Supergod lövbiffgryta!



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Om någon av er är sugen på något extra gott nu när fredagen står och lurar i faggorna kan jag verkligen rekommendera den här superläckra lövbiffgrytan! Den kan få vem som helst att känna helgkänsla långt ner i tårna!;) Inte en massa krångel heller, bara att steka och röra ihop!

Vääääldigt god!!!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

ca 600-800 g lövbiff
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
ca 10 färska sparrisar (går förstås att hoppa över om du tycker så)
2 buljongtärningar, kalv
3 msk dijonsenap
2 msk maizena, redning för ljusa såser
1 msk soja
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
smör att steka i
salt och peppar

Gör så här: Strimla lövbiffen och stek den i lite smör, salta och peppra. Skiva löken och bryn den en smula tillsammans med köttet. Strö på maizena, smula ner buljongen och rör i senap, soja, vispgrädde och creme fraiche. Låt puttra ihop en stund. Skär paprikan i småbitar och lägg ner den grytan tillsammans med bitar av sparris. Låt allt småkoka tills du tycker att paprikan är lagom mjuk. Smaka av med salt och ev mer senap. Servera tillsammans med sallad, ris, klyftpotatis eller någonting annat du tycker om.

Choklad- och Baileyspudding med aprikossås


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När Mats kom hem från allt forskningsprat i finska Jyväskylä var han smått salig över en dessertkombination som de bjudits på. Godaste chokladpuddingen och söt, frisk aprikossås, spetsas chokladpuddingen dessutom med Baileys blir det hela riktigt ljuvligt! Enkelt att göra är det också! Så gott folk, om ni inte redan gjort det, välj nu bort alla pulvervarianter i fortsättningen!;)


I nästa blogginlägg laddar vi inför helgen!:)
______________________________________________________________________________________________


Ingredienser pudding:

4 dl mjölk, den fetaste varianten
1 dl Baileys (vill du hellre "bara" ha vanlig chokladpudding så tar byter du Baileys mot samma mängd mjölk)
5 msk maizena
3 msk strösocker
3 msk kakaopulver
1 ägg
1 msk vaniljpulver


Ingredienser aprikossås:

1 burk konserverade aprikoser, ca 400 g
3 msk florsocker

Gör så här: Blanda alla ingredienser till puddingen i en kastrull. Värm (inte för varmt) under omrörning tills krämen börjar sjuda försiktigt och bli tjock. Låt den svalna. Häll krämen i en stor skål eller i portionsskålar. Låt kallna i kylskåp 3-4 timmar. Mixa aprikoserna med stavmixer eller mosa dem med gaffel, rör i florsocker. Häll såsen över puddingen, garnera med riven choklad och servera.

Pizza med broccoli och ädelost


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några år sedan utsågs Hassan till att ha komponerat årets godaste pizza, det här är hans recept på pizzabotten, en lite grövre och lättare variant som gör att man äter och njuter och sedan dessutom känner sig nyttig efteråt. Fyllningen är min egen favorit med ädelost, broccoli, kassler och tomatsås. Knåda på och njut nu allesammans!;)


I nästa blogginlägg bjuder jag er på en god kvällsmysardessert som lyfter den tristaste vardagskvällen!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser pizzadeg:

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
5 dl dinkelmjöl
2 dl durumvete
2 tsk havsalt
2 tsk krossade linfrö

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och sedan övriga ingredienser. Arbeta till en smidig deg. Jäs degen till dubbel storlek. Kavla ut, ganska tunt, ha på någon fyllning du tycker om och grädda sedan i 225 - 250 grader tills pizzan fått fin färg.

Honung och räkor på läckraste våfflan


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Våfflor är allt bra gott. Ska jag vara ärlig så är min absoluta favorit den traditionella våfflan, en ljummen frasig våffla med grädde och sylt, eller för den delen med hasselnötsgrädde, bär och choklad (här) nästintill oslagbart gott!:)

Men våfflor är bra läckert att servera som förrätt också, antingen med räkor, gräddfil och rom eller som här en variant med yoghurtmarinerade smörstekta räkor, smaksatta med bl.a honung, ingefära, vitlök och spiskummin. Riktigt gott!:)


I nästa blogginlägg spanar vi in en lite annorlunda pizza, en vinnare i sin klass!:)
________________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

1/2 kg räkor med skal
4 msk yoghurt
1/2 msk riven ingefära
1 vitlök, pressad
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 krm salt

Garnering:

honung, flytande
dill
citron
creme fraiche

Gör så här: Skala räkorna. Blanda yoghurt, ingefära, vitlök, paprikapulver, gurkmeja, spiskummin och smaka av med salt. Lägg i räkorna och låt dom marineras en timme eller två. Fiska upp räkorna och stek dem lite snabbt i smör. Lägg räkorna på våfflorna, garnera med dill, citron och en klick creme fraiche. Ringla över honung. Servera.

Auktionsfynd och våffelmys ute vid havet


Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några veckor sedan ropade jag hem ett gammalt våffeljärn på auktion, nästan gratis för ingen tycks vilja ha dem numera. En riktigt rejäl doning i gediget gjutjärn, vackert dessutom. Förra helgen packade vi matsäckskorgen full av godsaker och for ut till havet, det finns några riktigt fina "offentliga" grillplatser som är mer än öde så här års. Efter att ha utforskat allt det där storslagna och vackra som fanns runt omkring oss gräddade vi sedan våfflor som vi åt med vispgrädde och hjortronsylt, grillade korvar, njöt och andades.

Bästa Cajsa Wargs recept gör godaste våfflan!:)


I morgon är det Jungfru Marie bebådelsedag så då passar vi på att njuta av ännu fler våfflor!:)
________________________________________________________________________________________________


Ingredienser till Cajsa Wargs våfflor:

100g smör, smält
2 dl creme fraiche (eller sur grädde som Cajsa använde)
4 dl vatten
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 ägg

Gör så här: Blanda creme fraiche och hälften av vattnet, tillsätt mjöl och blanda till en jämn smet. Rör ner resten av ingredienserna. Låt smeten vila en stund. Grädda i ett smort järn.



Gamla hederliga bonnauktioner andas en hel massa nostalgi. Besök en om du får möjlighet!:)


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Krämigt kikärtsbröd


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ni som känner min matsmak vet att jag älskar nybakat och hemmagräddat bröd. Titt som tätt blir jag sugen på att prova någonting nytt, rotar lite i skafferiet och plockar fram det som verkar mest lovande. Den här gången hittade jag några burkar kikärtor som fick utgöra basen för brödbaket. De färdiga bullarna visade sig bli ovanligt "krämiga" (eller hur man nu skall uttrycka det:) goda och väldigt saftigt!


I nästa blogginlägg får ni följa med på auktion!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl vatten
kikärtor på burk, ca 400 g netto, mixade/mosade
1 msk salt
2 krm fänkål, mald
1/2 dl sirap
1/2 dl flytande margarin
ca 6 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt och häll det sedan över jästen så att den löser sig. Mixa kikärtorna släta och blanda sedan ner det i bunken tillsammans med övriga ingredienser. Häll i så mycket mjöl att degen blir "okladdig". Knåda degen med maskin eller med musklerna en stund. Jäs i ca 1 timme under bakduk. Forma till ca 20 bröd som du lägger på bakplåtsklädda plåter, jäs under bakduk i ytterligare ca 30 minuter. Pensla med filmjölk och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter i 225 grader.

Lite tjockare och ljuvligt goda chocolate chip cookies!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Har du någon gång ätit Chocolate chip cookies förstår du varför det har blivit något av en nationalkaka i USA. Seg, söt och chokladproppad, en kombination som gör att den inte kan annat än älskas! Själv är jag så förtjust att kakorna har fått en alldeles egen kategori här på bevemyrs:) Receptet varierar och några av de allra läckraste delar jag med mig av till er.

Det här är ett av de absolut godaste receptet på lite tjockare, stora, sega, krispiga och helt ljuvligt goda Chocolate chip cookies!


I nästa blogginlägg bakar vi ett annorlunda bröd!:)
________________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

300 g smör, smält
2 dl socker
3 dl farinsocker, ljust
2 ägg
2 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
7 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
200 g vit choklad, hackad
200 g mörk/ljus choklad, hackad

Gör så här: Blanda socker, farinsocker, vaniljsocker och äggen, rör i det smälta smöret. Tillsätt övriga ingredienser. Smeten blir rätt så bastant. Forma ganska stora bollar (de smälter ut sedan), lägg på bakplåtsklädda plåtar (inte så tätt för då flyter de ihop) och grädda i ca 10 - 15 minuter (lite beroende på hur stora du gör dem) i 175 grader.



Kycklinggratängen att lägga på minnet!


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Gnugga händerna och vässa smaklökarna nu - det här är grymt gott!!!;)


I nästa blogginlägg serverar jag er ljuvligt goda och perfekt sega chocolate chip cookies!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser kycklinggratäng:

ca 1 kg kycklingfilé
1 - 2 röda paprikor
3 dl vispgrädde (går bra med en lättare variant också, bara den är vispbar)
1 1/2 dl mango chutney
1-2 tsk samal oelek (lite beroende på hur stark du vill ha den)
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk curry
smör att steka i
salt och peppar
1-2 dl ost, riven

Gör så här: Dela kycklingen i mindre bitar, stek dem i lite smör i en stekpanna. Pressa ner en vitlöksklyfta, salta och peppra. Lägg bitarna i en ugnsfast form. Skär paprikan i strimlor och lägg dem över kycklingen. Vispa grädden, rör ner mango chutney, sambal oelek, curry och två pressade vitlöksklyftor. Smaka av med salt. Häll smeten över kycklingen. Strö på riven ost. Gratinera i ugnen i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad, ris, klyftpotatis eller något annat du tycker om!


Möt Mrs Perfect - min tryckkokare


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Idag sköna fredag tänkte jag passa på att bjuda på härligt möra och smakrika kycklingklubbor.

Det finns några attiraljer i mitt kök som jag tycker extra mycket om. Alla har jag köpt begagnade, inte för att jag är snål utan för att det känns bra helt enkelt:) Jag pratar om min gamla köksassistent (här), en Bosch från 70-talet, låååångt från allt vad moderna Kitchenaid och Ankarsrum heter. Jag syftar också på min köksvåg (här), ni vet en sådan där vit, stor och gammal som fanns i charken hos butiker förr i tiden. Sen tänker jag också på min tryckkokare som ni får möta här i dag. En helt underbar konstruktion som lagar helt fantastiskt god, möööör och smakrik mat! Du kan stoppa ner den segaste köttbiten och få den att smaka som rena gourmébiffen:) Smaker och näringsämnen träder fram och stannar kvar i maten på ett sätt som gör att du inser att du egentligen aldrig tidigare känt vad kryddor smakar.

Nu låter det kanske som att jag är sponsrad av någon tryckkoksjätte men då kan jag med gott samvete avslöja att jag antagligen är världens mest osponsrade matblogg (säkert i gott sällskap);)! Tryckkokaren är en kökets gudagåva som talar för sig själv.

Något som jag tycker är perfekt att använda tryckkokaren till, förutom en massa andra saker, är att stoppa ner kycklinglår tillsammans med lök, vitlök, äpplen, kryddor och buljong (eller vad man nu råkar har hemma), allt får koka en liten stund så att klubborna är helt "oråa". Sedan plockar du upp kycklingbitarna ur tryckkokaren och penslar köttet med någon god marinad, gärna gjord på:

ca 1/2 dl sirap
ca 1/2 dl honung
ca 1/2 dl soja
ca 2 pressade vitlökklyftor
ca 2 msk sweet chilisås
saften från 1/2 citron
salt och peppar

Allt får sedan griljeras på hög värme, 225 - 250 grader i ca 10 minuter i ugnen, på sommaren är det underbart att lägga dem på grillen och passa på att njuta av alla dofterna. Supersmidigt och fantastiskt gott!! Servera med sallad, ris, pomme, potatis, sås eller någonting annat du tycker passar!



Bjud dig själv på en plätt-tårta!


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Lite guldkant på vardagen kan väl aldrig skada?!;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till tjocka plättar (jag har använt det här receptet):

3 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell youghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

smör till stekningen
grädde, glass, frukt, sylt, choklad/kolasås och bär till garnering

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Grädda i en plättlagg eller gör små pannkakor i en stekpanna, använd lite smör när du steker. Gör en tårta genom att varva plättar, bär och grädde (glass, frukt, sylt, choklad/kolasås om du tycker om det). Gör du en hög tårta är det lättast om du sticker i en liten träpinne (typ en sådan man kan använda när man gör spett) i mitten för att göra det stadigt.

Vackra, goda, kardemummasmakande plattrån


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När jag besökte Jamtlis marknad (här) strax innan jul bjöds jag på plattrån eller gorån som jag också tror att de kallas. Kakorna är spröda, kexliknande med en mild smak av kardemumma, dom går lätt sönder och smälter i munnen så fort man stoppar in dem.

För ett par dagar sedan besökte lillungen och jag ett par loppmarknader, han förälskade sig i en stor, plastig röd sportig leksaksbil och jag i ett gammalt vackert järn från Jötul, just ett sådant som man gräddar plattrån i. Vi slog till och lyckliga for vi hem med våra kap:) I helgen provade vi att baka, det fungerade alldeles perfekt på induktionshällen och visst blev det precis sådär gott och fint som vi mindes från Jamtli.

Det står inte i receptet....men bara för att vi tycker att det är så gott så vände vi kexen i socker och kanel:) Något som också är läckert är att lägga en skiva glass mellan två rån!


I nästa blogginlägg tänkte jag bjuda er på tårta!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 hg socker
4 hg smör (rumsvarmt)
6 hg vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
2 ägg
2 tsk stött kardemumma

socker och kanel att vända kexen i

Gör så här: Blanda alla ingredienser (utom socker och kanel), knåda en stund och låt sedan degen vila över natten. Kavla ut (knåda ev. in lite mer mjöl om degen är för "kletig"), skär ut plattor lagom stora för järnet, värm järnet på spisen, smöra och lägg sedan ner degplattorna. Grädda på medelvärme i någon minut. Skär ut rutorna och vänd sedan kexen i kanel och socker.




Korvmys på Högaberget


Foto: Karin / bevemyrs blogg

När mannen i huset är på forskningskonferens i Jyväskylä får lillungen och jag roa oss på egen hand:) En av dagarna bestämde vi oss för korvmys uppe på höga berget här där vi bor. Jag har aldrig varit förtjust i köpekorvbrödsvarianten, visserligen finns det en variant med lite kruskakli i men det känns ändå inte som att det är något rejält att stoppa i magen. Hembakat korvbröd är jättegott och fördelen är ju dessutom att man själv kan bestämma hur grovt det skall vara.

______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till grovt korvbröd (sen kan du ju bland som du själv tycker med olika mjölsorter och hitta din egen favorit):

50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk flytande honung
1/2 dl olja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
1/2 dl rågkross
2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke, värm mjölken till fingervarmt och häll den sedan över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i övriga ingredienser och bearbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 - 60 minuter. Forma till korvbröd och lägg på en plåt och jäs i ytterligare 30 minuter. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.


Dagens bästa - frukost


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag älskar att äta frukost, har jag bara tid och möjlighet så tar jag gärna en långpromenad innan för att sedan komma tillbaka och äta långsamt, njuta så länge det bara går innan det är dags att sätta fart på dagen. Jag tror att det är någonting med lättheten som tilltalar mig, den nordiska, mjukt friska frukosttraditionen, den med fil, som landar sådär lite försiktigt och nöjt i magen!:)

Dagens frukost ackompanjeras av Hasses persilje-, solros-, ost- och timjanbröd! Mängder av smaker och riktigt riktigt gott. Varsågoda!!

_______________________________________________________________________________________________


Ugnstemperatur 175 - 200º

Ingredienser till brödet:

 

6 dl ljummet vatten

25 g jäst

0,75 dl olja

1,5 tsk salt

2 tsk timjan

2 dl riven ost

1 dl hackad persilja

1-2 msk sirap

2 dl solrosfrön

2 dl rågflingor

2 dl rågmjöl (grovt)

8 dl vetemjöl

 

Variera smaken med t.ex. andra örtkryddor och olika ostsorter, nässlor som alternativ till persilja.

 

Gör så här: Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, timjan, riven ost, hackad persilja, sirap, solrosfrö och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop degen. Degen kan vara något lös, den blir fastare när rågflingorna sväller.

Jäs degen övertäckt c:a 60 min. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.

 

Dela degen till c:a 24 bullar. Rulla dem och lägg dem på plåtar (smorda eller med bakplåtspapper).

 

Jäs under bakduk c:a 60 min. Värm ugnen till 175 - 200ºC. Grädda i mitten av ugnen c:a 15 - 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.



Godaste semlan - nu med lingongrädde


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag älskar semlor och har sedan några år ett recept jag inte byter bort i första taget! När jag bloggade receptet på de här gudagoda semlorna till fjolårets fettisdag (här) tipsades jag om att lingongrädde i semlor var ett gott alternativ till den vanliga grädden.

I år kunde jag inte låta bli att testa och visst föll det mig i smaken, den lite syrliga lingonsmaken tillsammans med ett rejält lass mandelmassa och godaste bullen visade sig vara en riktig femetta. Provade att blanda grädde med blåbär- och hallonsylt också, riktigt gott om du föredrar en lite sötare variant!


Oavsett om du väljer lingongrädde eller inte...trevlig semmeldag nu allesammans!:)
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:
15-20 st

100g smör
3 dl mjölk eller hälften grädde hälften mjölk
75 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
1 tsk kardemumma
1 liter mjöl
ägg till pensling

Grädde: Vispa grädde fluffigt (du vet kylskåpskall grädde med halva vispen nere så att mycket luft kommer ner:), blanda i lingonsylt (använd en kokt variant om du är orolig för rävens dvärgbandmask).

Mandelmassa, riven och uppvispad i lite mjölk

Gör så här: Smält fettet och häll i mjölken. Smula sönder jästen i en degbunke. Blanda i salt, socker, kardemumma, ägg och det fingervarma degspadet. Tillsätt hjorthornssaltet och mjölet och arbeta degen smidig. Jäs i 10 min. Baka ut runda bullar som får jäsa upp ordentligt på en plåt. Pensla med ägg och grädda dem i 250 graders värme i 5  -10 min. Fyll semlan med mycket mandelmassa och grädde, pudra på florsocker. Semlorna går utmärkt att frysa och plocka fram och fylla när de ska ätas.

Fantastiskt god Crostata med bär och hasselnöstkräm


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Så här års börjar jag längta efter sommarledighet och semester. Vill stuva ner familjens pick och pack och fara iväg till främmande dofter och oprövade smaker, leta mig fram till byns bageri och rådfråga lokala handlare om delikatesser. Nåja....i väntan på dessa tider får jag helt enkelt styra till det hemma i mitt eget kök:)

Crostata är det Italienska uttrycket för pajer med frasig deg. Pajen fylls gärna med marmelad av något slag och bakas sedan i ugnen för att bli sådär lite segkrispiga. Minipajerna på bilden är något försvenskade och fantastiskt goda med sin blandning av björnbär, hallon, lingon och hasselnöstskräm. En naggande god liten småkaka som drömmer om sydligare breddgrader och nog kan få den mest kräsne att falla för en fikainvit;)

Kakorna innehåller även skal och saft av en citron. Själv använder jag bara skal från ekologiskt odlade citroner eftersom den oekologiska citronen är en av de frukter som besprutas mest av alla frukter som importeras till Sverige. Jag har svårt att tro att det går bort när man skrubbar och mögelbekämpningsgift och annat elände är ju inget man vill ha i sina bakverk (eller för den delen i sin tekopp;)!


I nästa blogginlägg bjuder jag er på vad som antagligen är årets godaste semla!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser ca 25-30 st:

Deg:

5 dl vetemjöl
150 g smör (kallt, delat i tärningar)
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 krm salt
1 msk vatten (så kallt som mjöligt)

Fyllning:

400 g bär (jag använder lika delar av björnbär, hallon och lingon)
2 dl socker
1 citron, saft och skal (ekologisk)

1-2 dl hasselnötskräm (typ Nutella)
Florsocker att pudra över

Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen, det tar lite tid och möda att få ihop den eftersom det är förhållandevis ganska mycket mjöl, men det är precis så det skall vara. Låt degen vila i kylskåp i 1 timma. Gör fyllningen genom att bland bär, socker och citronskal/saft i en kastrull. Låt allt småkoka tills allt vatten är borta, ca 30 minuter, det skall bli kletigt och ha samma konsistens som marmelad. Smörj små formar med smör, tryck ut degen i formarna, klicka i hasselnötskräm och marmelad. Grädda i ca 25-30 minuter i 175 grader. Pudra över florsocker innan servering.



Lyxig kyckling- och västerbottenostpaj


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Själv kan jag bli sådär väldigt sugen på just paj. Det är nåt med det där snyggt kompakta "alltiettkonceptet" som tilltalar mig. Att det sen går att variera och blanda ingredienser huller om buller allt efter att andan faller på gör ju inte heller saken sämre:). 

Bara därför, och för att det är lördag och allt, tänkte jag bjuda er på en lyxig kycklingpaj fylld med bl.a bacon, philadelphiaost, soltorkade tomater och västerbottenost.

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

Deg:

3 dl vetemjöl
150 g smör
4 msk vatten

Fyllning:

1 kg kycklingfilé eller 1 grillad kyckling
2 paket bacon
Ca 400 g Västerbottenost
5-l0 soltorkade tomater
2 gula lökar
1 burk paprika och chilicremefraiche
1 ask Philadelphiaost med lök- och paprikasmak
5 ägg

Gör så här: Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en ugnssäker form. Förgrädda ev. i ca 15 minuter i 200 grader. Skär kycklingfiléerna i småbitar, stek dem i lite smör och krydda med salt och peppar. Lägg ner bitarna i pajformen. Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt, fördela över kycklingen. Hacka löken och tomaterna och stek det mjukt i lite smör, lägg i pajformen. Riv osten och rör ihop hälften av den tillsammans med cremefraiche, philadelphiaost och ägg. Häll smeten i formen och strö på resten av osten, grädda i 200 grader tills pajen fått fin färg. Servera med en trevlig sallad.

Godaste rabarberpajen


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dagen innan lillungen och jag tog oss ledigt för sportlov kom jag att prata med min kollega Hasse, han nämnde sådär i förbifarten att han gjort en riktigt läcker rabarberpaj med bl.a. smör, socker, havregryn och solrosfrön i själva degen. Några dagar senare fick vi besök och jag passade på att bjuda på Hasses paj, den visade sig vara precis lika god som jag trott, gästerna höll med och tog om både två och tre gånger:)

Har du inte rabarber hemma kan du använda te.x hallon eller jordgubbar.
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

Deg (vill du ha lite mer deg ska du göra två satser):
175 g smör, smält
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl solrosfrön

Fyllning:
ca 750 g rabarber (eller t.ex. hallon eller jordgubbar)
2 msk potatismjöl
1-2 dl socker (lite beroende på hur söt du vill ha den, själv använde jag 2 dl)

Garnering:
T.ex valnötter/hasselnötter (hackade), flagad mandel

Gör så här: Blanda ingredienserna till degen och tryck ut ungefär hälften i en form. Skär rabarbern i ca 2 cm långa bitar, blanda den med socker och potatismjöl. Fördela i formen. Smula resten av pajdegen uppepå och strö på te.x valnötter, hasselnötter eller flagad mandel. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter. Servera med vaniljsås eller grädde.



Oändligt mycket friskare och godare än köpevarianten


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Så här års är apelsinerna söta, saftiga och helt underbart goda. Att använda dem till att göra egen saft är ett lyxigt sätt att njuta lite extra. Oändligt mycket friskare och godare än köpevarianten, utan otäcka tillsatser och färgämnen dessutom!!;)

Vill du variera saften kan du göra det genom att blanda i andra citrusfrukter, en bit kanel eller vaniljstång.


Nästa blogginlägg är sött och bjudgott!:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser till 1 liter apelsinsaft:

1 kg apelsiner (gärna ekologiska)
6 dl socker
1 msk citronsyra
5 dl kokande vatten

Gör så här: Skrubba apelsinerna noga, riv av skalet och lägg det i en skål tillsammans med socker och citronsyra. Koka upp vattnet och häll det över sockerblandningen, rör om så att sockret löser sig. Låt allt svalna. Pressa i saften från apelsinerna. Sila och häll upp på väl rengjorda och kalla flaskor. Förvaras svalt. Blanda med iskallt vatten och servera.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen