Barkbåtsregatta och fetaostfylld, helstekt fläskfilé

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För ett par veckor sedan ringde min vän Lasse. Det var fredag och han stod vid köttdisken på Willys. Han hade absolut inga uppslag alls om vad han skulle köpa hem och bjuda familjen på. Jag i min tur hade under en tid spanat in en variant av fetaostfylld fläskfilé. Receptet sms:ades över och Lasse fick helt enkelt bli försökskanin. Dagen efter pratade jag med både herr och fru Lasse och betyget blev tummarna upp och ett antal stjärnor i kanten. Ett tips var att göra extra mycket fetaoströra, dels till fyllning (den smälter in i köttet) och dels att servera som tilltugg.
 
Själv gjorde jag rätten för lite sedan och visst smakade det gott. Riktigt gott till och med. Mitt tips är att använda en "riktig" fetaost, en som är gjord på getost. Den smakar så mycket mer och i min mun så mycket bättre än kovarianterna.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 fläskfilé
1 förpackning fetaost, mosad
1/2 burk creme fraiche
1/2 purjolök, finhackad
salt
peppar
 
Gör så här: Skär en skåra i fläskfilén. Blanda mosad fetaost, creme fraiche och purjo, smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i köttet, knip ihop med tandpetare så att det blir en rulle igen. Krydda fläskfiléns utsida med någon krydda du tycker om (alternativt gillolja). Stek i ugnen eller grilla på grillen. Servera med sallad, ris, potatis, pomme eller något annat gott.
 
 
För lite sedan hade vi barkbåtsregatta ute på ön. Ett tiotal farkoster tävlade om fina priser ;)
 
 
 
 Farmors praktfulla sjörövarskepp seglade på riktigt bra och kom på en värdig tredjeplats i prisutdelningen.
 
 Sonens blad- och kölförsedda barkbåt kom tvåa i de sammanslagna klasserna "stil" och "bärighet".
 
 Vann gjorde farfar med sin snygga och klart segeldugliga skönhet. Visst är den riktit finurlig med två master och kölen gjord av en och samma kvist. Stilpoäng där!
 
 
 Min egen ek:a visade sig vara helt värdelös. Men vad gör väl det när dagen är ljuv och maten smakar underbart;) 
 
 Den minsta vilar gott under det stora trädet,  i utkanten av allt barkbåtsståhej.

Dunderhov

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ni vet huset jag skrev om för lite sedan. Det med den gigantiska tomten och den gräsiga grusgången. Det huset är till salu. Underbara, charmiga totalfina Dunderhov. Byggt 1749. Ett hus med en själ och en tomt som fullkompligt andas rofylldhet. Inomhus samsas de gamla trägolven, vedpisen och de vackra spegeldörrarna med kakelugnen och en smått sakral trappuppgång. Ute står jordkällaren stadig tillsammans med kastanjen, hallonland, rabarberstjälkar, fruktträd, bodar och uthus.
 
Själv har jag bott de första 18-19 åren av mitt liv i huset och kan inte annat än att lyfta på hatten för det boendet. Dunderhov ligger strax utanför Söderköping, en småstad som också rekommenderas å det varmaste. ;)
 
Omtyckta köpare finns och budgivning pågår, men om ni är i närheten eller har vägarna förbi så är det en sista visning nu på måndag, klockan 17.00.
 
 
Skogen som hör till huset kryllar av kantareller.
 
 
Jordkällaren är jag extra kär i, den skulle jag helst vilja adoptera och plocka med mig hem till mitt eget hus ;)
 
 
Tomten är stor, äpplen-, päron- och plommonträd prunkar tillsammans med vindruvor, hallonland, vinbär, krusbär och rabarber. You name it. ;)
 
 
Fler bilder och information om hus och tomt hittar ni här
 
 

Perfekta chocolate chip cookies

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nybakade bjöds kakorna till två sötsugna. Betyget blev högt och den första spontana kommentaren "Det här var den godaste kakan jag någonsin ätit. Jättejättegod!"
 
Ett bra recept på läckra kakor helt enkelt.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
150 g smör, smält
2½ dl farinsocker
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
3-4 dl hackad choklad
 
Gör så här: Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Vispa smör, socker (av alla de slag), ägg och äggula med elvisp en stund. Blanda i mjölblandningen och till sist den hackade choklade. Smeten blir ganska fast (ungefär som pepparkaksdeg), det är så den ska vara, är den lös rinner kakorna gärna ut. Forma till bollar, platta till en aning och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter lite beroende på storlek.
 
 
Mest för min egen skull, bara för att det är så kul när jag tittar tillbaka, bloggar jag foton på folk o fä emellanåt. Att fånga en på bild lyckas ibland...
 
 
 
....men tre är smått omöjligt. ;)
 
 

Saftiga blåbärsmuffins

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En tur i blåbärsskogen resulterade i ett gäng saftiga blåbärsmuffins. Nöje x 2 kan man säga ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
100 g smör, smält
2 ägg, gärna ekologiska
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta blåbär
 
Gör så här: Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk, citronskal, vetemjöl, bakpulver och salt. Till sist blandar du försiktigt i blåbär. Klicka ner i smeten i muffinsformar. Grädda i 175 grader (varmluft) i ca 20 minuter om du gör stora muffins. Mindre muffins gräddar du i 200 grader (varmluft) i ca 10-12 minuter. Känn med provsticka för tiden kan variera.
 
 
Det är inte bara blåbär som lockar i skogen. Att leta småkryp och stoppa ner i en burk med förstoringsglas är kul.

Grannfruns grillsås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ni är många som läser bloggen, väldigt många. Och hörrni allesammans, den här grillsåsen får ni inte missa. Ett hett tips från mrs blogg herself. Planera in den till grillat eller stekt kött. Servera den, bjud den, bada i den. Eller nej, kanske inte det sistnämnda men jag tror att ni förstår själva grejen. Den är, kort och gott, god. ;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
2 dl creme fraiche
1/2 buljongtärning, grönsaks
1/2 dl hackad gräslök
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk senap (eller mer om du tycker om det)
 
Gör så här: Blanda creme fraiche och buljong i en kastrull. Värm tills buljongen löst sig. Låt svalne Rör i övriga ingredienser. Servera varm eller kall.
 
 

Lövbiffgryta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Tokgott! ;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
ca 500 g lövbiff, strimlad
2 lökar, hackade
3 msk tomatpuré
2-4 tsk dijonsenap
5 dl grädde
curry
salt
smör att steka i
 
Gör så här: Strimla biffen, stek den tillsammans med curry och salt. Blanda ner löken och låt den steka med tills den mjuknat Rör i tomatpure och senap (mängden senap avgör du själv beroende på hur mycket du vill att den ska smaka, själv använder jag ca 2 tsk men originalreceptet föreslår 3 msk). Rör i grädden och låt allt småputtra en stund. Smaka av med salt. Servera med ris och sallad.
 

Chokladsockerkaka

Foto: Mats / bevemyrs blogg
 

Chokladsockerkaka någon?  Idag har vi bakat här hemma. Resultatet blev en saftigt god sockerkaka med smak av kaffe och choklad. Rekommenderas alla fikasugna.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
100 g margarin eller smör
1 ½ dl vatten
2 tsk frystorkat kaffepulver t.ex. nescafé (använd mer om du vill att smaken skall vara framträdande, med 2 tsk så anar du bara kaffesmaken)
2 ägg
3 dl socker
1 ½ tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
 
Gör så här: Smält smöret, blanda i vatten och kaffe. Låt allt värmas tills kaffet löst sig. Låt svalna en aning. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform (1 1/2l). Grädda i ca 50 minuter i 175 grader.

Ansjoviskräm

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här krämiga såsen är helt underbart god till fisk. Grilla eller stek lite fisk, koka ris eller potatis, rör ihop såsen och ställ in smaklökarna på ansjovis. Otroligt gott, i alla fall i min mun. ;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
2 dl cremefraiche
1 liten burk ansjovis. 55 g totalt med spad (fast spadet använder du inte)
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
 
Gör så här: Plocka upp ansjovisen och mosa den. Rör samman creme fraiche, ansjovis och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Servera som sås till fisk, ris/potatis.
 
 
De senaste veckorna har vi varit ute på ön. Sommaren visar sin bästa sida och dagarna är ljuva.
 
 
 
 
 
 

Kerstintårta

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vi har tre som heter Kerstin i familjen, Syrsan, hennes faster och farmor. Antingen som andranamn eller som tilltalsnamn. Ända sedan den äldsta Kerstin i skaran gick på Vackstanäs lanhushållsskola har hon variti en riktig hejare på att baka och laga mat. För att fira Kerstindagen för lite sedan bakade hon en Kerstintårta. Fylld med hemkokt jordgubbssylt och garnerad med blåbär, smultron och citronmeliss blev den så fantastiskt god att jag lyckades mumsa i mig hela tre bitar.
 
 
___________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
2 ägg
2 kkp strösocker
50 gr smält smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Beredning: Vispa ägg och socker vitt och porös. Smält smöret och häll det i en kaffekopp, fyll upp koppen med mjölk och rör ned det i smeten. Ha ner mjölet och bakpulvret och vaniljsockret rör om väl och häll sedan allt en smord och bröad rund form. Gräddas ca. 45 min i 175-200 grader. Om man vill göra en stor tårta behövs dubbel sats (”Kerstintårtan” är på dubbel sats) Fyllningen är vispad grädde och hemkokt jordgubbsylt. (Tre bottnar) Garneringen av ”Kerstintårtan” är gjord med vispgrädde ,färska blåbär och styckesfrysta smultron plus citronmillis .
 
 Efter allt kalasande på tårta tog sig den minsta Kerstin en promenad ut på berget för att titta på havet...;)
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen