Gott Nytt Matår allesammans!



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag tänkte passa på att önska alla er 8438 stadigt återkommande besökare här på Bevemyrs ett...

RIKTIGT GOTT NYTT MATÅR!!:)

Vit chokladmousse med smak av citron, toppat med färska bär


Foto: Karin / bevemyrs blogg


I morgon är det nyårsafton och några av er funderar säkert på vad ni ska äta när det nya året firas in. Det finns ju så oändligt mycket att välja på och inte sällan slår man nästan knut på sig själv för att få till något riktigt gott! Själv firar jag med vänner, vi brukar hjälpas åt med maten och i år ska jag förbereda förrätt och efterrätt. Jag gillar verkligen pilgrimsmusslor så sådana snabbt och hett stekta serverat tillsammans med vin- och gräddkokta jordärtskockor får bli förrätt. Till efterrätt är det gott med någonting sött men inte alltför "tungt", i år föll valet på vit chokladmousse med smak av citron och toppat med hjortronsylt (även gott tillsammans med bär av olika slag).

För er som är nyfikna på vad vi ska äta till huvudrätt kan jag avslöja att Veronica planerat för hjortfilé serverat på en citrondoftande bädd av svartrot och mandelpotatis. Serverat tillsammans med rosmarinsky. Tolvslagsfikat är än så länge en hemlighet.

Några goda och nyårsfestliga tips (där varken råbansknop eller pålstekskunskaper krävs;) för er som ännu inte bestämt er för 2010 års sista meny:

Förrätt - spröda, eleganta ostskålar (här), eller läckra skaldjurspastejer (här) eller kanske några skivor av min egen favoritrulle (här).

Huvudrätt - kyckling i vin (här), eller kanske laxfiléer med rökt lax och krutonger (här) tillsammans med murkelsåsen i det här receptet.

Efterrätt - oemotståndligt luftigt läcker tobleronemousse (här), eller len, söt krämig brullé (här) eller kanske mitt eget val för året, vit chokladmousse.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till vit chokladmousse:

3 dl grädde
2 ägg
2 msk socker
1 dl creme fraiche
200 g vit choklad
rivet skal av 1 citron
blåbär/hallon/björnbär/hjortron/passionsfrukt/sylt

Gör så här: Smält chokladen på svag värme i en skål i mikron. Vispa grädde hårt tillsammans med socker. I en annan skål vispar du sedan äggen, rör ner chokladen och creme fraiche i äggröran, riv i skalet av 1 citron, vänd sedan försiktigt ner grädden. Lägg bär i botten på några fina glas eller skålar, fördela grädd/ägg/chokladsmeten i skålarna. Ställ in i kylskåpet och låt moussen bli riktigt kall, innan servering garnerar du med bär/sylt eller något annat gott!

Pepparkaks-cheesecake


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer ett tips på en mellandagsgod cheesecake proppad med pepparkakor och massor av philadelphiaost! Själv bjöd jag på den efter juldagens traditionsenliga kalkonmiddag, så pass god är den att jag bakade en till och tog med mig ut till mitt föräldrahem Dunderhov och annandagens julfirande där. Bra betyg för en kaka må en säga!:)

Kakan är fantastiskt god men duktigt "tung", inget man stoppar i sig omåttliga mängder av med andra ord:)


I nästa blogginlägg får du som inte vill slå knut på dig själv inför nyår några goda förrätt-, huvudrätt- och dessertförslag!;)
_____________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Botten:

25 - 30 st pepparkakor (som krossas i mixer eller för hand)
75 g smör (smält)


Fyllning:
800 g philadelphiaost
3 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk pepparkakskryddor
1/2 tsk malen kryddnejlika
4 st ägg
ca 12 st (eller så många du tycker får plats) pepparkakor


Glasyr:
200 g philadelphiaost
100 g smör (smält)
2-3 dl florsocker (eller så mycket det går åt)

Gör så här: Mixa pepparkakorna till botten, smält smöret och blanda det med pepparkakssmulorna. Smörj en form med löstagbar kant och tryck ut blandningen i den. Ställ formen kallt. Blanda philadelphiaost med socker, mjöl, vaniljsocker, salt, kanel, pepparkakskryddor och kryddneljka. Rör i ett ägg i taget. Häll ungefär hälften av blandningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter i 175 grader. Tag ut kakan och lägg på ett lager med pepparkakor, häll på resten av smeten (tryck ner pepperkakorna lite om dom flyter upp), grädda i ytterligare ca 40 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåpet så att den blir riktigt kall, gärna över en natt eller så. Smält smöret till glasyren och blanda det med philadelphiaosten. Rör i så mycket florsocker att du får en lagom bredbar konsistens. Bred glasyren på kakan och garnera den sedan gärna fint!

Grundreceptet kommer från början från den fina bakboken "Vinterns söta", med tiden har det dock blivit lite justerat efter mina egna smaklökar:)


Mellandagar i köket - kanelstruvor


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer ett mellandagstips för dig som vill fixa och dona i köket lite. Baka dig en burk spröda, mormorsdoftande kanelsmakande struvor. Har du inget struvjärn så kanske du kan låna av någon eller skaffa dig ett eget, själv köpte jag mitt på auktion för 40 kronor.



_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser till ca 30 Struvor:

 

1 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl vatten

2 ägg

 

2 x 250g kokosfett, fritera i olja eller i kokosfett

 

socker och kanel

 

 

Gör så här: Blanda alla ingredienser till smeten och rör ihop. Låt kokosfettet smälta i en tjockbottnad liten kastrull, minst så mycket att det täcker struvjärnet. Värm upp fettet långsamt, du kan kontrollera att det är lagom varmt genom att doppa en skiva vitt bröd, när det börjar puttra och blir gyllenbrun är det klart, ca 180 grader.  Låt det inte bli för varmt, ha ett lock i närheten om det skulle börja brinna, det är lagom att ha medelvärme på spisen. Doppa struvjärnet i kokosfettet och låt det bli varmt. Ta upp järnet och låt det rinna av, doppa i smet, lagom till översta kanten på järnet (doppar men hela järnet blir det svårt att få kakan att lossna) och sedan i frityrolja. Låt struvan bli gyllene, tag upp järnet och peta av kakan. Lägg på ett papper först och strö på eller vänd sedan kakan i socker och kanel.  Värm upp järnet innan du gör nästa kaka.



En fröjdefull jul!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En riktigt skön, lugn och vacker julafton önskar jag er allesammans!!

Pepparkaksdeg eller potatismos


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här receptet doftar barndom. Min bästa kompis mamma gjorde alltid några satser som sedan bakades och knådades i flera omgångar fram till jul. Degen är ovanligt lättbakad och släpper utan knorr från bakbordet. Gör man dessutom en rejäl omgång direkt kan den sparas i kylskåpet (eller i frysen om du vill spara den länge) och plockas fram när baktid skådas.

Då i min barndom hade min kompis som vana att efter skolan sticka in handen i kylskåpet och ta sig en klutt pepparkaksdeg som hon sedan njutningsfullt smaskade i sig. En eftermiddag sträckte hon som vanligt ner handen för att ta sig en bit, till sin förvåning fick hon istället för kryddig sötgod deg med sig en klick kallt potatismos upp i handen. Hennes mamma hade bakat upp degen och sparat gårdagens mos i bunken. Förtretet var för stunden stor men dagen efter skrattade vi gott:D


______________________________________________________________________________________________


Ingredienser, ca 125 pepparkakor:

 

1 dl sirpa

1 ½ dl socker

½ dl kaffe färdigt drick kaffe

150 g margarin eller smör

2 tsk kanel

2 tsk ingefära

½ tsk malda neljlikor

1 msk rivet citronskal

½ msk bikarbonat

6 ½ till 7 dl vetemjöl

 

Gör så här: Koka sirpa, socker och kaffe, lägg i smöret och smält det sakta. Låt sirapsblandningen svalna innan du häller den i assistentens degbunke, eller i en vanlig bunke. Blanda i resten och arbeta degen smidig. Lägg degen i kylskåpet och låt den vila där en stund. Kavla ut degen, tag ut mått, lägg kakorna på en plåt, grädda i 175 grader i 7-8 minuter. Låt kakorna kallna på plåten. Frysa degen går bra!


Diakonissans saftiga upplandskubb


Foto: Karin / bevemyrs blogg

En av mina allra bästa vänner berättade att hennes svärmor och svärfar varje år till jul får ett bröd som är något helt fantastiskt saftigt och gott. Brödets historia visade sig vara lång och har bakats på vedspisar och elplattor så länge man kan minnas. Tillagningen är en aning udda då det bakas i en kastrull med kokande vatten på spisen i fem och en halv timme. Nåväl...för att göra en lång historia någelunda kort så ringde min väns svärmor upp diakonissan som bakar det här brödet, fick receptet och gav det sedan till mig:)

Brödet visade sig vara väldigt saftig och väldigt gott! Helt klart kommer det bli en ny tradition att baka till julens ost, kex och brödbord hemma hos mig.


I nästa blogginlägg tittar vi in i mitt kök och bakar pepperkakor.

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

90 g jäst
1/2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
2 1/3 dl mörk sirap
rågsikt (en halv påse ungefär)

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, häll det över jästen och rör ut den. Blanda i sirap, salt och rågsikt. Arbeta degen smidig, häll i så mycket mjöl att den inte kladdar. Smörj och mjöla en bunke (jag använde en femliters kastrull som passade hänga över kanterna och koka i en tioliters kastrull), lägg ner degen i den och låt jäsa till dubbel storlek under en bakduk. När degen har jäst klart trycker du ner den rejält mot botten, ingen luft ska vara kvar i brödet. Lägg några lager folie över buken, fäst med en gummisnodd så att det sluter tätt. Häll upp vatten i en kastrull som kärlet med degen får plats i, koka upp vattnet, ställ ner kärlet med degen eller häng det som jag gjorde över kanterna. Sätt på locket på den stora kastrullen eller lägg några lager folie på så att inte så mycket vatten ångar bort. Låt allt småkoka i fem och en halv timme, fyll på mer vatten när det behövs. Låt brödet svalna en aning i kastrullen innan du stjälper upp det.

Värmlandskorv


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sedan någon gång i början av 1900-talet har den här korven tillverkats i släkten, en av de abslout trevligaste jultraditionerna i min familj!:) Så här gick det till förra året (här).


I nästa blogginlägg tar vi reda på vad det är diakonissan år efter år alltid ger till några av mina bästa vänners julfirande.
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

0.8 kg nötfärs
0.8 kg fläskfärs
0.8 kg späck
2.4 kg skalad potatis (drygt 3 kg oskalad)
0.4 kg gul lök
0.4 kg röd lök
4 msk salt
2 tsk vitpeppar
10 m korvskinn (fjälster), finns att köpa i välsorterade matvaruaffärer

Gör så här: Mal nötfärs, fläskfärs, späck, potatis och lök. Blanda detta tillsammans med kryddorna i en assistent. Trä korvskinnet på "korvtillsatsen" på assistensten och stoppa korven. Knyt i lagom korvar. Lägg korvarna i plastpåsar och förvara dem i frysen. Tillaga korven i kokande vatten i ca 30 minuter och servera med potatismos, senap och lite sallad. Glöm inte bort att peta bort skinnet på korven när du äter=).

Då så, så här går det till rent visuellt...:)


Potatis skalas och vägs...


...späcket skärs i bitar.


Löken vägs också noga.


Potatis mals....


...precis som späcket...


...och löken.


Kryddorna blandas med löken.


Blandfärsen tinas från frysen.


Allt blandas sedan i en salig röra:)


Lillungen pytsar upp korvsmet och farfar håller i skinnet och formar korvarna.


Ett korvhorn i all sin prakt:)


Fyra händer hjälps åt och knyter korvarna.


Ett gäng med färdigknutna lagom stora korvar:)


Korven puttrar på spisen.

Stinas underbara saffranskubb och rulltårta från 1920-talet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Då så Rob (begåvad fotograf som jag har nöjet att känna och som gillar Stina:) och alla ni andra, här kommer dagen till ära två av min kalaskokande gammelfaster Stinas fantastiska recept från 1920-talet (fler här). Mandelkubb och rulltårta. Varsågoda!!



I nästa blogginlägg trotsar vi snöstormen och far vi ut till lillungens farmor och farfar på ön och gör årets julkorv:)
____________________________________________________________________________________________

Ingredienser saffranskubb:

2 dl gräddmjölk
100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
1 kuvert saffran
1 sockerbit
1 ägg
2 tsk hjorthornssalt
mjöl efter behag (som det står i Stinas receptbok:)

Gör så här: Stöt saffranet ihop med en sockerbit och rör ihop det med gräddmjölk, smör, socker och ägg. Blanda ihop hjorthornssalt och 3 dl mjöl, knåda in i smör o äggsmeten. Fortsätt att knåda in mjöl tills du har en ganska lös deg (för hård deg gör kubben torra och tråkiga). Forma till (tag ev hjälp av en sked om degen är lös) drygt valnötsstora bollar som du rullar i pärlsocker, grädda i 200 grader i ca 15 minuter.



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här saffransrulltårtan är underbart god och andas en hel massa jul. Jag har inte kunnat motstå utan bakat den flera gånger nu till decembers julfikastunder. Fyllningen är gjort på philadelphiaost, florsocker och smör, tokgott!  Basreceptet är Stinas (kika här) och håller helt klart en bakklass som tål att granskas i sömmarna:) Är du sugen på att baka fler av Stinas kakor kan jag varmt rekommendera hennes mjuka pepparkaka! (här)

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till rulltårtan:

3 ägg
150 g socker
150 g vetemjöl (det går bra med vilket som men gärna Finax Monitoba Cream)
2 1/2 tsk bakpulver
3 msk grädde
1 kuvert saffran
1 sockerbit

Fyllning:

200 g smält smör avsvalnat
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker eller så mycket det behövs för att få lagom bredbar konsistens

Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt, stöt saffranet med en sockerbit och blanda ner det i äggsmeten. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och grädde. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och grädda ca 5 min i 275 grader. Tag kakan ur ugnen och stjälp upp den på ett sockerströat bakplåtspapper. Rör ihop smör, philadelphiaost och florsocker till en krämig massa. Bred på fyllningen och rulla försiktigt ihop till en rulle.

Saffran, torsk och lax i vinterns godaste soppa


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Nog för att det tar låååång tid för kaffeautomaten på jobbet att pytsa upp en balja tevatten, men riktigt så seg är den inte att det alltid motsvarar den tid jag är borta från kollegorna en trappa ner;)  Helt ärligt står jag gärna och hänger lite extra länge och pratar om ditten och datten med Lennart och Lotta som har sina arbetsrum i närheten. För lite sedan log Lennart nöjt och påstod att han hade ett recept på en ovanligt god soppa, eller snarare var det två sopprecept som var hopslagna till ett. Det fina i kråksången var att man använde en burk saffran- och tomatcreme fraiche för att få den där lena karaktäristiska saffranssmaken som passar så bra ihop med fisk. Själv kände jag mig ungefär som en abborre där någon dinglar med en slingrande mask framför nosen. Naturligtvis högg jag på betet, lagade soppan och kunde inte annat än att nästa dag ge Lennart rätt i att soppan var ovanligt god!:)


Min gammelfaster Stina var kalaskokerska på 1920 talet. Jag har ärvt hennes snirkligt handskrivna receptbok, i nästa blogginlägg gör vi en lite julig variant på ett av hennes helt fantastiskt goda recept. Sött och förtappat gott!:)
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1 gul lök eller 1 purjolök
1-2 morötter
4 potatisar eller motsvarande palsternackor (palsternackorna är mitt eget förslag då jag tycker att det är så ruggigt gott i soppa:)
2 msk smör eller olja att steka i
4 msk koncentrerad fiskfond
1 tsk vitvinsvinäger
1 liter vatten
2 dl creme fraiche smaksatt med saffran och tomat
1 ask körsbärstomater
500 g lax och torsk
ev. en knippe dragon
salt
peppar

Gör så här: Skala och hacka lök,  slanta morot och dela potatis/palsternacka. Fräs mjuka i smör eller olja. Tillsätt fiskfond, vinäger och vatten. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter. Rör i creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och lägg i dem i grytan. Skär fisken i kuber och låt soppan sjuda i ca 5-7 minuter. Vänd ev. ner fint riven dragon. Servera gärna med en klick gräddfil och något gott bröd.

Mangoraja med kyckling i pitabröd o så världscupen i skidskytte


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer ett riktigt gott matsäckstips (det går bra att sitta hemma och mumsa framför brasan också:), fyllda pitabröd med grillad kyckling, grönsaker och het, krämig, smakrik mangorajasås! En av de absolut godaste kalla såser jag vet, vansinnigt gott till kyckling!

Jämtland i decembertider bjuder inte bara på en julmarknad som får håret att resa sig i välbehag. Världscupen i skidskytte går av stapeln, en tävling som kan få den mest försynte att gapa halsen hes. Flaggor viftas, trummor slås på och både vinnare och förlorare hyllas:)


I nästa blogginlägg tar vi reda på vad Lennart och jag avhandlar vid kaffeautomaten på jobbet!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 msk mangochutney
1/2 msk curry
1/2 tsk sambal oelek
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 msk socker (går att bytas ut mot lite sirap)
salt och peppar

Gör så här: Blanda majonnäs, creme fraiche, mangochutney, curry, sambal oelek, apelsinjuice och socker (sirap). Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå till sig lite. Servera t.ex med kyckling, pitabröd (eller något annat gott bröd), tomat, salladsblad, lite rödlök och paprika. Också gott tillsammans med en stekt kycklingfilé, ris, sallad!

Några bilder från världscupen, mänger av varm choklad gick det åt i kylan, -16...:)

Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Äkta Jämtländskt Tunnbröd med godaste getosten


Foto: Karin / bevemyrs blogg

 

 

Äkta Jämtländskt tunnbröd är nåt otroligt gott, äts det dessutom tillsammans med lokalmejeriad getost är det bland det godaste som finns att stoppa i sig. Recepten varierar i oändlighet och den äkta tunnbrödsbagaren finslipar själv sin egen variant för att hitta den perfekta kombinationen av ingredienser. Precis så är det med receptet jag delar med mig av här idag, i flera år har det måttats, bakats, smakats och ändrats till fulländning. Har du ingen vedeldat bakugn hemma i lägenheten eller stugan, eller för den delen mjölighet att hyr in dig i en så går det alldeles utmärkt att grädda kakorna i stekpannan på spisen. Vill du göra tunnbröden lite extra fina kan du använda rejält stora pepparkaksmått och forma dem till t.ex hjärtan (här). Varsågoda, baka och njut!:)

 

 

I nästa blogginlägg ger vi oss av till världscupen i skidskytte, viftar med flaggor, fryser tårna ur led, värmer oss med varm choklad och äter godaste matsäcksmackan!:)

_______________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser:

 

3 liter mjölk (använd gärna mjölk med hög fetthalt)

250 g smör

2 tsk salt

3/4 dl anis (stött)

3/4 dl fänkål (stött)

1 påse brödkryddor

2 1/2 dl ljus sirap

1/3 påse, ca 15 g Hjorthornssalt

125 g jäst

2 kg rågsikt

6 dl havregryn

2 kg + 1 1/2 kg vetemjöl, (ca 2 kg till degen och ca 1 1/2 kg till utbaket), vill du ha ett grövre tunnbröd kan du använda ett lantvetemjöl i degen istället)

 

Gör så här: Värm smör och mjölk till 37 grader (fingervarmt), smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite degspad, rör i salt, anis, fänkål, sirap och hjorthornssalt. Blanda ner rågiskt och havregryn. Häll i vetemjöl till lagom konsistens, degen skall vara ganska lös. Jäs i ca 20-30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl så att degen inte klibbar. Forma degen till bullar, kavla ut tillsammans med rikligt med vetemjöl eller kornmjöl (kornmjöl ger en väldigt god smak), kavla med en räfflad eller slät kavel, vrid hela tiden brödet (med mjöl inunder) så att det inte fastnar i bordet. Avsluta med att kavla med kruskaveln.  Grädda i vedeldad ugn, har du igen så kan du grädda kakorna i en torr stekpanna, några minuter på varje sida, eller på översta falsen i hög värme på en plåt i ugnen:)

 

 

 

Följ nu med in i bagarstugan och titta på hur man bakar äkta Jämtländskt tunnbröd!:)





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Hjortronglögg och Jämtländs lakritskola


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jämtländs lakritskola (vad som gör den just jämtländsk har jag ingen aning om men det har ju å andra sidan mindre betydelse:) är allt bra god, inte seg seg utan snarare mjuk seg. Ni vet en sådan som på ett lite halvsegt sätt smälter i munnen utan att man direkt tuggar ihjäl sig:)

Jamtlis julmarknad i Östersund är en av Sveriges absolut finaste och mest stämningsfulla. Ska man ställa in siktet på ett besök i Jämtland så rekommenderar jag å det varmaste december månad och julmarknadstider. Själv tog jag några bilder för att ge er en glimt av hur det kan se ut.

I nästa blogginlägg bakar vi en riktig Jämtländs speciallite!
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 dl grädde
1/2 kg socker
5 msk sirap
2 msk flytande glykos (finns att köpa på apoteket)
30 g smör
2 st lakritstänger, a 25 g st (finns att köpa på vissa apoteket)
eller
1 dl turkisk peppar (hårda karameller som finns att köpa bland godiset i matvaruaffärer)

Gör så här: Blanda allt, lakritsen smälter i kastrullen så den behöver inte krossas innan. Koka i minst 30 minuter, använder du turkisk peppar behövs lite längre koktid. Lakritsstång gör kolan svartare än om du använder turkisk peppar. Prova om kolan är klar genom att köra kulprovet, en klick i ett glas kallt vatten skall stelna till lämplig konsistens. Häll upp kolan i en bakplåtsklädd form (eller i knäckformar), låt stelna och klipp sedan i bitar.





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Lussekatter och julfika på SJ-tåg


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag tar gärna med eget fika när jag reser någonstans, plastförpackade bullar och mackor är liksom inte min grej. Häromdagen for jag norrut tillsammans med mina två bästa som tagit ledigt från förskola och forskning.

Målet för resan var snö i mängder, vänskap sedan barnsben, renar, kåtor och varm choklad. Slädfärd efter snällaste hästen, tunnbröd med getost, stelfrusna fingrar, öppen eld utomhus och hundspannen med ett virrvarr av päls och fuktiga nosar.

Första fikat, på ett av SJ:s gnisslande järnmonster till tåg andades jul och saffransbröd. Kan det bli bättre än att mumsa i sig hembakade saftiga guldgula lussekatter och dricka bubblig must när vintersverige far förbi utanför rutan?:)

I nästa blogginlägg äter vi godaste Jämtkolan och så besöker vi en av Sveriges absolut finaste julmarknader!
______________________________________________________________________________________________

Kesella i all ära men hemligheten med de här supergoda lussekatterna är massor av smör och ägg:)

Ingredienser:

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2-3 kuvert med saffran
2 1/2 dl socker
½ tsk salt
2 ägg
ca 1.7 l vetemjöl
russin till garnering

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarm (37 grader). Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degvätskan. Blanda i saffran, socker, salt och ägg. Arbeta in mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Kavla ut till en långsmal rektangulär platta, skär degen i remsor och forma till lussekatter, lägg på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca 30 minuter. Tryck ner russin i lussekatten, pensla med ägg och grädda i 225 grader i 8-10 minuter.


Pepparkaksmuffins med ädelosttopping


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Andra advent, kanske faller bakanden på dig just idag och du vispar ihop några juligt goda pepparkaksmuffins med ädelosttopping?:)


I nästa blogginlägg packar vi oss ombord på ett sj-tåg och reser åtta timmar norrut:)
______________________________________________________________________________________________


Ingrediener:

150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk kanel
1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lingon, frusna

Topping:

200 g philadelphiaost
150 g ädelost

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda ner övriga ingrediensr och fördela sedan smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Rör ihop toppingen och klicka på muffinsarna.

Hasse Tellemars mammas järngyta och en ovanligt begåvad smakkombination!:)



En av mina kollegor hade snurrat runt på bloggen en stund och sökte sedan upp mig. "Karin du skulle verkligen blogga min suveränt goda kycklinggryta!!" Det är ju inte varje dag man får sådana uppmaningar, hem for jag med receptet i näven, lagade på stående fot och föll sedan handlöst för den begåvade kombinationen mellan det söta spadet från konserverade persikor och hett kryddad kyckling. Det är jag ganska övertygad om att du också kommer att göra!:)

Nu lite kuriosa. Några av er minns säkert radiolegenden Hasse Tellemar. Den här fina, supergedigna järngrytan gav hans mamma till min mamma som nu i sin tur har gett den till mig. Själv kan jag inte låta bli att tänka på all mat som har lagats i grytan, helgstek, köttgrytor och fisksoppor, känsla av alla smaker och dofter som grytan förnimmar går nästan att ta på. Underbart att låta en gryta vandra vidare i generationer sådär:)


I nästa blogginlägg firar vi andra advent!

_____________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

4 st kycklingfileer
2 krm kryddpeppar
2 krm vitpeppar
2 krm cayennepeppar
2 krm chilipeppar
4 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk curry
1 dl vetemjöl
1 vitlöksklyfta
2 hönsbuljongtärningar
spadet från en stor burk konserverade persikor (om du vill kan du även dela persikorna i bitar och röra ner i grytan)
3 dl grädde
1/2 dl vatten

Gör så här: Blanda kryddorna och mjölet i en påse, skär kycklingen i bitar och lägg ner dem i påsen och skaka en stund. Bryn köttet i smör och blanda sedan ner allt och låt småsjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt. Servera med ris och en sallad.

Råkostsallad med rivet äpple, rödlök och gräddfil


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För ett par månader sedan fick jag frågan om jag inte hade någon god vitkålssallad som jag kunde rekommendera. Det hade jag inte...då. Nu har jag det!:)


I nästa blogginlägg, för er som minns radiolegenden Hasse Tellemar, tänker jag bjuda på en oslagbart god gryta serverat ur en kastrull från hans hem:D

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

500 g vitkål
2 röda äpplen
½ rödlök
1 msk äppelcidervinäger,
2 msk olja
1 dl gräddfil
salt
svartpeppar

Gör så här: Riv vitkål, äpplen och rödlök i en skål, blande i vinäger, olja och gräddfil. Smaka av med salt och peppar.


RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen