Tiramisutårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Brorsan fyllde år här om dagen. Hurra för honom! När vi kom dit för att fira bjöd han på den mest gudomligt goda Tiramisutårtan.
 
Tiramisu är en traditionell Italiensk dessert som får sin karaktäristiska smak av mascarponeost och kaffelikör. Kuriosa är att "Tiramisu" (pga koffein- och kakaoingredienser som innehåller uppiggande ämnen) lär betyda något i stil med "dra mig upp" eller som vi formulerar det i mer svensktalande munnar "pigga upp mig".
 
Jag vet inte om gästerna på brorsans kalas blev direkt pigga men smaskade gjorde vi allesammans och gott smakade det.;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Gör två bottnar och dubbla därför ingredienserna till 1 botten när du handlar.
 
Till 1 botten använder du:
 
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk, 3 %
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Fyllning;
 
5 dl grädde
3/4 dl florsocker
500 g mascarponeost, kylskåpskall
1 !/2 dl Kahlua eller annan kaffelikör
4 msk starkt kaffe
 
garnering riven choklad eller kakao
 
Gör så här:
 
Bottnarna:Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken, låt allt koka upp och häll sedan ner röran i äggsmeten. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör sedan ner det i smeten. Häll allt i en bakplåtsklädd långpanna (ca 20x30 cm). Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, dra bort pappret på uppsidan och låt kakan svalna. Baka en botten till på samma sätt.
 
Fyllning: Vispa grädde och florsocker hårt. Rör ner mascarponen och 4 msk av likören. Blanda resten av likören med kaffe. Lägg en av bottnarna på ett fat och pensla med hälften av likör/kaffeblandningen. Bred på hälften av gräddröran. Lägg den andra botten uppepå, pensla på det som är kvar av kaffe/likörblandningen och fördela resten av grädden uppepå. Pudra på kakao eller riven choklad. Servera.
 
 
 
 

Bevemyrs på facebook
 
 

Dop - kakbuffé och tårtkalas

Foto: Johan / Karin / bevemyrs blogg
 
 
Att bjuda många kan ibland kännas krångligt. I helgen döptes vår älskade lilla unge i en av småstadens vackra 1400-tals kyrkor. Efter ceremonin firade vi på andra sidan ån med kakbuffé och tårtkalas. En söt buffé är ett härligt bjudtips för den som vill slippa det krångliga men ändå fixa något alldeles extra. Bakar du långt i förväg så behöver du inte stressa och kan du ta hjälp av någon så är det ju förstås ett plus i kanten. Själv hade jag bakhjälp av dopbarnets mormor och farmor, två damer som träffsäkert prickar rätt bland bunkar och ingredienser.;)
 
Vad man väljer att baka är förstås upp till folk och fä. På buffébordet i söndags fanns ett tjugotal kakor. Allt från småkakor till långpannekakor och tårtor. Kalasgott alltsammans!!!
 
Några av kakorna hann jag eller brorsan med att fota, varsågoda ett urval till er ;)
 
 
 
Knäckiga kokosutor är sååååå gott!!!
 
 
 
Farmors hallongrottor med hemkokt hallonsylt är en oemotståndlig klassiker.
 
 
Ett kalas utan brysselkex kan väl knappast kallas kalas? HÄR!
 
 
 
Mormors mintkyssar - små godingar som pimpats med chokladringel.
 
 
En långpannefavorit - Kesella- och creme fraichekaka. HÄR!
 
 
Sirapskakor älskas av liten som stor. HÄR!
 
 
Kokostoppar - sega, goda och väldigt enkla. HÄR!
 
 
En av mina personliga favoriter - Rulltårta med Baileys, smörkräm, choklad och bär. HÄR! 
 
 
 
 
Knallgula rutor bryter av med sin fina smak av saffran. HÄR!
 
 
Bregottkakor en otippad bubblare?
 
 
Sega chokladmånar. De här kakorna fick mycket beröm och frågor om ingredienser och recept. För er bloggläsare kan jag avslöja om att det är ett lyckat misslyckande när chocolade chip cookies skulle bakas. Smöret i smeten var för varmt, cokladbitarna smälte och kakorna blev utan "chip", platta och myyyyycket goda!
 
 
En variant av kärleksmums. HÄR!
 
 
Nougatrutor med havre finns på bloggen sedan några år. En godbit som gärna äts många utav. HÄR!
 
 
Amerikans cheesecake. Något för den mindre sötsugne.
 
Vackra burkar, brickor och fat gör sig fint på buffébordet.

 
Att bygga på höjden med hjälp av gamla trälådor kan vara ett lyft för den mest oansenliga kakan.
 
Bountykakorna dekorerade med hjärtan är oemotståndllgt goda. HÄR!
 
 
Gamla koppar passar som handen i handsken när det handlar om kaffefep.
 
 
 
 
Blommor ute från ön, enkelt och fint.
 
 Plankor med tyg runt blir en fin markering bör bordsdekorationerna.
 
 
 
 
 
 
Godispåse till barnen.
 
Gästerna gör kalaset. Ett tack i form av en påse med chocolate chip cookies med dito recept kan vara på sin plats.
 
 
Själva dopet då? Jodå, några bilder kan jag försås bjuda på där också....;)
 
Kyrkan med sina vackra valv.
 
 
 
 
Linnéa sjunger vackert som få. Dopbarnet fina gudfäder syns i bakgrunden.
 
 
 
En älskad unge, döpt och redo för kalas.
 
 
Promenaden från kyrkan till festlokalen är pittoresk.
 
Syrsan, festfin i lackskor och allt ;)
 
 
Tjohooo!!!

Vit kladdkaka

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
High five för den här vita kladdkakan! ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser till vit kladdkaka:

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör, svalt
1 rabarberstång skuren i cm-tjocka bitar

Gör så här: Rör samman ägg, socker, vetemjöl och smör. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Stick ner tex hallon, blåbär, chokladbitar eller rabarber. Grädda i 180 grader i ca 45 minuter.

Knallgul kaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Igår packade vi matsäckskorgen och for iväg till flygklubben. Vännen bjöd på en tur med en fyrsitsig Piper. Sonen skuttade av förtjusning redan på marken och han blev inte mindre förtjust när han väl kom upp i den makalöst vackra höstluften. 
 
Vi som blev kvar på marken fikade både en och två gånger. Knallgula rutor proppade med äpplen och toppade med mandel och pärlsocker. Gott som sjutton!
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
 Ingredienser:
 
6 dl vetemjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
150 g smör, rumsvarmt
2 kuvert saffran
1 sockerbit
3 dl mjölk
3 ägg
4 äpplen
 
mandelspån
pärlsocker
 
Gör så här: Blanda mjöl, socker och bakpulver. Nyp in smöret tills det är finfördelat. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med sockerbiten. Rlör ut det i mjölken och tillsätt tillsammans med äggen. Blanda allt till en jämn smet. Bret ut på en pappersklädd långpanna. Stick ner äppelklyftor och strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
Någon glömde visst att stänga dörren.;)
 

 Där, Där, DÄR!!! Det finns mycket att titta på!
 
 
Inte minst alla fallskärmshoppare som kommer nerdimpandes framför näsan.
 
 
 
 
Världens vackraste skärgård! ;)
 
 
 Sommarens vattenhåla.

 
 Småstaden där ån och kanalen smeker varandra.
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Baka knäckig äppelpaj

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
När sonen simmat till sig kilometermärket fick han bestämma hur vi skulle fira. Han valde fika. Fika med äppelpaj och vaniljsås. Bra val. Tillsammans bakade vi och pajen smakade sedan knäckigt, segt och vansinnigt gott i både hans och min mun. ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
 
 
Gör så här: Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält smöret i en kastrull.
Blanda i alla övriga ingredienser
. Klicka ut smeten över äpplena. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljsås.
 
 
 
 
Under några veckor har vi haft ett mer udda inslag i köket, tre paddyngelkompisar på köksbänken. Syrsan kunde knappt titta sig mätt på de märkliga figurerna. Numera är de fullfjädrade paddor och bor gott ute i dammen på Dunderhov ;)
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen