Finfika



                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här kakan är bara för fin!! Urläcker att servera tillsammans med en kopp kaffe eller en mugg te!

Mats farmor har bakat dom i 100 år eller njaa, nästan ivarjefall!!:) Förra året när den här fantastiska kvinnan firade sin 95-årsdag var det självklart att hon skulle baka dom och bjuda alla gäster! 

Ingredienser:
3 hg vetemjöl
2 hg smör
1 hg socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl, forma till en rulle och rulla den i karamellfärgat socker! Låt rullen stå i kylen en stund! Skiva i  lagom stora bitar, grädda i 200 grader (vanlig ugn) och 175 grader (varmluft) i 20 minuter. 



Fabian gillar dom här kakorna skarpt, godast är den rosa kanten!!=)

Kokostoppar med Baileys och lime

                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

I helgen är det kusinträff på Södra Finnö, 40 människor ska samlas och planen är att alla ska ta med sig någonting sött och gott att bjuda på! Uuups!! Kan redan nu räkna ut att frossan kommer att vara total! :) Funderade ett tag på vad som kunde passa att bjuda på och bestämde till slut att förföriskt goda kokostoppar smaksatta med Bailys och lime var kakan för dagen! Dom är så goooda!!! 


Ingredienser:

50 g smör
2 st ägg
1 dl socker
5.5 dl kokosflingor
1 st lime, rivet skal
1 msk Baileys

 

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smötet och rör samman med övriga ingredienser. Låt smeten vila i 10 minuter. Klicka ut smeten och forma till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt kokostopparna stelna i kylen.

 


Viltbiffar


                                                                                Foto: Karin / bevemyrs blogg
Min kompis Sandra är verkligen superbra på alla sätt, dessutom gör hon världens godaste viltbiffar!!  När vi träffades för någon vecka sedan åts dom glupskt av både vuxna och barn. Såsen är outstanding!  Biffarna är väldigt ovilda med tanke på att basen består av vanlig köttfärs. Hemligheten är smaksättare som rosmarin, timjan, enbär, vitlök,  viltfond och gelè. Galet gott!!!!!

 

Ingredienser: 4personer.

500g köttfärs

4msk ströbröd

3msk vatten

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 msk konc. Kalv- el. viltfond

1 ½ msk matlagningssenap

1tsk rosmarin

1tsk timjan

salt o vitpeppar

smör o rapsolja

 

Till såsen.

3dl vatten

1dl grädde

1 msk konc. Kalv el. viltfond

½ tsk timjan

½ tsk rosmarin

5-6 krossade enbär

2msk rödavinbärsgele

maizena+ vatten till redning

Sojakulör

 

Blanda färsen med ströbröd, vatten, ägg och pressa ivitlöken. Arbeta in fond, senap och kryddor. Salta och peppra försiktigt. Formao stek biffarna i lika del smör och rapsolja.

Koka upp vatten, grädde och fond i kastrull. Tillsättkryddorna och gelen. Red med maizena löst i vatten och sjud såsen i 5 min. Silaoch smaka av med salt och vitpeppar. Såsen kan färgas mörkare med soja.

 

 


Kycklingpaj

Foto: Karin / bevemyrs blogg
I pajsammanhang är den här pajen to die for!! Såååå god! Den äts flitigt och med stor njutning!

Ingredienser:

Pajdeg om man inte som vi använder färdig smördeg.
1 1/2 del vetemjöl
50 g smör eller margarin
1 msk vatten

Fyllning:
Kycklingfilé eller 1 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
150 g Philadelphiaost (light går bra!)
1/2 burk Chunky Salsa (som finns bland tacotillbehören)
riven ost

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader (vanlig ugn) 200 grader (varmluft). Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda ca 10 min.

Rensa kycklingen och skär den eller om du valt kycklingfilén i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.


Sirapskakor





                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg


Dom här kakorna har jag ätit sedan barnsben, min mamma är en riktig bull- och bakmamma. Hon vet precis hur och vad man ska göra för att det ska smaka sådär äkta och riktigt gott!!:) Sirapskakor har alltid varit en av mina favoriter, dels för att dom är lagom söta men kanske främst för att dom är lite sega! Segt är gott i min kakvärld!!!=)

Ingredienser:
200 gr smör
2 1/4 dl socker
1 äggula
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda allt, dela i 6 delar. Rulla till längder. Lägg rullarna 2 och 2 på plåtar. Grädda i ca 175 grader (vanlig ugn), ca 155 grader (varmluftsugn) i 20 minuter. När kakorna är färdiggräddade skärs dom på snedden i bitar.









                
      

         
Inte alla som bakar i en så sjukt cool t-shirt som den här!!=) Avgudar verkligen HM:s Iggy Pop kollektion!!, 200:- 



 



Kyckling med mögelost och brie




                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

I helgen var det schlagerkväll och goda vänner på besök, vi gick en sväng och spanade in vad "kulturskymmningen" hade att erbjuda. Det finns en hel del trevliga små butiker i Söderköping så ett besök i småstadsidyllen rekommenderas! När  Eurovision song contest sen drog igång gick det ju bara inte att låta bli att titta. En riktig myskväll, maten vi åt var dessutom en ren fröjd för smaklökarna!! Kycklingfilé fylld med mögelost och brie omlindad med knaperstekt bacon. Serverad med pressad potatis, en helt underbar ädelostsås och sötsyrliga vindruvor! Sååååå himla gott!!!!!!

Ingredienser:

4 kycklingfiléer
ca 100 g ädelost
4 skivor brieost 
1 paket bacon
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning

smör & olja att steka i

Så här gör du: Skär ett snitt i varje kycklingfilé och lägg i ädelost och brie. Linda bacon runt filén, det är bra om skarvarna hamnar neråt. Stek kycklingen på båda sidor så de får fin färg. Blanda i hop vatten, buljongtärning, grädde och creme fraiche i en kastrull. Koka upp och häll det sedan över kycklingen i pannan. Låt koka ca 15 min tills kycklingen är färdig. Vänd bitarna efter halva tiden så de blir ordentligt tillagade. Servera med pressad potatis och halverade vindruvor. 






Jag tog inte hem första pris i tippandet om årets vinnarlåt, det gjorde däremot Hasse (fattar inte hur du bär dig åt år efter år??=), hur som helst Grattis till vinsten alla Norrbaggar!!!!

Mjuk pepparkaka med choklad och blåbär





                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

Mjuk pepparkaka är gott!! Fast då ska den vara sådär saftig och lite kladdig förstås! Jag använder Santa Marias recept när jag bakar och det blir antagligen världens godaste mjuka pepparkakor. Det är dessutom jättegott att blanda i blåbär och choklad i smeten!! Det nyanserar smaken lite och lyfter kakan till höjder bortom jul och allt vad pepparkakor då heter.

Ingrdienser:

50 g smör 
3 ägg 
3 1/2 dl socker 
2 1/4 dl gräddfil 
4 dl vetemjöl 
3 tsk bakpulver 
1 påse Santa Maria Pepparkakskryddor 
blåbär 
choklad

Gör så här:
Smält matfettet och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och matfett. Rör ner mjöl, bakpulver, hackad choklad, blåbär och kryddor. Häll smeten i en smord och brödad form, 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200 C i 50-60 minuter eller tills kakan känns lagom torr.



Kokoskyckling


                                                                                Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag fullkomligt älskar thai-inspirerad mat och Mats är en naturbegåvning när det gäller att laga den. Förstår inte riktigt hur och vad han gör men det blir alltid lika gott!! Just den här lite "lätta" känslan tilltalar mig, mycket grönsaker, färsk ingefära, den milda kokossmaken och hettan som piri-piri ger! Hoho jaja!!!! Den här kokoskycklingen är en av Mats skapelser och väldigt, väldigt god!
Ingredienser:
Kycklingfilé (1 kg)
2 gula lökar
1-2 piri piri
2 röda paprikor
1 gul paprika
2 burkar kokosmjölk
1 tsk riven ingefära
2 hönsbuljongtärningar
1- 2 dl matlagningyoghurt
1 msk socker
grillkrydda
salt 
peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i lagom stora bitar, fräs och krydda med grillkrydda, strimla lök och stek den också. Rör ner alla övriga ingredienser utom paprika och lime. Låt grytan sjuda en stund! Lägg i strimlad paprika och koka dom mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, torkade tranbär och lime.
 

Valnötskakor med daim och muscovadosocker



                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg

Dom här kakorna är sååå goda! Mammas eget recept och en riktig kaka-till-te-favorit!!! Perfekt lagom sega och med smak av valnötter och daim. 

Ingredienser:

75 gr valnötter
100 gr daim
100 gr rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker (går också bra med farinsocker)
1 krm salt
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Gör så här:
Mixa valnötter och daim grovt. Rör ihop smöret med de övriga ingredienserna utom ägget, som blandas ner till sist. Forma till en rulle, ca 8 cm i diam. Vira in i plastfolie och vila i kylen minst i ca 30 min. Skär ca 1 cm breda bitar och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, 8-10 min eller tills kakorna är gyllene i kanterna. 

Tekoppar!



                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg


Var  på loppis i lördags och köpte dom mest underbara tekoppar man kan tänka sig. Väl inpackade i tidningspapper från 1979 och med all exteriör i perfekt skick. Lite väl små och opraktiskt tunna men helt oemotståndligt ljuvliga. Går knappast att dricka te med mer känsla i koppen. Billiga var dom också, 6 st 40:-

Kyckling med hallon, apelsin, vin, vitlök och färska kryddor!!





Det här är en väldigt annorlunda kycklingrätt! Riktigt god, men det gäller att smaklökarna är inställda på någonting utöver det vanliga!!!

Ingredienser:
800g Kycklingfilé
2 dl frusna Hallon
½ dl Apelsinjuice
2 dl Vitt Vin
½ dl Rapsolja
1 pressad Vitlöksklyfta
½ dl strimlad Basilika
½ dl fint hackad Persilja
2 dl Vispgrädde
2 msk Tomatpuré
1 tsk Soja för färgens skull 
2 msk Strösocker
Salt & nymalen Svartpeppar 

Gör så här:
Mixa de frusna hallonen med apelsinjuice, vin, olja och den pressade vitlöksklyfta. Rör ner örterna. Lägg i kycklingen i marinaden och låt stå och dra i ca 1 timma. Häll i de marinerade kycklingfiléerna samt marinaden i en traktörpanna eller dy.l. Tillsätt grädde, tomatpuré, soja och socker. Låt grytan koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i ca 45 min. Rör om då och då. Smaka av. 


Apple tart




Det här är ett riktigt celebert gästkocksinlägg, Mr. Dinnerbase himself!! Har ni inte besökt hans sökmotor för recept, gör det, supersmidigt, länken finns till vänster på sidan. När jag skulle göra det här inlägget började jag fundera på hur länge jag känt Magnus och kom fram till att det måste vara i bortåt femton år, Jisses!!! En trevlig kille är du i alla fall!!:)

Den här tarten som Magnus gör är väldigt enkel samtidigt som den är fantastiskt god!!! Helt klart en riktig efterrättsfavorit!! Det är väl värt varenda öre att investera i en gas eller gasolbrännare om du inte redan har en! 

Ingredienser:
Smördeg
Äpplen
Smör
Socker
Florsocker
Grädde 
Kardemummakärnor



Gör så här:
Kavla ut smördegen och nagga den med en gaffel. Tarten på bilden är tillskuren efter en tallrik för att få den rund. 
Skiva urkärnat och skalat äpple riktigt, riktigt tunnt. Blir bäst om man använder en mandolin.
Lägg ut äppelskivorna omlott.
Strö över socker, nästan så det täcker äppelskivorna. Hyvla över lite smör.
Tillaga i ugn i ca 20 min i 200 grader (vanlig ugn), 180 grader (varmluft).
Ta ut och sikta över florsocker. Åter igen så det täcker tarten.
Karamelisera florsockret med en brännare.
Servera med vispad grädde och grovstötta kardemummakärnor. Voila.




En av bloggens läsare har mailat in en bild på en rabarber-tart som alternativ till Magnus äppel-tart (se ovan). Detta är ett gott alternativ om man t.ex. är allergisk mot äpplen. 


"Tarten är även helt perfekt med rabarber! Vi skar bararbrarna i tunna skivor på längden, sockrade dem och lät dem ligga och "dra" och vattna ur ett tag innan de lades på smördegen (i ett riktigt snyggt rutnät). Resten gör man precis som vanligt.... Blev supergott - värt att testa!" (Kommentar till tidigare inlägg om "Apple tart").







                                                

Mumsar i mig tarten, har antagligen på mig vad som är vårens fetaste t-shirt!!=) Nåja... sjukt cool i varje fall, det är ju inte alla som har JR, Bobby, Sue Ellen, Miss Ellie och gänget på bröstet!! H&M, 150:-

Knäckiga kakor



                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg


Det här är en av min mammas paradkakor. Alla som blir bjudna älskar dom! 
Gott, gott, gott!!!!!!=)

Ingredienser till 1 långpanna:

150 gr smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
50 gr smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
3 dl riven kokos

Gör så här: 
Smält smöret och låt det svalna, vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, mjölk, smält smör, blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Lägg pakplåtspapper i en långpanna, häll i smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter 175 grader (vanlig ugn) 150 grader (varmluftsugn). 

Glasyr: Blanda ingredienserna i kastrull och värm tills allt har smält. Ta ut kakan och bred på glasyren och grädda ytterligare i 15 minuter (tills kakan fått fin färg).






Chocolate chip cookies


Foto: Karin / bevemyrs blogg
Jag bodde en sommar hos bekanta i USA, där blev jag helt såld på Cindys hembakade Chocolate chip cokies! Tog med mig receptet hem till Sverige. Perfekt sega, väldigt söta, farligt goda!!!

Ingredienser:
300 gr. smör eller margarin
2 1/2 dl farinsocker
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk vatten
3 ägg
6 dl mjöl
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
ca 6 dl hackad choklad


Gör så här:
Rör ihop smör, farinsocker, socker, vaniljsocker, vatten och ägg. Blanda mjöl, salt och bikarbonat som du sedan rör ner i äggblandningen. Rör i chokladen. Klicka ut i små högar, grädda i 190 grader (vanlig ugn) och 170 grader (varmluft) i tio minuter.

Matsäcken du bara måste testa!!=)




Kan bara inte låta bli att blogga lite mer för Felix Gulaschsoppa. I lördags var det dags för fiske och matsäckskorgen fylldes med proviant. Valet föll återigen på storfavoriten av alla soppor. Ett helt perfekt val när man vill äta någonting enkelt men ändå värmande till lunch, fantastiskt god för att vara en burksoppa!!






Dagens första gädda!!=)


Dagens andra gädda fångades med fiskelådans absolut coolaste bete!!!!




En lagom stor matgädda behölls och fjällas här.

Karibisk gryta

 

                                                                               Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det är alltid väldigt mysigt att komma hem till min gulliga och omtänksamma svägerska. Blir alltid bjuden på god mat och en riktig favorit är hennes Karibisk kycklinggryta! En härlig blandning av smakdominanter som vitlök, kokosmjölk, ingefära och lime. Receptet kommer här!!

 

Karibisk kycklinggryta 4 pers

Detta behövs.                                                                 

6 st  kycklingfileèr

1  röd paprika

3-4 msk. Kinesisk soja

saft av 2 st limefrukter(finns även i flaska)

3-4 msk malen ingefära.

2 st pressade vitlöksklyftor

½ -1 dl chilisås

3-4 dl kokosmjölk

½-1 grönsaksbuljong

lite olivolja till stekning

ev. mer krydda efter smak

 

Gör så här:

1. Dela limefrukten i halvor och pressa ur saften.

2. Strimla paprikan i strimlor och bryn den lätt i en stekpanna.

3.Skär filéerna i 1-2 cm tjocka strimlor och bryn dem fint i en rymlig gryta.

4. Blanda därefter i sojan o paprikan i grytan, sedan de övriga ingredienserna.

5. Låt puttra ihop ca 20-25 min. Krydda lagom och smaka av efter en stund.

6. Vill du ha mildare smak, tillsätt då lite extra kokosmjölk.

 

Serveras gärna med ris eller klyftpotatis och en god sallad till.

 

 


Sockerkaka


                                                                              Foto: Karin / bevemyrs blogg



Jag tycker nog att sockerkaka är lite väl underskattat som fikabröd!! Är det inte gott med en sådär perfekt gräddad, saftig, lite kladdig kaka fylld med någonting lyxigt? Själv tilltalas jag dessutom av överraskningsmomentet, att den göms under ett fint dekorerat lock som först lyfts av när det är dags att servera! Alla har nog sitt eget favoritrecept på sockerkaka, här kommer mitt!! 

Ingredienser:
150 gr smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vanillinsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten

Chokladkaka med Schweizernöt

Gör så här:
Sätt på ugnen, 150 grader varmluft och 175 grader i vanlig ugn. Smörj och bröa formen. Smält smöret och häll i vatten. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt fett o vatten, ev smaktillsats och sist mjölet blandat med bakpulver. Blanda i hackad choklad. Häll smeten i formen. Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna något i formen, stjälp sedan upp den.



Matbloggstoppen

Gulasch



I helgen blev det premiärfiske med goda vänner. Vädret var perfekt och gäddan högg tillslut. Till lunch åt vi en riktigt god gulaschsoppa på burk. Felix Österrikiska. Den är faktiskt supergod, krämig med fina köttbitar och gott kryddad med vitlök och kummin. Servera gärna med en klick crème fraiche.  Kan verkligen rekommenderas, en helt perfekt utflyktsmat. 


Lunchpaus!

Soligt, soligt, soligt...härligt!!

Gäddan som senare blev middagsmat!




Creme Brulée med limehallon



Valborg igår och Veronica hade som vanligt överträffat sig själv, den här gången med en Creme Brulle serverad med limehallon. Mmmm så gott! 

Ingredienser:
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
6 äggulor
3/4 dl socker
råsocker

Hallon
Rivet skal av lime
Socker


Gör så här: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Ge det hela ett uppkok, dra av och låt svalna i 15 minuter. Vispa äggulor och socker lätt. Ta bort vaniljstången och häll gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Fördela smeten i formar och grädda dem i ugnen, 100 grader varmluft, tills de stannat. Det tar 60–75 minuter. I vanlig ugn höjs värmen till 125 grader och formarna ställs i ett vattenbad i en långpanna. Så långt kan man förbereda, dagen innan om man vill. Strö ett tunt lager råsocker över ytan när det är dags för servering. Puddingarna ska ha svalnat helt. Bränn med en gasolbrännare och servera genast.

Blanda hallon med rivet skal av en lime och socker.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen