Västerbottenostlax


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Godaste fisken med godaste osten.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 laxfileer
5 dl creme fraiche
riven västerbottenost, jag använde 1 påse, ca 125 g
1 citron, ekologiska

salt
citronpeppar

Gör så här: Lägg fileérna i en ugnsfast form. krydda. Riv över citronskal. Blanda creme fraiche och ost, smaka av med lite salt. Lägg röran på laxen. Garnera med citronskivor. Gratinera i ca 200 grader tills laxen är genomstekt. Servera med potatis/klyftpotatis, sallad.

Svärfars pajfavorit


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Paddelsäsongen sköt salut i helgen. Svärmor bjöd på svärfars pajfavorit - krämig skaldjurspaj med cayennepeppar:)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk vatten

Fyllning:

1 paket crabstick, ca 200 g,  ungefär 14 "pinnar", skuret i mindra bitar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 dl fiskbuljong, från tärning
1 äggula
3/4 dl vitt vin
1 tsk tomatpuré
1 knivsudd cayennepeppar
salt
peppar
dill, hackad (mängd efter tycke och smak)

Gör så här: Arbeta samman alla ingredienser till degen och låt den vila kallt en stund. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 200 grader tills den fått din färg. Fräs crabstick i smör tillsammans med mjöl, rör i grädde, buljong ägg och vin. Färga med lite tomatpuré och smaksätt med salt, cayennepeppar, dill och peppar. Slå fyllningen i det varma pajskalet. Servera med sallad, smör, bröd och ost.





Försommarsaft vid poolkanten


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När jag fick det här receptet av lillungens mentor Susanna stod det skrivet i marginalen:

"Igår drack vi ett glas av denna underbara dricka som Hasse gjort. Fantastiskt!!"

Vi tog med oss receptet och for ut till Dunderhov där rabarbern växer skyahög. Skördade, skar och saftade. I hettan vid poolkanten var det dags för provsmak. Susanna hade rätt. Underbart var ordet, riktigt, riktigt sommargott!!

______________________________________________________________________________________________

Rårörd rabarbersaft, ca 5 liter

Ingredienser:

3 kg rabarber (ca 16 st kraftiga)
2 st citroner i skivor
3.2 liter kokande vatten

2,5 kg socker (jag nöjde mig med 2 kg)
1/2 dl vatten, kokhett
2 msk (30 g) citronsyra eller vinsyra (jag använder vinsyra eftersom citronsyra inte är bra för pollenallergiker)
1 krm natriumbensoat

Gör så här: Skölj rabarberstängerna dela dem i småbitar. Varva rabarber och citron i en bunke. Koka upp vattnet och slå det över rabarbern. Låt vila i kylskåp i ca 2 dygn. Sila av rabarber och citron. Rör ner socker, blanda så att den löser sig. Blanda ut citron- eller vinsyra samt natriumbensoat i kokhett vatten. Rör ner det i rabarbersaften. Häll upp saften i väl rengjorda flaskor. Förvara svalt. Blanda ut med lite vatten vid servering.

En köttbulleförälskelse med citron och garam masala


Foto: Karin / bevemyrs blogg

P1 är i mitt tycke bästa radiokanalen. Inte sällan trycker jag fram något podavsnitt, proppar in hörlurarna i öronen och lyssnar sedan njutningsfullt på vad det nu kan tänkas vara som jag valt.

Igår hittade jag ett olyssnat avsnitt från P1:s "Meny" där Camilla Wolgers lagade mat från sitt hem i norra Jämtland. Hon bjöd bl.a. på "Hungrans köttbullar á la Camilla". Kombinationen av bl.a. kött, citron och garam masala lät annorlunda och lockande gott. Jag provrullade bullarna idag och rackarns så goda de visade sig vara. Alla rekommendationer för dessa lite nydanande smaker i köttbullarnas förälskade land. Verkligen supergoda!

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Till 1 kg valfri färs (jag använde blandfärs)

2 msk citronskal
0,5 dl persilja (hoppade jag över)
1 vitlöksklyfta
1 dl köttbuljong
0,5 dl havregryn
1 ägg
1 gul lök
1,5 tsk salt
1,5 tsk garam masala

 

 

Gör så här: Slå vatten/alternativt köttbuljong över havregrynen och låt svälla några minuter. Pressa eller finhacka vitlök, lök och riv ner citronskal. Blanda sedan ner resten av ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan du hanterar den.

Rulla till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka. Salta och peppra lite extra under stekning om du vill. Servera med potatismos och gärna lingon och vitkålssallad (P1 Meny, Hungrans köttbullar á la Camilla).


Sous vide

Idag ska du som inte redan vet få lära dig vad en Sous Vide är för något:)

För lite sedan samlades vi alla ute på Dunderhov. Det var dags att plocka fram utegrupper, ställa i ordning växthuset, vårstäda rabatter, fixa polen, måla altanen och fälla träd i skogen. En sådan massa jobb kräver förstås mängder av god mat:) Själv bjöd jag en av dagarna på ostfyllda biffar (en variant av den här), kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka (förvarad här). Efterrätten en äppelpaj med marängtäcke (uppäten innan foto så receptet får vänta till nästa gång jag vispar ihop den).

En annan av dagarna var det brorsans tur. Johan hade plockat med sig sin Sous Vide, en bärkasse spättafileér, färskpotatis, citroner, gräddsås och sallad. Till dessert kalasade vi på en gigantisk chokladask.

Sous Vide används av mer välsmakande restauranger och är en matlagningsmetod där råvaran vakuumförpackas i lufttäta plastpåsar som sedan stoppas i 60 gradigt vatten. En metod som uppfanns i 70-talets gourme-Frankrike. Restauranger förbereder kött långt innan den skall ätas och steker sedan bara på den när gästen beställer rätten, praktiskt och mycket gott.

Vad är fördelarna då? Jo råvaran behåller genom hela processen sin saftighet och form. Smaken stannar i det som skall ätas. Kött, fisk, ägg eller vad man nu kan tänka ut blir perfekt rakt igenom. Steks t.ex. en köttbit på mer traditionellt vis så är den ofta rosa i mitten och mer "well done" ute i kanterna, eller för den delen "well done i mitten well well well done i kanterna". Med Sous vide får du den rosa (eller hur du nu vill ha den) från ytterkant till mitten.



Hur fungerar det nu då, jo i princip så här.



Vakumförpackaren.


Påsarna fylls med fisk (eller något annat du vill tillaga).


Rivet citronskal och lite salt strös på.


Luften sugs ur påsarna.


Påsarna stoppas i en katrull med vatten (men du kan i princip använda vilken balja som helst, vattentemperaturen blir aldrig mer än 60 grader).



Sous Vide håller vattnet cirkulerande och i konstant  60 grader.



Efter ca 25 minuter är påsarna redo att klippas upp och fisken klar att läggas på tallriken och ätas.


Köper du just den här varianten som kostar ca 5000 kronor (finns betydligt billigare) får du en praktisk väska på köpet:)

Dukat för tre - Nötkolapaj med kondenserad mjölk


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min mun fylld med nötkolapaj är i mitt sinne en väldigt behaglig upplevelse:)

Den här pajen bakas med bl.a kondenserad mjölk och farinsocker. Servera med grädde. Kompakt, sockerstinn och suveränt god!!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser;

Pajdeg:

3 3/4 dl vetemjöl
en nypa salt
100 g smör
2 msk strösocker
2 äggulor
2 msk kallt vatten

Fyllning:

250 g nötter (valnötter och några cashewnötter), hacka 150 g och spar 100 g hela till garnering
3 ägg, som vispas
3 1/4 dl farinsocker, ljust
ca 2-2 1/2 dl kondenserad mjölk
1/2 vaniljstång, fröna
50 g smält smör

Gör så här: Blanda allt till pajdegen och knåda ihop,  låt sedan degen stå i kylskåpet någon halvtimme. Kavla ut och klä en pajform (ca 25 cm i diameter). Förgrädda i ca 10 minuter i 200 grader. Blanda allt till fyllningen (garnera med de hela nötterna) och häll det i pajformen. Grädda i 150 grader tills fyllningen stelnat (jag gräddade ganska långt ner i ugnen och fick ha pajen inne i ugnen i ca 1 1/2 timme). Servera med grädde.


Proppar man inte munnen full med nötkolapaj kan man ju alltid ligga på en filt...



...och 11 veckor gammal njuta av en omvärldsupplevelse.





Korgen är ju ett perfekt snigelskal ju - rabarbersoppa



På väg till rabarberlandet.



Korgen är ju ett perfekt snigelskal ju:)




Ett helt gäng rabarber behövs.



En viss presition krävs för att stuva ner rabarbrarna.



Kånka hem hela härligheten till mormor.



Lagom stora bitar.




Rabarbersoppan fix och färdig. Sörpla o njut:)


______________________________________________________________________________________________




Ingredienser:

Rabarber 7-8 stjälkar, medelgrova
ca 1 1/2 dl socker
ca 7 dl vatten
1 kanelstång
ca 2 msk maizena eller potatismjöl

Gör så här: Skiva rabarbern. Koka den mjuk tillsammans med vatten och kanelstång. Red och smaka av med socker.



Köttfärspaj med ost- och creme fraichetäcke




Hemgjord paj är en riktig favorit i min mun. Dessutom smidig i sitt "allt i ett-koncept" och ofta väldigt god.

Lätt att förbereda när tiden finns för att sedan ätas när det kurrar i magen. Idag bjuder jag er på en smakrik köttfärspaj med krämigt täcke. Gooood!
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Pajdeg:

50 g smör, rumsvarmt
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:

500 g nötfärs eller blandfärs
2-3 små lökar, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
kantareller
2 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärningar

salt och peppar

Täcke:

5 dl creme fraiche
2-3 dl ost, gärna lagrad, riven

Gör så här: Knåda ihop degen till pajskalet, kavla ut och klä en form. Fräs nötfärsen och blanda i övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttfärsröran i pajskalet. Rör ihop creme fraiche och ost. Lägg röran uppepå köttfärsfyllnigen. Grädda i ca 200 grader tills pajen fått fin färg. Servera med sallad och bröd.

När smöret rinner på mackan är livet smått fullkomligt


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Varma vårkvällar bjuder in till brödbak på muurukkan. Det äkta och den uppenbara närhet till det som stoppas i munnen är påtaglig när nybakatdofter dansa runt i naturen. När smöret sedan rinner på mackan är livet smått fullkomligt:)

Den här gången provade vi ett sött lite lösare bröd som med hjälp av mjöl och ett par slevar klickas ut på fatet. Gott blev det och fluffigare än de flesta andra stekpannebröd.

Lillstumpan är mer än nöjd att guppa omkring i sin kängurupåse och baka på distans:)

_____________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 kg rågsikt
1½ msk bakpulver
1½ msk bikarbonat
1 tsk anis
1 tsk fänkål
2-3 dl ljus sirap
1 liter filmjölk

Gör så här: Blanda allt, klicka ut smeten med hjälp av två slevar och mjöl. Forma till kakor och platta till en aning. Grädda på muurikkan och vänd några gånger under tiden. Dela brödet eller ät det helt, servera med smör, ost och marmelad.


Sjösättningsfika


Foto: Karin / bevemyrs blogg

I fredags packade vi bilen sprängfull och for ut till ön. Lördagen ägnades åt att vårrusta båten. Idag blev det till allas och inte minst lillungens stora förtjusning sjösättning. Tilldragelsen firades med gofika i Kerstins knallgula brödkorg:)

Dumlekakor älskas av många, har du smakat en så förstår du varför.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:
200 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 påse Dumlekolor

Topp:
1 paket Noblesse
Gör så här: Blanda alla ingredienser till botten och klicka ut i ca 20 formar av metall, tryck ner en Dumlekola i varje form. Grädda i ca 10-15 min, 200 grader (vanlig ugn) 180 grader (varmluft). Ta ut  och lägg en Nobless på varje kaka!




Att svärfar är en skicklig snickare har jag vetat länge. Extra glada är vi just nu då han (glatt påhejad av svärmor) snickrar så hammaren glöder. Det som formas av brädor och spik är en egen liten stuga där Mats, jag, lillungen och lillstumpan skall kunna husera om somrarna. Att stugan dessutom, omgiven av susande ekar och tallar, blickar ut över havet gör ju inte saken ett dugg sämre:)

Valnötsbröd


Goto: Karin / bevemyrs blogg


Dagar är antagligen skapta för att njutas.

Idag har min vän Sofia och jag babblat öronen av oss i fyra timmar. Mumsat gott valnötsbröd och sörplat grönt te.

___________________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser valnötsbröd, 2 limpor:


50 g jäst
6 dl vatten
2 msk honung
3 tsk salt
100 - 150 g grovt hackade valnötskärnor
1/2 dl pumpakärnor
3 dl dinkelmjöl
2 dl lantbrödsmjöl
9 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och rör sedan ut jästen med vattnet. Blanda i övriga ingredienser men spar lite av mjölet till själva utbaket. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäs i ca 40 minuter. Forma till två limpor som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Jäs limporna under bakduk i ca 30 minuter. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i cai 225 grader i 10 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda sedan ytterligare i ca 35 minuter.

Choklad- och havrekakor i långpanna


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Finfika på brickan som min farmor fick i 50-års present av min skäggiga sjöman till farfar. Den 26 februari 1954:)

Sötkrispiga, något smuliga och mycket goda choklad- och havrekakor, dagen till ära. Varsågoda!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g smör, smält
1 ½ dl socker
3 ½ dl havregryn
1 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma
ca 100 g blockchoklad, hackad

Gör så här: Smält smöret. Blanda övriga ingredienser i en bunke, rör ner smöret. Tryck ut smulblandningen på en bakplåtspappersklädd plåt (ca 25x25 cm) . Grädda i ca 200 grader i ca 10 minuter. Skär i rutor och låt svalna.


Svårt att nöja sig med någon enstaka


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Den här kakan bakas på smör och är en av lillungens favoriter. Spröd och len smak som gör det svårt att nöja sig med någon enstaka:)


______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
ca 2 1/2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl

smält choklad att ringla över

Gör så här: Vispa smör, socker och vaniljsocker pösogt. Blanda vetemjöl och potatismjöl, rör ner lite i taget i smörsmeten. Klicka eller spritsa ut kakor på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. Smält choklad och ringla över de avsvalnade kakorna.


Godaste rabarberkakan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Äntligen kan man åter skåda skira rabarberskott i trädgårdslandet. Underbara, löftesrika årstid:)

En fantastiskt god rabarberkaka bjuder jag er på idag!
_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
rabarber i bitar


Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt (halv långpannestorlek ungefär), lägg på rabarberbitar och hyvla på smör (använd en osthyvel), lägg inte skivorna för tätt (någon cm fritt mellan kanterna) och strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan känns fast och ser gyllene ut.  Skär kakan i rutor och servera med en kopp kaffe.

En burk Mandelbiscotti på köksbänken


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Hemma hos min vän Veronica står det ofta en burk med nybakade biscotti på köksbänken. Goda är de och som gäst går det förstås inte att hålla fingrarna borta. Gång efter annan lyfter jag på locket och knaprar i mig några stycken:)


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

150 g hel mandel
2 ägg, separerade
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
1 droppe bittermandelolja
1 krm salt
5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här: Rosta mandeln i en torr stekpanna och hacka den sedan grovt. Dela äggulor och äggvitor i varsin bunke. Rör ihop äggulor, socker, vaniljsocker, citronskal och bittermandelolja. Rör ner mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en deg (gärna med en assistent)  som nätt och jämt hänger ihop (lite besvärligt, det tar lite tid men det går till slut). Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum - vänd ner i den andra smeten. Forma två längder på bakplåtspapper och grädda i 35 minuter i 175 grader. Skär i bitar när längderna svalnat, rosta bitarna i 120 grader i 25 minuter. Låt svalna och förvara dem i en lufttät burk.

Italiensk mandeltårta


Foto: Karin / bevemyrs blogg


En saftig, läcker tårta som flirtar med den allra kräsnaste kalasgästen:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
250 g socker
5 ägg, delade
100 g choklad, använd någon sort som du tycker om, sorten är ganska avgörande för hur kakan kommer att smaka.
250 g sötmandel, mald

3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandarinklyftor

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Rör ner äggulorna (en i taget). Riv chokladen och mal mandeln (du behöver inte ta bort skalen) och blanda ner allt i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt ner det i ägg/socker/mandel/choklad/smörröran. Smörj och bröa en rund form (gärna med löstagbar kant) och häll ner smeten i den. Grädda kakan i ca 175 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna, fördela mandarinklyftor uppepå och toppa med vispad grädde och riven choklad.





Bountykaka i långpanna



Foto: Karin / bevemyrs blogg


För ett par dagar sedan kom trevligaste Linda och Elsa övar för att fika och leka lite tillsammans med mig och lillungnen (lillstumpan var förstås hemma också:) Linda berättade att hon nyligen bakat en riktigt oemotståndligt god långpannekaka. Bountykaka. Snålvattnet började förstås rinna på mig och dagen därpå kunde jag inte låta bli att röra ihop hela härligheten.

Bountykaka visade vara, precis som namnet lovar, en riktigt smaskig godiskaka. Med andra ord - tycker du om godiset Bounty så kommer du att älska den här kakan:)


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Botten:

3 ägg
4 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4 msk kakao
225 g smör eller margarin (smält)
1 1/4 dl kokande vatten


Kokosfyllning:

225 g smör eller margarin (smält)
4 dl florsocker
2 ägg
3/4 paket kokos (ca 150 g)

Chokladlock:

175-200 g blockchoklad, ljus
1 1/2 msk olja

Gör så här: Börja med att göra chokladbotten genom att vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao. Blanda sist i smöret och det kokande vattnet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda i ca 175 grader i 15-20 minuter. Låt kakan svalna. Gör kokosfyllningen genom att smälta smöret i en kastrull och sedan röra ner florsocker, ägg och kokos. Bred fyllningen på den kalla kakan. Smält blockchokladen tillsammans med oljan och bred ut den på kakan (över kokoslagret).Låt allt stelna, förvara kakan svalt.

Coq au vin blanc


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Valborgsmässoafton bjöd på vackert väder, en mäktig brasa och stolta fyrverkerier. Bortbjudna till goda vänner bjöd värdparet på annorlunda Coq au vin blanc och nattligt bad i vedeldad tunna.


_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 kycklingfiléer
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
100 g rökt fläsk eller bacon i bitar
250 g scharlottenlök
3 dl torrt vitt vin
1 msk konc. kycklingfond
1 msk japansk soja
2 tsk maizena
champinjoner

Gör så här: Skär kycklingen i bitar, fräs i olja och krydda. Stek bacon, lök och champinjoner. Koka upp vin, fond och soja. lägg i kyckling, bacon och lök. Red skyn. Smaka av. Servera med potatismos eller något annat gott.



Fylld med läckra smakrika löften bloggar jag vidare in i framtiden

Några av er har säkert märkt att bevemyrs blogg titt som tätt, de senaste veckorna inte gått att läsa. Ett felmeddelande dyker upp även om man knappar in den rätta adressen. Felet ligger hos företaget blogg.se. Tyvärr kan jag själv varken åtgärda eller styra över det som händer.

För er som oroligt hört av er kan jag berätta att jag absolut inte har några planer på att varken ta bort bloggen eller sluta blogga. Möjligtvis byter jag adress om felen kvarstår. I så fall hör jag av mig till er.

Så gott folk, i dagsläget kan ni känna er trygga med att bevemyrs.blogg.se finns där ni alltid hittat den. Fylld med läckra smakrika löften bloggar jag vidare in i framtiden:)

/Karin

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen