterna och centrala London.
 
 
Själv föredrar jag pendeltågen (London Overground). Tågen är fina, du slipper den värsta trängseln och hinner se lite av hus och landskap på vägen dit du ska.

 
Tågen avgår varje halvtimme och från London Victoria station till East Croydon tar det ungefär en kvart att åka. Oystercard (ett plastkort som du drar i spärren till tunnelbanan eller tåget) köper du lätt på plats men det är också himla smidigt att beställa hem ett innan du reser (var ute i god tid bara för det kan ta några veckor att få det hemskickat). På så sätt slipper du ibland långa köer till biljettkassorna.
 
 
Hotell då, jo ett kan jag absolut tipsa om.

Croydon Park Hotel ligger fem minuters gångväg från tåg/tunnelbana och är en riktigt pärla. Ett lyxhotell som åldrats med värdighet och numera bjuder på prisvärd och trevlig övernattning. Hotellet ligger nära Croydons centrum och har wifi, fin restaurang, en varm och skön pool och rummen är riktigt sympatiska. Egentligen inget märkvärdigt, åldrat och lite slitet men trots allt väldigt trevligt. Hotellet hittar du här.
 
Frukosten då. Jo precis som du ser på de första bilderna i inlägget. Överdådig, mastigt brittisk och mättande till långt in på eftermiddagen. ;) Som tur är finns det mycket att välja på för själv föredrar jag mer den fruktiga yoghurtvarianten, gärna i kombination med franska Croissanter.
 
 
Sonen proppmätt efter varm choklad och ett helt gäng med Croissanter.;)
 
I nästa inlägg spanar vi in London Eye, Big Ben och en massa andra trevligheter.;)

En vansinnigt god tårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Redan när jag började mitt nya jobb för ett halvår sedan fick jag höra talas om att kollegan Maria hade som tradition att någon gång då och då baka och bjuda på en vansinnigt god tårta. I går blev vi hembjudna till Maria och jag höll tummar och tår för att traditionen skulle upprepa sig. Jag blev inte besviken för hux flux efter sallad, bröd, ostar och kex trollades en magnifikt snygg Pavlova fram. En Pavlova är ju inte vilken tårta som helst och den här kan garanterat få vilken dietist som helst på fall. Marias kommentar i marginalen till receptet "Suverän" får tala för sig själv. ;)
 
 
I nästa inlägg får den som är sugen hänga med Bevemyrs till London ;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinägar
 
Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
500 g jordgubbar
 
Gör så här: Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. rör i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger. Smörj en form som är ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen (225 grader) sänk temperaturen till 125 grader. Grädda i ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar tills ugnen kallnat. Låt botten svalna. Lossa kanterna och bottenplattan. Vispa grädden och blanda med lemoncurd, klicka ner i fördjupningen på kakan. Garnera med jordgubbar.
 
Vill du göra en riktigt god sallad ska du blanda isbergssallad, gurka, tomat, rödlök, paprika, oliver, soltorkade tomater, tranbär, mozarellaost, fetaost och salami. Jättegott!!
 
 
 

Havrebollar med solroskärnor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Havrebollar rullade i solroskärnor. En perfekt kombination till traditionella chokladbollar.;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
270 g smör
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
1 dl färdigbryggt kaffe
3/4 msk kakao
 
solroskärnor
 
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i solroskärnor.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Godaste kakan på kalaset

Foto: Karin/bevemyrs blogg
 
Godaste kakan på kalaset. Det påstod iallafall gästen som ringde upp mig efteråt för att tacka för en trevlig bjudning.
 
Som sirapskakor fast ändå inte.;)
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till 3 längder. Platta till med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär i snittar när kakan fortfarande är varm.
 
 

Digestivetårta med karamelliserad mjölk, bananer och grädde

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är en riktigt kalasgod tårta. Receptet kommer ur Ebba  von Sydows kokbok och själv fick jag nys om det när en av er bloggläsare (Carina från Vårgårda) skickade receptet till mig.
 
Verkligen jättegod och ett tips är att den också går att göra i små mazarinformar.
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
100 g smör, smält
200 g digestivekex, fint smulade
1 burk karemalliserad mjölk (gör inte som jag och blanda ihop det med kondenserad mjölk)
3 mananer, i skivor
1 1/2 dl vispad grädde
1 1/2 dl turkisk yoghurt
1 hackad dubbeldajm
 
Gör så här: Smula kexen och blanda dem med smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant eller för den delen i små metallformar (typ mazarinformar). Ställ kallt. Bred ut den karamelliserade mjölken uppepå och skiva på bananerna. Vispa grädde och blande den med yoghurt. Bred smeten på kakan. Toppa med krossad dajm. Servera.

Bäst i test

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Godaste, gräddigaste och bärfräschaste glassen!!
 
Tacksam då den dessutom är smidig att göra och kan förberedas långt innan den ska serveras. Bäst i test och smak helt enkelt!!
 
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
2 ägg
1 1/4 dl socker
200 g hallon, färska eller frysta (eller annan valfri fyllning)
2 1/2 dl vispgrädde
1 nypa salt
 
Garnering:
2 dl blåbärssylt
hallon och blåbär
 
Gör så här: Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna pösiga och vita tillsammans med 1 dl socker. Mosa hallonen och rör ner i bunken med de vispade gulorna. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Vispa vitorna tillsammans med resten av sockret och en nypa salt till hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i hallonsmeten. Klä en form med plastfolie och häll ner smeten. Ställ formen i frysen i minst fyra timmar. Tag ut formen och stjälp upp den på ett fat, bred på sylt och garnera med hela bär.
 

Matsäckstips från Susanna och Hasse

 
Ni är många som läser bloggen och jag blir alltid lika vansinnigt glad när någon av er hör av sig med recept. Nyligen kom det ett mail från Susanna och Hasse.
 
Hej Karin!

Vi fick lite minnen oss till livs när vi läste och såg på
bilder från er valborgsmässoafton.
Var det på Torrö ni var? När vi var på Torrö på utflykt
sommaren 2012 var det här vår matsäck och vi skickar med en
bild  på vår matsäckslåda med innehåll. ( En sådan där som
har ett lock som är en frysklamp, en jättebra uppfinning.)
Vi hade cyklar med oss och cyklade de sista kilometrarna.
Receptet är från Arla, en fransk buffé, därav mängden,
Jättegott även för ett mindre sällskap och på utflykt.

Hälsningar Susanna och Hasse
 

TACK säger jag!! Extra välkommet med utflyktsinspiration nu när det är högsäsong att packa matsäckskorgen. Salladen som Susanna och Hasse tipsar om, den låter verkligen hur god som helst!! ;)

Foto: Sussana och Hasse
 
 

Receptet gäller för 25 bufféportioner

Ingredienser

12 kg kycklingfiléer

Arla® Smör-&rapsolja oliv

2 tsk salt

34 tsk svartpeppar

3 dl Arla Köket® riven ost gratäng

750 g haricots verts

3 st rödlök

10 st hårdkokta ägg

3 liter salladsblad

1 kg körsbärstomat

4 burkar sardellfiléer

1 liter Arla Köket® turkisk meze matyoghurt

400 g tapenade

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Krydda och strö på ost. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Koka haricots verts. Skala och skiva löken. Skala och skär äggen i klyftor. Varva alla grönsakerna på fat. Skiva kycklingen.

Lägg kyckling, ägg och sardeller på salladen. Ringla gärna över lite olivolja. Blanda yoghurt och tapenade, servera till.

 

 

Den är god den här...även dagen efter.

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Mellohäng med goda vänner i helgen. Jag passade på att prova ett av recepten som jag fick på posten tidigare i veckan. En gratäng som görs i två steg. Först varvas potatis, champinjoner, tomater, vitlök och grädde. När det gratinerat klart i ugnen läggs fläskfilé på och till sist klickas en creme fraicheröra över allt sammans.
 
I en bifogad kommentar till receptet skrev Carina "...är det på sommaren tar jag en "påsgratäng" som jag blandar med tomater, vitlök, champinjoner och vitt vin (balsamvinäger vit går också bra). Stek kycklingfilé och skiva och lägg ovanpå om du vill. Den är god den här....även dagen efter."
 
Och visst har hon rätt Carina. Den här alltiett gratängen är riktigt, riktigt god. Låt er väl smaka ni också.;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 fläskfilé
100 g färska champinjoner, skivade
lagom mycket potatis, skalade och skivade
4 tomater, skivade
3 vitlöksklyftor
2 msk vitt vin
2 dl grädde
salt
peppar
 
Täcke:
2 dl riven ost
2 tsk dijonsenap
2 dl creme fraiche
2 msk parmesanost
 
Gör så här: Smörj en gratängform. Varva svamp, potatis och tomater. Krydda gärna lite mellan lagren. Pressa på vitlöken och häll vin och grädde över alltsammans. Gratinera i 200 grader i ca 40 minuter. Putsa och skiva fläskfilén, stek i lite olja och krydda efter egen smak. Lägg bitarna uppe på den färdiggratinerade potatisen. Blanda samman ost, senap, creme fraice och parmesan. Klicka ut röran över köttet och gratinera i ytterligare ca 15 minuter (tills gratängen fått fin färg). Servera med sallad.
 

Indisk pizza

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En smaskig variant av pizza. Kormasås ger rätten Indisk karaktär och tillsammans med grillad kyckling blir det en riktig fullträff. Baka gärna småpizzor, skippar besticken och mumsar dem rakt upp och ner. Riktigt gott!!!
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Botten:
 
5 dl vetemjöl eller om du vill vara lite nyttigare 3 dl dinkel och 2 dl grahamsmjöl
2 1/2 tsk bakpulver
40 gr smör
1 tsk salt
2 msk olja
1 1/2-2 dl mjölk
 
Gör så här: Blanda allt, kavla ut till småpizzor eller en stor. Bred på kormasåsen och strö på resten av toppingingredienserna (avsluta med den rivna osten). Grädda tills pizzan fått fin färg. 200 grader (varmluft) 225 grader (vanlig ugn), ca 20 minuter
 
 
Topping
1 burk (ca 4 dl) Indisk Korma cookingsauce (finns i hyllan för Asiatiska produkter).mys
1 gul paprika, skivad
1 röd paprika, skivad
1 gul lök, strimlad
1 ask körsbärstomater, skuren i skrivor
1/2 - 1 grillad kyckling, urbenad och delad i småbitar
Riven ost
 
 
 

Tack!!

Tack. Tack. Tack. Du underbara människa från Vårgårda som skickade en hel bunt med fina recept till mig idag!!

Vegetariska ricottarullar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Av olika skäl känns det rätt att äta vegetariskt emellanåt. De här ricotta- och spenatfyllda lasagneplattorna som badar i mustig tomatsås och toppas med mozarella är riktigt läckra.
 
Ett bra val för miljön och hälsan och ett gott alternativ för den annars så vana köttätaren. ;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 förpackning färska lasagneplattor
1-2 gula lökar, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
1 paprika, gärna röd och ekologisk, delad i mindre bitar
2 1/2 krm chiliflakes (hittar du i kryddhyllan)
1 tsk timjan
2 burkar konserverade körsbärstomater
ca 400 g fryst tinad spenat
1 ask ricottaost, ca 250 g
2 mozarellaostar, ca 125 g vardera
1 1/2 tsk salt
3 krm peppar
olja att steka i
 
Gör så här: Fräs lök, vitlök och paprika en aning tillsammans med chiliflakes och timjan. Blanda i tomaterna och 1 tsk salt och låt allt puttra (under lock) i ca 10-15 minuter. Tina spenaten och krama ur vattnet. Blanda spenat och ricottaost tillsammans med 1/2 tsk salt och pepparn. Fyll lasagneplattorna med spenatröran och rulla till rullar. Häll i hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form och placera lasagnerullarna uppepå. Bred ut resten av tomatsåsen på rullarna. Riv mozarellaosten överst. Gratinera i 225 grader tills osten fått fin färg, ca 20 minuter. Servera med sallad.
 
 
 
 

Helstekt vitlöksmarinerad fläskfilé med pastasallad och fetaostsås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att tillbringa valborgsmässoafton och lediga dagar i en lotsstuga ute på en ö i den Östgötska skärgården är baske mig oslagbart. Släta klippor och havet precis inpå stugknuten, vedspis och stearinljus inomhus. Mitt i ett naturreservat där den ovanligt vackra naturen lockar till äventyr och långa strövpromenader.
 
 
Maten är förstås viktig. På självaste valborgsmässoafton bjöd Veronica på helstekt vitlöksmarinerad fläskfilé, pastasallad och fetaostsås. Gastronomiskt gott!! När sedan vinden viner runt husknuten och vedspisen spriden knastrig värme känns livet smått sakralt.
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser pastasallad:
 
Pasta
matlagningsyoghurt
minitomater
inlagd gurka, i småbitar
fetaost, delad
paprika, skuren i småbitar
majskorn
örtsalt
olivolja
vit balsamvinäger
 
Bör så här: Koka pastan och låt den svalna. Blanda allt. Smaka av med örtsalt, olivolja och vit balsamvinäger.
 
Ingredienser fetaostsås:
 
4 dl creme fraiche
1 paket fetaost
salt
olivolja
vit balsamvinäger
peppar

Gör så här: Dela osten i mindra bitar och blanda med creme fraiche. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar.
 
 
Ingredienser fläskfilé:
 
Fläskfilé
Vitlöksmarinad
 
Gör så här: Låt fläskfilén och marinaden vila tillsammans i några timmar (ju fler ju bättre:). Grilla.
 
 
 
Syrsan granskar en död säl som spolats upp på land.
 
Sonen vet att klä på sig rejält när vinden blåser isande kall. ;)
 
 
Kvällskvist, grillen på bordet och mojnande vind.
 
Att grilla Marshmallows i vedspisen är läckert. Kläm ihop dem mellan två chokladkex och desserten är klappad och klar. ;)
 
Frukost på läsidan.
 
Vilket ägg smakar bäst?
 
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen