Thaigryta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag kan riktigt gå och längta efter thaimat. Det finns en hel del verkligt goda recept och det här är ett utav dem. Med röd currypasta, cocosmjölk och mango får du en mustigt god gryta där hetta och sötma krokar arm på ett alldeles utmärkt sätt. ;)
 
 
 I nästa inlägg bjuder jag er på potatissallad smaksatt med saltgurka och kapris.
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
500 g kyckling eller fläskkött, strimlad
2 tsk röd currypasta
1 burk konserverade wookgrönsaker
1 burk kokosmjölk
2 tsk socker
3 msk kinesisk soja
citronsaft
1 burk konserverad mango eller en kartong med frusen mango
salt
smör eller olja att steka i
 
Gör så här: Stek köttet och krydda, Rör i övrika ingredienser och smaka av med citronsaft och salt. Servera med sallad och ris.
 
 
Farfar och farmor har eget fiskevatten. Att få följa med ut och lägga nät är kul.
 

Potatisgratäng gjord på bearnaisesås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här enkla och lite annorlunda potatisgratängen passar extra bra till grillat. Istället för grädde använder du bearnaisesås och resultatet blir över all förväntan. 
 
"Det smakar som på restaurang" påpekade Mats när han åt gratängen första gången. En gratäng som numera blivit en sommarhit och äts med mycket god aptit till både fisk, fågel, nöt och gris.
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Potatis (det behöver inte vara "gammelpotatis" utan fungerar t.ex. fint med den färskpotatis som finns i juli)
4 påsar bearnaisesås (pulvervarianten alltså, hemgjort bearnaisesås skär sig i gratängen)
1 lök fint skuren
1 vitlök (eller mer om du tycker om mycket vitlökssmak), pressad
riven ost
 
Gör så här: Skär potatisen i tunna skivor. Rör ihop bearnaisesåsen efter anvisningarna på förpackningen (jag använder en bråkdel av det fett som anges men det är ju en smaksak). Bred ut lite sås i botten på en ugnsform, lägg på potatisskivor och varva sedan, potatis, lök, pressad vitlök, salt och sås. Avsluta med riven ost. Gratinera i 200 grader tills potatisen känns mjuk. Servera med grillat kött/fisk och sallad.
 
 
 
Att bo en vecka på lantgård rekommenderas både liten som stor.
 
 
 
 
 
 

Baka saftigt bröd med aprikoser, frön och nötter

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Semestern står i zenit och sommaren levererar allt det där underbara som hör till. Sol, bad, öliv, båtfarande och havsdoft. Äter gör man ju förstås emellanåt också. Inte minst frukost. Det här receptet på bröd har jag fått av Linnea. Ett utav de godaste bröd jag någonsin ätit. Fantastiskt saftigt och riktigt gott. Det rekommenseras verkligen, oavsett årstid och väderförhållande.;)
 
I nästa inlägg bjuder jag er på en ovanligt god potatisgratäng som passar extra bra till grillat. Håll utkik! ;)
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser för 2 bröd:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
 
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap.  Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet. Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
 
Saltstänka ungar på västkustsemetser
 
 

Kardemummabullar - hälsomsamt för själen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För någon vecka sedan postade min kompis Veronica ett bullrecept på sociala medier. Hon kommenterade inlägget med: "Det här var nog några av de mest ohälsosamma bullar jag bakat.....men också de godaste! Å då är det väl hälsosamt för själen?". Jag som känt Veronica i hela mitt liv vet att med ett sådant omdöme måste bullarna vara något alldeles utöver det vanliga. Perfekta helt enkelt.
 
I söndags bjöd Hasse och Veronica oss på en biltur i ett störtskönt sommarsverige. En dag proppad med mat, dryck, fika, trevligt umgänge, shopping och Winnerbäckkonsert. Som grädde på moset och lök på laxen hade vi även turen att få smaka de omskrivna kardemummabullarna. Och visst hade Veronica rätt. Godare bullar är nog svårt att uppbåda. En tuff konkurrent till mina tidigare favoritbullar (här).
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5+ g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk grovmald kardemumma
16 1/2 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
 
Kardemummasocker:
1/2 dl strösocker
1/2 tsk grovmald kardemumma
 
Vaniljsockerlag:
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 vaniljstång
 
Gör så här:
Degen: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Platta ut degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
 
Fyllningen: Rör samman allt.
 
Vaniljsockerlag: Blanda allt i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Låt svalna
 
Bullarna: Dela degen i två delar. Kavla ut till två stora rektanglar, ca 40x55 cm. Bred på fyllningen (snåla inte). Vik ihop och skär till 3 cm stora remsor. Forma till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på kardemummasockret. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Pensla på vaniljsockerlag. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 

 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Yoghurtglass

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
En av sommarens höjdpunkter är att åka ut på landet och plocka jordgubbar. Att hukandes krypa omkring där mellan raderna och fylla hinkarna med mängder av söta, saftiga bär. I år var inget undantag och återigen kunde jag konstatera att självplock av jordgubbar smakar gott för både själen och plånboken.
 
Väl hemma vispade vi ihop en binge yoghurtglass med jordgubbssmak.
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 Ingredienser:
 
2 ägg
3 msk florsocker
4 dl turkisk yoghurt (eller delikatessyoghurt med jordgubbssmak)
225 g jordgubbar, mosade
 
Garnering:
Tex. sylt, hackad choklad, bär
 
Gör så här: Vispa ägg och socker päsigt. Mosa jordgubbarna och blanda dem med yoghurten. Häll ner i äggsmeten. Klä en form med plastfolie och häll i smeten. Ställ i frysen minst 4 timmar, rör gärna om några gånger under tiden så blir iskristallerna mindre. Ta ut, garnera och låt glassen stå en stund i rumstemperatur innan du serverar den.
 
 
 
 

Selmakakor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Enkla och goda småkakor. Perfekt att plocka fram tillsammans med en balja te eller kanna saft såhär i sommartider.
 
Tack Carina för receptet!
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
250 g smör
2 1/2 dl florsocker
1 dl potatismjöl (knappt)
4 dl vetemjöl (drygt)
1 1/2 tsk bakpulver
75 g russin
 
Gör så här: Vispa smör och florsocker poröst. Knåda in övriga ingredienser. Forma till en rulle. Skiva i skivor som du lägger på en plåt. Tryck till varje kaka lite. Grädda i ca 200 grader i 10 minuter. Passa noga mot slutet då de snabbt blir för mörka.
 
 
 

Den godaste flädersaften kryddas med kanel och vanilj

 
Foto: karin / bevemyrs blogg
 
Den godaste flädersaften är den som görs med citron, kanel och vaniljstång.
 
Receptet till den här saften fick jag för ungefär tio år sedan. Som nypåskrivna ägare till ett gammalt sekelskifteshus föreslog mäklaren att vi skulle fira genom att skåla i hemkokt flädersaft. Och aldrig har väl någonting så enkelt smakat så saligt gott som då.
 
Många baljor mäklarsaft har det bliivt sedan dess. I år är inget undantag.;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 1/2 liter vatten
2 kilo socker
20 torra helt utslagna blomklasar
2 citroner
80 gr citronsyra
1 vaniljstång
3 bitar kanel
 
Gör så här: Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Lägg de sköljda blomklasarna i en rejäl bunke, strö över citronsyra. Skiva citroner och lägg på dem. Slå den kokheta sockerlagen över och lägg i kryddorna. Låt den stå ett dygn. Därefter ska den förvaras svalt i 4-5 dygn. Sila bort blommor, citroner och kryddor. Frys i lagom förpackningar.
 
 

När vi var borta på kalas för lite sedan kom en urcharmig liten kotte på besök.
 

Gatufest med knytkalas

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Varje år, någon gång i början av sommaren har vi grannar en gemensam gatufest. Folk går man ur huse och plockar med sig all sköns godsaker. Smått och gott, favoriter och repiser, allt i en fantastisk god och salig blandning. I år samlades vi hemma hos Magnus och Linda. Charmigare bostadshus och gårdsatelje får man leta efter. Festen blev precis lika trevlig och god som man bara kunde hoppas på.;)
 
Några av recepten bjuder jag er på.
 
 
Sinikka bjöd på paj med varmrökt lax. purjolök och dill. Gott!
 
Ingredienser:
 
Botten:100 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl sesamfrön
1/2 sk salt
1 msk vattten
1 ägg
 
Fyllning:
1 msk smör
1 purjolök, hackad
1/2 tsk salt
1 krm peppar
400 g varmrökt lax i bitar
1 dl hackad färsk dill
2 dl riven västerbottenost
 
Äggstanning:
4 ägg
1 dl creme fraiche
3 dl mjölk
1 krm salt
1 krm peppar
(smaka av och krydda mer om det behövs)
 
Gör så här: Blanda allt till pajdegen (äggen sist). Kavla ut till en rundel som är större än springformen. Placera degen i formen och täck väggarna. Ställ i frysen under tiden som du förbereder fyllningen. Fräs purjolök försiktigt i smör, den ska inte ta färg. Salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen. Ta ut pajskalet ur frysen och förgrädda i ca 10 minuter i 225 grader. Sänk temeraturen till 175 grader. Lägg purjolöksfräset i pajskalet tillsammans med lax, dill och västerbottenost. Häll äggstanningen över. Grädda i ca 40 -45 minuter.
 
 
Kristina och Karl-Magnus dukade upp fantastiskt goda karé- och kycklingspett. Till spetten serverade de en sötsyrlig Hoisin- och jordnötssås. När jag så här efteråt tänker tillbaka på spetten och såsen så börjar snålvattnet att rinna. Fantastiskt gott och fulltsändigt rätt i min mun. Att faten blev renskrapade på buffébordet är lätt att förstå.;)
 
Ingredienser till spetten:
500 g benfri fläskkarré i skivor
500 g kycklingfilé
 
Grillmarinad till fläskkarréspetten:
1/2 dl japansk soa
1/2 dl rapsolja
1/2 dl färskpressad limejuice
2 msk råsocker
1 msk finriven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk nymalen svartpeppar
 
Grillmarinad till kycklingfiléspetten:
1 dl chilisås
1/2 dl japansk soja
1 msk färskpressad limejuice
 
Gör så här: Blötlägg spetten. Blanda de olika marinaderna. Skär karré och kyckling i cm-breda strimlor. Lägg köttet i respektive marinad och låt marinera i minst 30 minuter (ju längre tid ju godare). Trä upp köttet på spetten. Grilla i ca 3 minuter på varje sida.
 
Ingredienser till såsen:
1 dl salta jordnötter, hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 dl Hoisinsås (den hittar du på hyllan för Asiatisk mat)
1/2 dl vitvinsvinäger
 
Gör så här: Blanda allt och servera tillsammans med spetten.
 
 
 
 
Ulla- Britt och Lasse hade med sig en vackert dekorerad smörgåstårta. Superenkel att göra med bara några få ingredienser. Receptet fick jag lite på en höft.
 
Ingredienser:
brödkakor av typ Polarbrödsstuk
mjukost, valfri sort
vispgrädde
kaviar
 
Dekorera med:
sallad, hackad
räkor
partytomater
....och annat du tycker är gott.
 
Gör så här: Bred ut mjukost på det understa lagret bröd. Lägg på en brödkaka. Vispa grädden lätt och blanda med kaviar. Bred ut hälften av röran på brödkaka nummer två och lägg på ytterligare en rundel bröd. Bred ut resten av grädd/kaviarröran. Dekorera. Servera.
 
 
Västerbottenostpaj är alltid gudagott. Tyvärr lyckades jag inte lista ut vem som bjöd på den här godbiten. Inget recept här med andra ord.
 
 
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Rosmarintorsk

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En oväntat god vardagsrätt. Torsk i ugn strösslad med bl.a  sparris, vitlök och tomater. Smaksatt med apelsin och rosmarin blir det en riktig favoritfisk.
 
 
I nästa inlägg bjuder jag er på knytkalas.;)
_______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
600 g torskfilé
1 rödlök, skivad
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 aks körsbärstomater (ca 250 g), halverade
1/2 kruka rosmarin, (bladen hackas)
250 g grön sparrris, skivad
1 apelsin
2 msk olivolja
salt
peppar
3 msk smör
 
Gör så här: Tina torsken och lägg den i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Stek den i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter. Fräs lök, vitlök, rosmarin och sparris i olivolja. Pressa i saften från apelsinen. Klicka i smöret och värm allt så att smöret smälter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i tomaterna. Låt allt bli varmt. Lägg röran uppepå fisken. Servera med potatis och gärna någon god sås.
 

England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att äta Traditional Cornish Pasty (här) när du är i England känns definitivt helt rätt. ;) Rätten har anor hundratals år tillbaka i tiden
 
Du köper dem på ett "Cornish Bakehouse" och ofta finns det minst ett tiotal olika fyllningar att välja mellan. Får engelskmännen själva rekommendera någon så blir det ofta den traditionella som innehåller potatis och en slags köttröra. Det du får i din hand är en slags supermatig pirog som smakar kalops. Like it or not. ;)

 
 
Cornish bakehouse finns lite överallt, håll utkik efter mathak med den här skylten så hittar du rätt.
 
 
Något som också hör till ett besök i London är att ta sig en titt på Buckingham Palace eller "The Palace" som det kallas i folkmun.
 
 
 
 
 
Fantastiskt pampig byggnad. Den ursprungliga delen byggdes på 1700-talet. Vill du ta dig en titt inuti slottet måste du vara här i augusti eller september. Då reser drottningen på sitt årliga besök till Skottland och dörrarna öppnas för allmänheten.
 
 
Björnskinnsmössorna som användes på 1800-talet sägs ha haft en avskräckande effekt på motståndaren då bäraren såg betydligt större ur än han egentligen var.
 
Långt där nere. Björnskinnsmössorna ute och går i snygga formationer.;)
 
Det är inte bara skinn som pryder vakternas mössor i London, blankpolerade hjälmar med rejäla tofsar är inte så dumt det heller. ;)
 
Sedan gjorde vi ett besök på vaxkabinettet Madame Tussauds också.  Vi köpte biljetter innan vi reste hemifrån (här). Det visade sig vara ett lyckokast då kön in var minst tre timmar lång (enligt de som jobbade där). Med förköpta biljetter tog vi oss in på en kvart. Perfekt.
 
 
Sen kan jag väl inte säga att Madame Tussauds är något jag egentligen rekommenderar. Mängder av människor som trängs för att se dockorna. Visserligen fina och verklighetstrogna avbilder men inte mer än så.
 
Störst behållning hade vi nog av den 4D- föreställning som visades i anslutning till kabinettet. En filmvisning där stolen rör sig, där dofter sprayas ut i filmsalongen och där åskådaren vid lämpliga tillfällen duschas med vattenkaskader. Kul!!
 
 
 
Nåväl, London är underbart men i nästa inlägg ses vi hemma i Sverige igen. Då blir det läckra recept på menyn igen! ;)
 
 
 
 
 
 
 
 

England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att äta fish and chips när man är i Storbritannien känns som ett måste. Får vinägerstänkta barndomsminnen bestämma så är det världens godaste snabbmat.;)
 
 
Big Ben eller Great Bell of Westminster som den egentligen heter är nog det som sonen längtat mest efter att få se. Under tidiga barndomsår gick det under namnet Big Bang. ;)
 
 
 
London Eye. Så himla coolt. Ett pariserjul i jätteformat. Som besökare får du under 30 minuter åka 135 meter upp i luften och vid fint väder ser du bortåt fyra mil. Vill du slippa de ibland timslånga köerna är det klokt att köpa biljetterna redan innan du åker hemifrån. Vi köpte våra biljetter här.  Klicka, betala, skriv ut.
 
 
Utsikten från London Eye är kort och gott magnifik.

 
Themsens bruna vatten kryllar av båtar. Stora, små, snygga, skabbiga. Everything you wish for. ;) 
 
 
Tower Bridge som byggdes i slutet av 1800-talet är en viktig symbol för England. Vi tog en båttur på Themsen och beskådade den från vattnet. Precis nedanför London Eye går det lätt att hoppa på någon av turbåtarna.
 
 
Det finns en del märkliga byggnader i London också....
Rymdraket.
 
Typ muterad kotte.
 
Trasig pinne.
 
Brödrost.
 
....och en och annan mer oansenlig.;)
 
 
Praktfulla Westminsterpalatset.
 
 
 
Pust och brohäng. Fabian och Karin hjärta London.
 
 
Nästa inlägg spanar vi in skinnmössorna och käkar minnen från den här semestern.
 

England - London

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I det här inlägget hittar du inga recept utan mer lite ditten och datten för dig som är sugen på att åka till London.
 
Numera finns det gott om billiga resor till storstäder runt om i Europa. Mats och jag bestämde oss för att ta flyget över Nordsjön och tillsammans med sonen besöka britternas stolthet London. Tjoho så kul!!!
 
I London bor det fler invånare än det gör totalt i hela Sverige och staden har genom åren haft stort inflytande på utbildning, kultur, handel, finans och politik. Mer än 20 procent av de som bor i London är födda utanför EU. En minst sagt myllrande och pulserande stad med andra ord.
 
Att hitta bra hotell som inte kostar skjortan är en svår kombination i centrala London. Ofta är rummen små och ofräscha. Standarden på boende är generellt låg och som svensk är det lätt att förskräckas och skeptiskt rynka på pannan. För att slippa tomma plånböcker, silverfiskar och fläckiga helteckningsmattor bestämde vi oss för att bo i East Croydon. Croydon ligger i södra London och är en riktigt mysig stadsdel med fina gator, gott om shopping och trevliga restauranger.
 
 

Att ta sig till East Croydon är lätt. Det finns flera sätt. Med sina 415 kilometer och 275 stationer är Londons tunnelbanesystem det äldsta och ett av de största i hela världen. Busstrafiken är väl utbyggt och rullar med sina dubbeldäckare fram och tillbaka mellan förorterna och centrala London.
 
 
Själv föredrar jag pendeltågen (London Overground). Tågen är fina, du slipper den värsta trängseln och hinner se lite av hus och landskap på vägen dit du ska.

 
Tågen avgår varje halvtimme och från London Victoria station till East Croydon tar det ungefär en kvart att åka. Oystercard (ett plastkort som du drar i spärren till tunnelbanan eller tåget) köper du lätt på plats men det är också himla smidigt att beställa hem ett innan du reser (var ute i god tid bara för det kan ta några veckor att få det hemskickat). På så sätt slipper du ibland långa köer till biljettkassorna.
 
 
Hotell då, jo ett kan jag absolut tipsa om.

Croydon Park Hotel ligger fem minuters gångväg från tåg/tunnelbana och är en riktigt pärla. Ett lyxhotell som åldrats med värdighet och numera bjuder på prisvärd och trevlig övernattning. Hotellet ligger nära Croydons centrum och har wifi, fin restaurang, en varm och skön pool och rummen är riktigt sympatiska. Egentligen inget märkvärdigt, åldrat och lite slitet men trots allt väldigt trevligt. Hotellet hittar du här.
 
Frukosten då. Jo precis som du ser på de första bilderna i inlägget. Överdådig, mastigt brittisk och mättande till långt in på eftermiddagen. ;) Som tur är finns det mycket att välja på för själv föredrar jag mer den fruktiga yoghurtvarianten, gärna i kombination med franska Croissanter.
 
 
Sonen proppmätt efter varm choklad och ett helt gäng med Croissanter.;)
 
I nästa inlägg spanar vi in London Eye, Big Ben och en massa andra trevligheter.;)

En vansinnigt god tårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Redan när jag började mitt nya jobb för ett halvår sedan fick jag höra talas om att kollegan Maria hade som tradition att någon gång då och då baka och bjuda på en vansinnigt god tårta. I går blev vi hembjudna till Maria och jag höll tummar och tår för att traditionen skulle upprepa sig. Jag blev inte besviken för hux flux efter sallad, bröd, ostar och kex trollades en magnifikt snygg Pavlova fram. En Pavlova är ju inte vilken tårta som helst och den här kan garanterat få vilken dietist som helst på fall. Marias kommentar i marginalen till receptet "Suverän" får tala för sig själv. ;)
 
 
I nästa inlägg får den som är sugen hänga med Bevemyrs till London ;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl socker
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinägar
 
Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
500 g jordgubbar
 
Gör så här: Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård. rör i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger. Smörj en form som är ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen och gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen (225 grader) sänk temperaturen till 125 grader. Grädda i ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt kakan stå kvar tills ugnen kallnat. Låt botten svalna. Lossa kanterna och bottenplattan. Vispa grädden och blanda med lemoncurd, klicka ner i fördjupningen på kakan. Garnera med jordgubbar.
 
Vill du göra en riktigt god sallad ska du blanda isbergssallad, gurka, tomat, rödlök, paprika, oliver, soltorkade tomater, tranbär, mozarellaost, fetaost och salami. Jättegott!!
 
 
 

Havrebollar med solroskärnor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Havrebollar rullade i solroskärnor. En perfekt kombination till traditionella chokladbollar.;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
270 g smör
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
1 dl färdigbryggt kaffe
3/4 msk kakao
 
solroskärnor
 
Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i solroskärnor.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Godaste kakan på kalaset

Foto: Karin/bevemyrs blogg
 
Godaste kakan på kalaset. Det påstod iallafall gästen som ringde upp mig efteråt för att tacka för en trevlig bjudning.
 
Som sirapskakor fast ändå inte.;)
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Gör så här: Knåda ihop allt. Forma till 3 längder. Platta till med en gaffel. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Skär i snittar när kakan fortfarande är varm.
 
 

Om

Min profilbild

Karin