Nätfiske och bjudrätten fyllda flundror


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Lillungens farmor är åttonde generationen som är bofast ute på ön. Fiskevattnet finns kvar och i helgen lades till sonens förtjusning flundre- och abborrenäten i på bästa fångstplatsen. En hel hög med fina flundror tillsammans med ett gäng sommarfeta abborrar trasslade in sig i maskorna.
 
Det är inte bara härligt att vara ute vid havet sådär -gott är det förstås med egenfångad fisk.
 
Ett riktigt bjudrecept är att linda in flundrorna (eller för den delen spättafiléerna om du har lättare att få tag på det) i rökt lax och servera med potatis och vitvinssås.
 
 
I nästa inlägg visar farfar hur fiskarna ska rensas.;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Ca 600 g fiskfilé, flundra eller spätta
ca 100 g tunna skivor rökt laxfilé
salt
peppar
3 dl fiskbuljong
 
Sås:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
3/4 dl + 3/4 dl vispgrädde
pressad citronsaft
salt
peppar
 
Garnering:
räkor
dill
citron
 
Gör så här: Lägg ut fiskfiléerna platt, fördela laxfiléerna över. Rulla ihop varje fisk till en rulle. Salta och peppra. Lägg rullarna i en stekpanna med lock. Häll fiskbuljongen runt och låt allt småputtra under lock i 7-8 minuter (tills fisken är vit). Sila av ca 2 dl av buljongen. Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med buljong, vin och 3/4 dl grädde under omrörning. Låt allt småkoka några minuter. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Vispa 3/4 dl grädde till fast skum som du försiktigt vänder ner i såsen. Lägg ner fiskrullarna i såsen och garnera med räkor, citron och dill. servera med potatis.
 


Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 

Havrefrasig persikopaj


Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Efter att ha fyllt flera korgar med råge går det att konstatera att årets persikoskörd inte direkt är mager.;)
 
Syrsan upptäckte dessutom att "bollarna" rullade glatt och inte smakade helt dumt ;)
 
Alla som har den minsta lilla gräsplätt och inte bor på arktis rekommenderas att köpa sig ett persikoträd. Vårt träd är sex år (har gett frukt från första säsongen), heter "Frost" och klarar en bra dos av bistra förhållanden.
 
Vackert, saftigt, smakfullt och fantastiskt gott!
 
Skörden firades med en knaprig havre- och persikopaj. Gott!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5-7 färska persikor
100 g smör, smält
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn, lite med råga
 
Gör så här: Skala och skiva persikorna och lägg dem i en ugnsfast form. Blanda övriga ingredienser, klicka smeten uppepå persikorna.  Grädda i ca 200 grader tills pajen fått fin färg. Servera med grädde.
 
Persikoträdet blev smått ledbrutet av all frukt så här är det kraftigt beskuret efteråt.
 
Bevemyrs på facebook

Godaste kinabiffen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
När kinamat smakar precis som det ska smaka. Rätt och slätt kinesiskt alltså. ;)

 

_____________________________________________________________________________________________________

 

Ingredienser:

500 g lövbiff
1 burk bambuskott (ca 400g)
1 burk champinjoner (ca 400g)
1 gul lök
1 purjolök
1½ msk kinesisk soja
1-1½ tsk salt
½ msk strösocker
3-4 dl vatten
½ tärning köttbuljong

1 tsk Sambal Oelek

 

Marinad:
1 msk kinesisk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 msk vatten
1 msk olja

 

Gör så här: Strimla biffen och lägg den i en plastpåse. Häll i övriga ingredienser till marinaden i påsen, "knåda" påsen lite mellan varven så att ingredienserna blandas väl. Lägg in i kylskåpet minst 30 minuter.

Strimla lök och purjolök. Skölj av bambuskotten. Hett upp stekpannan med ojla och fräs lite av kötet i taget (det blir lätt kokt om du fräser allt på en gång). Lägg köttet åt sidan och stek grönsakerna. Tillsätt soja, socker och vatten. Smula i buljongen. Smaka och tillsätt mer salt om du önskar. Blanda i Samal Oelek om du tycker om lite mer kryddstark mat. Blanda i köttet. Servera med jasminris.

Bevemyrs på facebook

Vita brownies

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jahopp gott folk, då rinner snålvattnet igen då! ;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
115 g smör
225 g vit choklad
2 ägg
2 1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl mjöl
 
Gör så här: Hacka chokladen. Smält smöret. Vispa ägg och socker, rör ner smöret. Blanda ner mjöl och den hackade chokladen. Smörj en liten form ca 20x20 cm (eller klä den med ett bakplåtpapper), häll i smeten och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Låt svalan. Skär i bitar och pudra på lite kakao innan servering.
 
Bevemyrs på facebook

Ett perfekt Play-dorecept

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här degen är mer god för själen än för magen ;)
 
För er som det spritter i fingrarna på. Knåda, rulla och frappera omgivningen med fantasifulla skapelser.
 
Ett perfekt Play-dorecept!
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

4 dl vetemjöl
3 dl salt
2 msk alun
3 msk matolja
5 dl kokande vatten
karamellfärg
 
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda olja med kokande vatten och karamellfärg (använd gärna mycket karamellfärg så du får klara fina färger, min gröna tog tyvärr när jag gjorde degen på bilden). Blanda ihop torrt med vått och knåda till en deg.
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Susannabullar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
De här bullarna - Sussannabullar - bakar min mamma ofta.
 
Receptet är från 1970-talet någon gång och har en lite annorlunda bakmetod. Fyllningen fryses i form av kulor som sedan stoppas in i bullarna innan de gräddas. Smart och väldigt gott!
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser, ca 32 bullar:
 
50 g jäst
2 dl mjälk
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
 

Fyllning: 
 
150 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
 
1 uppvispat ägg
mandelspån
pärlsocker
 
Gör så här: Börja med att röra ihop ingredienserna till fyllningen. Forma till 32 kulor som du lägger i frysen. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm och häll den över jästen, rör till jästen är löst. Tillsätt 4 dl mjöl och jäs under bakduk i ca en halvtimme. När degen är jäst arbetar du in smör, socker, ägg samt ungefär 5 dl av vetemjölet. Tillsätt ytterligare vetemjöl om du tycker att det behövs. Rulla degen till två rullar och skär varje rulle i 16 bitar. Forma varje bit till en kula som du lägger i en mazarinform (bullform går också bra om de är lite stadigare). Tryck ner en smörkula i varje degboll. Jäs bullarna väl, ca 50 minuter. När bullarna jäst trycker du ner smörkulorna med en mjölat tesked. Pensla bullarna med ägg, strö på mandelspån och pärlsocker. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
 
 
Bevemyrs på facebook

Fin mandelmassa- och rabarberkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Inte hänger sommaren läpp för att semestern kanske är slut för en del av oss. ;)
 
Rabarbern växer fortfarande som glada paraplyer ute i trädgårdarna. Det är ingen dum idé att plocka sig ett och göra sig en fin mandelmassa- och rabarberkaka.
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g rabarber
1 tsk potatismjöl
100 g mandelmassa, grovt riven
florsocker
 
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen och rör i socker, ägg, vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Skär rabarbern i tunna bitar och blanda dem med potatismjölet. Lägg rabarbern uppepå smeten. Strö den grovrivna mandelmassan över. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter (inte för länge för då är risken att den kan bli lite torr) i 175 grader. Pudra på florsocker och servera med grädde.
 
Bevemyrs på facebook
 

Tomattarte - mat vänner emellan

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här är ett sådant där recept som jag pratat om tidigare. En rätt med eget liv. Ett recept som tillagas, bjud på och uppskattas. Skrivs av och bjuds sedan vidare, andra vänner emellan.
 
Den här tarten smakar väldigt gott i min mun. En perfekt, buffé, lunch eller kvällsmysarrätt. Enkla smaker, okomplicerat och gott.
 
Tack Inger säger jag! ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Botten:
 
125 g smör, kallt
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 glas ljummet vatten
 
Fyllnig:
 
1 (ta två om den är liten) finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
smör att steka i
lite salt
lite socker
 
2 - 4 dl riven ost, gärna Emmental eller Grevé
8-12 tomater, ej ändbitarna
3 msk dijonsenap
timjan, gärna färsk
ca 15 kalamataoliver
salt och peppar
 
Servera med:
 
3 dl gräddfil
citron
gräslök
salt
peppar
 
 

Gör så här:

Botten:

Blanda smör, mjöl och salt i en bunke. Rör i vatten och knåda ihop till en deg. Låt stå några minuter. Tryck ut (eller kavla) degen i en form, ca 25-30 cm i diameter.

 

Fyllnig:

Pensla pajbotten med dijonsenap. Fräs den gula löken mjuk i smör, smaka av med lite socker och salt, lägg den ovanpå senapen. Strö på hälften av osten. Placera ut ca hälften av tomaterna i formen, salta och peppra. Strö över vitlök oc timjan. Lägg på resten av tomaterna, salta och peppra. Kärna ur och hacka oliverna strö dem på tomaterna tillsammans med lite timjan och ost. Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter (tills tomaterna smält ihop). Servera med gräddfilsröran.

 

Servara med:

Häll upp gräddfilen i en skål, smaka av med citron, finhackad gräslök, salt, peppar,

 Bevemyrs på facebook

Rumfordringar

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag hade den stora äran att tillsammans med man och barn bjudas på "Nu-firar-vi-att-huset-blivit-så-fint-Fest". Gott att fira en sådan sak.
 
Mat och fika, dessert och buffé.
 
Barbro, värdinnan bjöd bl.a. på sin mamma Lisas "Rumfordkringlor" i ringform. Kringlorna bakade Lisa redan i början av 1900-talet och har varit en favorit i generationer sedan dess.
 
Kringlorna är inte särskilt söta. Vill man kan man garnera dem med florsockerglasyr. Det gjorde Lisa.;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser 15 st:
 
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 msk socker
1 ägg
1 dl gräddmjölk
125 g smör
 
Gör så här: Blanda allt, forma till kringlor. Grädda i 225 grader i 6-8 minuter (tills de fått fin färg).
 
 
 
 
 

Rhubarb fool

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Under några dagar vid vackra Mälaren bjöds vi på den här desserten. Betyget från oss ätare blev "Annorlunda och god utöver det vanliga". Ett recept som i all smakrik värdighet kandiderar till att plockas fram till nyårsaftonens meny om sådär fem månader. ;)
 
Måste komma ihåg att frysa lite skuren, färsk rabarber nu bara.
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser (4 port):
 
300 g rabarber, grovt skurna
2 msk syltad, hackad ingefära
3-5 msk råsocker
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl yoghurt (grekisk)
mandelspån
torkade violer (eller något annat att garnera med)
 
Gör så här: Lägg rabarberna och 3 msk socker i en stekpanna och värm på svag värme under lock tills rabarberna nästan mjuknat. Smaka av med mer socker om du tycker det behövs. Vispa grädden och rör ner yoghurten. Blanda i ingefära och rabarbern Klicka upp i glas och garnera med mandelspån och torkade violer.
 
 
Bevemyrs på facebook

Schweizernötchokladrutor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 Mammas supersmarriga schweizernötchokladrutor! ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Botten:
 
2 ägg
3 dl socker
100 g sötmandel, finhackad
1 1/4 dl vetemjöl
100 g smör, smält
 
Topping:
 
7 msk vispgrädde
200 g schweizernötchoklad
1 msk smör
 
Gör så här: Vispa ägg och socker pösigt med elvispen. Blanda ner mandel, mjöl coh smör. Häll smeten i en rund form, gärna med löstagbar kant eller i en långpanna (halv bakplåtsstorlek ungefär). Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 25 - 30 minuter så att kakan blir lätt gyllenbun.  Låt kakan svalna.  Värm grädden och låt chokladen försiktigt smälta i den. Tillsätt smöret. Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylskåpet. Skär i bitar och servera med grädde.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Plockmat på Sörmlandsleden

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Äter du inte mangorajasmörgåsar (r) på picknicken så kommer här ett annat tips som varmt rekommenderas.
 

Idag var det precis lagom vackert väder och en tur på Sörmlandsledan lockade. Pors och skvattram i luften och ängsull i mattor på marken.

 

Fika- och matpauserna var viktiga förstås. Att duka upp med plockmat är både enkelt och trevligt. Stor som liten kan fylla sin tallrik med just sina favoriter. ;)
 
På min tallrik hamnade:
 
Salladsblad
Mangostavar
Minimorötter
Prinskorvar
Köttbullar
Skinka med pepparrotsvisp
Vindruvor
Brie
Småostar
 
 
 
 
 
 
 
.....det smidigaste är att förbereda hemma med maten i burkar och plastpåsar (enkelt att ta med sig resterna hem blir det också)
.
 
Bevemyrs på facebook

Mangorajamacka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
 Med den här mackan i bagaget går det inte att misslyckas med sin utflykt ;)
 
Gå nu för allt i världen inte otestande förbi denna smörgås. Mangoraja, kyckling, lök, curry, sallad, paprika och färsk mango. Fantastiskt god!!!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser mangorajasås:
 
2 1/2 dl creme fraiche
2-3 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 1/2 dl mango chutney
1 tsk curry
 
smaka av med:
salt
vitpeppar
 
Gör så här: Blanda allt och låt stå en stund.
 
 
Ingredienser Mangorajamacka, 4 port:
 
1 sats mangorajasås
4 chiabata bröd
Kyckling (1 grillad eller 3-4 stekta fileér)
1 rödlök i skivor
salladsblad
1 mango
1 röd paprika
smör
 
Gör så här: Smöra brödet och fördela övriga ingredienser mellan skivorna.
 
 
 
 
 Kolmårdens djurpark är välförtjänt en av sveriges finaste och trevligaste besöksmål....
 
 
 
Bevemyrs på facebook

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen