Gryta med fläskytterfilé, champinjoner och grädde

(null)

Len, krämig, smakrik och god!👌🏻

Ingredienser:
500 g fläskytterfilé, delad i mindre bitar
Salt
Peppar
1 rödlök, hackad
250 g champinjoner, skivade
1 buljongtärning
2 tsk tomatpuré
5 dl grädde
2 msk japansk soja
2 tsk senap

Gör så här: Stek köttet, salta och peppra. Rör i lök och champinjoner och stek ytterligare en stund. Blanda i övriga ingredienser, låt allt puttra en stund. Smaka av med salt. Servera med ris/potatis och sallad.

Galet god dip/sås till grillat

(null)

Den här såsen är verkligen supergod!👌🏻😍

Ingredienser:
2 1/2 dl majonnäs (gärna Hellmans för den är jättegod)
100 g philadelphiaost
1 msk hackad gräslök
2 vitlöksklyftor (pressade)
1/4 citron (rivet skal)
Salt

Gör så här: Blamda allt, smaka av med salt, låt stå svalt några timmar. Servera som tillbehör till grillat. 



Iskall vattenmelon

(null)


Det tog många år innan jag upptäckte hur gott det är att mixa en vattenmelon, smaksätta med lime och ösa på isbitar. Galet läskande en het sommardag. 

Recept:
Skär bort skalet på en vattenmelon (jag använder gärna minimeloner), dela i kuber (ev kärnor kan vara kvar), mixa till en slät massa. Sila av i en silduk eller en kökshandduk som du lägger över en skål. Smaksätt med lime. Häll upp på glas, lägg i isbitar och servera.

Aubergine - läckra minipizzor

(null)

Nu är det säsong för Aubergine i butikerna. En stor favorit hos oss är att göra minipizzor som vi toppar med tomatsås, ost, minitomater och oregano. Jättegott!

Skär auberginen i cm-breda skivor. Strö på salt på skivorna (så att vattnet lakar ut) och låt ligga i ca 20 minuter. Torka av med hushållspapper så att det mesta av salter försvinner. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt och grilla i ca 200 grader i 20 minuter. Tag ut ur ugnen, bred på tomatsås, lägg på skinka, tomatskivor, lök, ost och annat du tycker är gott. Grilla i ugn i 4-5 minuter. Servera genast.

Sås med kokosgrädde och röd curry

(null)

Den här såsen ligger högt på listor med populära recept i USA. Själv kan jag förstå varför för den är riktigt spännande med smak av bl.a kokosgrädde, röd curry, ingefära och vitlök. Den serveras ljummen till stekt lax och ugnsrostad potatis. Gott som sjutton! Så pass populär här hemma att alla tre barnen ville ha den tillagd som sin egen favorit här på bloggen.😊

Ingredienser sås:
olja eller smör att steka i
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tumme ingefära, riven
2 msk farinsocker
3 msk röd currypasta
1 lime, skalet och saften
3 tetror (a 2 1/2 dl) Kokosgrädde 
3 msk fisksås
1-2 dl färsk hackad spenat

Gör så här: Ftäs vitlök i lite olja, tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt. Låt sjuda några minuter. Servera till stekt lax och ugnsrostad potatis.
Ugnsrostad potatis:
Dela små färskpotatisar i halvor,  lägg i en bunke, häll på olja, salt o peppar. Rör runt så att potatisarna blir täckta. Stek i 200 grader i ugn i ca 20-40 min (beroende på storleken på potatisen). 



Fransk kycklinggryta med svartvinbärssaft

(null)

Vi har haft riktigt vackert väder i vår del av Sverige de senaste dagarna, det gäller att njuta av varje solstråle. Att puttra iväg med Hallonbåten, hitta en egen vik, bada, utforska ön och göra strandfynd är ett bra sätt.🙂

Äventyr gör alla sjöbjörnar hungriga, den här Franska kycklinggrytan med svartavinbärssaft är riktigt riktigt god och passar perfekt efter en dag på sjön (eller vilken annan dag som helst på året). 

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé, skuren i halvstora delar

Salt och peppar

5 -6 msk svartavinbärssaft

5 dl grädde

2 dl cremefraiche 

2 - 3 msk flytande kycklingbuljong 

I tsk torkad timjan

1/2-1 tsk torkad rosmarin

1 msk kinesisk soja


Gör så här: stek kycklingen, salta och peppra. Rör i övriga ingredienser. Smaka ev av med lite mer salt. Låt allt sjuda i ca 10 min. Servera med kokt potatis och en sallad.

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Söt o seg Jordgubbskaka

(null)

Nu är den absolut bästa jordgubbatiden. Det finns mängder av goda recept som innehåller jordgubbar. Det här är ett av dem.😊 

Ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör
pärlsocker
1/2 liter jordgubbar, skivade


Gör så här: Blanda ägg och socker, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt (halv långpannestorlek ungefär), lägg på jordgubbarna  och hyvla på smör (använd en osthyvel, lägg inte skivorna för tätt (någon cm  fritt mellan kanterna) och strö på pärlsocker. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter tills kakan känns fast och ser gyllene ut. Skär kakan i rutor och servera med en kopp kaffe.



Pinfärska kantareller i krämig gryta

(null)

(null)

(null)

Här om dagen packade vi  sovsäckar, liggunderlag och tält, stuvade ner alltsammans i en roddbåt och gav oss iväg till en öde ö. På ön hittade vi inte bara en vidunderlig utsikt och en perfekt plats att slå upp tälten på utan även en hel massa kantareller. 

Idag lagade vi en riktigt god kantarellgryta som gav oss mersmak att ge oss ut och hitta ännu fler svampar.😊

Recept:
1 kg kycklingfilé, skuren i mindre bitar
1 rödlök, finskuren
Salt
Peppar
2-3 tsk flytande kycklingbuljong
2 påsar kantarellsås (pulvervarianten)
2 dl creme fraiche.
1/2 liter smörstekta färska kantareller.
1/2-1 msk kinesisk soja

Gör så här: Stek kyckling och rödlök, salta och peppra. Koka ihop kantarellsås enligt anvisningarna på förpackningen och håll den över kycklingen. Rör i övriga ingredienser. Smaka av med salt. Servera med ris/klyftpotatis/kokt potatis och en sallad. 


(null)

(null)

Varsin macka med gräddstuvade kantareller räckte skörden till också. Gudagott!
(null)





RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen