Kanelbullesockerkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Kanelbullesockerkaka - en härligt kladdig sockerkaka med smak av kanelbulle! ;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________


Ingredienser:
 
100 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
2 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 1/2 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
 
Fyllning: 1/2 dl socker och 1 1/2 msk kanel.

Gör så här: Rör smör och socker pösigt med elvisp, tillsätt äggen ett i taget. Blanda i övriga ingredienser. Varva smet och kanel/sockerblandningen i en smord och bröad form (ca 1 1/2 liter) . Grädda i 180 grader i ca 40 minuter, känn med sticka så att kakan inte blir torr.
 
Till den stora kakan på bilden gjorde jag dubbel sats och det blev lagom
 

Fredriks tacopaj och morotstzatziki

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
En kväll för en tid sedan träffades mina arbetskamrater och jag för lite after work. De manliga kollegorna åtog sig att fixa käket, resten av oss åt salta pinnar och pratade om en massa oväsentligheter. Underbart! ;) Hur som helst, när maten väl serverades stod en ovanligt god tacopaj på bordet, i gott sällskap av en smakrik morotstzatziki och en krispig sallad. Fredrik var receptmakare och överöstes med komplimanger för den lyckade kombon. Well done!
 
Själv blev jag så förtjust att jag bad om receptet och några veckor senare fixades gopaj och mysmiddag även på hemmaplan. ;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

Paj:
500 g  nötfärs
tacokrydda (hemgjord eller färdigköpt på påse)
tortillachips, 1/2 påse med ostsmak
1-2 mozzarellaostar
3 dl grädde
 
Morotstzatziki:
3 morötter, rivna
3-4 dl turkisk yoghurt
2-3 vitlöksklyftor, pressade (färre eller fler beroende på storlek och styrka)
olja
salt
peppar
 
Gör så här: Paj -Bryn färsen och tillsätt kryddorna. Lägg chipsen i botten på en gratängform, krossa dem en aning. Lägg köttfärsen uppepå. Skiva osten och lägg den över. Häll till sist grädden över alltsammans. gratinera i 225 grader tills pajen fått fin färg. Tzatziki - Blanda morötter, yoghurt och vitlök. Smaka av med olja, salt och peppar.

Läckra chokladbollar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Chokladbollar är gott. Vill du göra en extra krämig variant så ska du blanda i kondenserad mjölk. ;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
3/4 burk kondenserad mjölk (den som är smaksatt med choklad)
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
7 dl havregryn
 
Gör så här: Blanda smör, kondenserad mjölk och socker fluffigt med elvisp. Rör i övriga ingreienser och blanda en stund till med vispen. Forma till bollar som du rullar i kokos eller pärlsocker. Om det är svårt att forma bollarna kan du ställa in smeten i kylskåpet en stund så att den stelnar till.
 

Bröd i gjutjärnsgryta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
En vardagskväll kan smaka så himla gott. Särskilt om det serveras nygräddat, charmigt, knubbigt bröd gjort i en gjutjärnspanna. Brödet blir saftigt och poröst samtidigt som det får en knaprig yta. Riktigt jättegott!
 
Har du ingen gjutjärnsgryta men gärna vill ha en så finns de ofta på loppisar, hos Röda Korset, Myrorna och liknande för bara några tjugor. Väl investerade pengar.
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
6 dl mjölk, ljummen
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
8 dl rågsikt
(solrosfrön om du tycker om lite knaprighet i brödet)
 
Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm mjölken fingervarm och häll den sedan över jästen coh blanda tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser, knåda en stund, degen ska vara lite lös. Låt allt jäsa 1 timme under bakduk. Ta upp degen och knåda till en rund bulle. Mjöla in bullen och vira in den i en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter (vira inte för hårt då degen ska ha möjlighet att jäsa). Sätt ugnen på 250 grader och placera en gjutjärnsgryta utan lock i ugnen (nedre delen). När grytan är varm lägger du ner brödet i grytan och lägger på locket. Grädda i 20 minuter tag sedan av locket, sänk värmen till 225 grader och grädda ytterligare i 20 minuter. Tag ut grytan och låt brödet ligga kvar i ca 15 minuter innan du plockar upp det.

Lasses Sherrysill

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Lasse är en trevlig och skicklig pedagog på sonens skola. Han är dessutom väldigt duktig på att laga mat. Vi pratar ibland om olika recept och för någon månad sedan berättade han att han hade världens godaste recept på Sherrysill. Att han gjort hinkvis (nog till halva götaland) till sin goda vän och gästgiveriägares julbord men att de hungriga julbordsätarna renskrapat byttorna in till minsta sillfillé. ;)
 
Lyckligt lottad som jag är har jag fått både sill och recept av Lasse och hygglig som jag är delar jag med mig till er. ;) Det är ganska troligt att det här verkligen är världens godaste recept på sill. I alla fall om du frågar min mun. Håll till godo.
 
Sillen håller mellan 1-2 veckor i kylskåpet.
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 dl socker
1 dl tomatpuré
1/2 dl klippt dill
1/2 dl hackad rödlök
2 msk olja
1/2 dl Sherry (smaka ev. av med liter mer)
3 burkar matjesillfilleér, klippta
 
Gör så här: Blanda allt och låt stå övar natten. Ät.
 
 

3-årskalas

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vår lilla pralin har fyllt tre år. Födelsedagen firades med släkt, vänner, paket, tårta, girlanger och bakelser. En fin dag som inte på något sätt kunde ha blivit bättre. Hip hip hurrra för världens underbaraste unge!
 
Tårtbottnarna bakades efter ett gammalt recept som ger fantastiskt goda och saftiga bottnar. En av tårtorna dekorerades sedan med rosa mandelmassa, blommor i sockerpasta och en ätbar bild av favoritfiguren Pocoyo. Ätbara tårtbilder och sockerpasta finns att beställa lite varstans på nätet. Vill du hellre köpa varora i en affär finns det t.ex. på Panduro. Jag köpte även en slags ätbar gele att lägga under bilden, utan den fäster den inte riktigt på marsipanen men det går även att använda vanlig olja. Blommorna på tårtan är gjorda med hjälp av en stämpel.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Recept tårtbotten:
 
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpuler
6 msk hett vatten
 
Gör så här: Vispa ägg och socker riktigt länge med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser, blanda en kort stund och häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter (känn med sticka, tiden varierar lite beroende på formens storlek.)
 
 
 
 
Den andra tårtan hade tema "Babblarna" (här) och dekorerades med grön marsipan och ätbara figurer i sockerpasta. I lagren hemgjort hallonsylt/grädde och dumlekräm (SUPERGOOOOD!!), tårtan är spacklad med smörkräm innan marsipanen l lades på.
 
Recept dumlekräm
 
Ingredienser:
 
ca 200 g dumlegodis
3 dl vispgrädde
 
Gör så här: Värm grädden, det är viktigt att den inte kokar. Klipp dumlen i mindre bitar och låt den sedan smälta i grädden. Ställ blandningen i kylskåpet i ca 6 timmar och vispa den sedan tjock med elvisp.
 
 
 
Syrsan fick en trehjuling i present. Att åka varv efter varv runt murstocken går liksom inte att tröttna på om man är tre år.. Alfons fick hänga med i cykelkorgen också. ;)
 
 
 
Några av gästerna samlade i trappen.
 
 
Otroligt söta och goda cup cakes! Snyggt så det förslår på ett kalas. ;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
150 g smör
3 1/2 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
 
Topping:
 
60 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
100 philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao (uteslut om du vill göra rosa topping, droppa i lite karamellfärg istället)
1 msk varmt kaffe (uteslut om du gör karamellfärgad topping)
 
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, tillsätt äggen och övriga ingredienser. Klicka ut smeten i formar och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter (kortare tid om du gör små muffins). Rör samman ingredienserna till toppingen och spritsa dem på de kalla kakorna. Garnera med strössel.
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen