Grillade kebabspett med vitlökssås


(null)
(null)


Ö-liv och lata, lediga, sköna dagar. Hallonbåten tar oss med på äventyr och det enda vi kan önska är att dagarna inte ska ta slut. Hungrig blir man hur som helst och grillade kebabspett smakar underbart.

I nästa inlägg bjuder jag på en krämig mascarponekyckling. Håll utkik!😊

Ingredienser kebabspett:
1 kg nötfärs
  • 2 msk lökpulver 
  • 1 msk spiskummin 
  • 1 msk vitlökspumver 
  • 2 msk paprikapulver 
  • 2 msk oregano 
  • 1 msk svartpeppar 
  • 1 msk örtsalt eller vanligt salt

Gör så här: Blamda allt och forma till ca 10  "korvar", trä upp på träspett och grilla tills de är genomstekta (vi brukar lägga en folie på grillgallret). Servera på tortillabröd med sallad, gurka, tomat, lök (och ev andra grönsaker och frukter som du tycker om). Ringla över viktöksås. Det är även gott att istället för tortillabröd servera spetten med ris eller pomme.

Vitlökssås:
3 dl gräddfil
1 dl créme fraiche
3/4 dl majonnäs
1 vitlöksklyfta pressad
1 /2 dl fanta (läsk alltså)
1  1/2 msk chilisås
1/2 tsk cayennepeppar 
1 tsk Sambal oelek
1/2 tsk svartpeppar
1/2 - 1 tsk salt

Gör så här: Blanda allt och låt gärna stå svalt en stund innan servering.


(null)
(null)

(null)
(null)

(null)
(null)











Gorgonzolafylld lax med Sherrysås

(null)


Våren är en av de mysigaste tiderna att vara ute i stugan på ön. Föremål och platser upplevels  som på nytt samtidigt som annat blir ett kärt återseende. De tidiga morgonpromenaderna när tjockan ligger tät, upptäcktsfärderna med kajakerna, vårens första vildblomsbukett, strömmingsfiske i ledan, de hemliga ställena i bergsskrevorna och de långa kvällarna med middag och utsikt över tallar och  hav. 

Fisk här ju definitivt hemma på menyn. Tycker du om lax och den lite distinkta smaken av gorgonzola så kommer du att älska den här rätten. Sherrysåsen som serveras till är pricken över i, kronan på verket eller kort och gott väldigt väldigt god. Ett tips är att göra en rejäl laddning - det kommer att gå åt!

Anteckning för egen del: Detta är en av laxfavoriterma. 😊

Gorgonzolalax
Sherrysås
  • 2 dl Sherry
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 dl créme fraiche
  • 1 dl hackad dill (uteslut om du vill)
  • 2 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Skär ett snitt i 4-5 laxfiléer och lägg dem  i en ugnsfast form. Putta ner ca 2 msk gorgonzola i skåran på varje bit. Salta och peppra (eller använd någon annan krydda du tycker om) varje bit. Gratinera i ugnen i ca 15 min (titta försiktigt och se efter när fisken är genomstekt). 

Såsen: blanda Sherry och grönsaksbuljong i en kastrull, koka upp och låt reducera ner till hälften. Blanda i créme fraiche och smör. Låt småputtra en stund. 

Servra med färskpotatis/ris/klyftpotatis och en sallad.

(null)
Alla väder är på något sätt tilltalande här ute på ön. 
 
(null)         
Ett upphittat ägg, antagligen är det en svanunge som kravlat sig ut för att upptäcka världen.😊
(null)
Årets första paddeltur!👌🏻 
















Sommartårta

(null)

Tårta kan vara så fantastiskt gott, inte minst i sommartider när naturen dignar av frukt och bär som kan användas som garnering. Receptet till den här hittade jag i ett nummer av Buffé (om jag minns rätt) för ett tiotal år sedan. Väldigt enkel och väldigt god, jag har inte kunnat motstå den sedan dess.😊

Ingredienser:

2 hembakade eller färdigköpta marängbottnar
200 g mjölk/block-choklad, använd någon sort som du tycker om
1 1/4 + 3 dl vispgrädde
250 + 250 g frysta hallon (som du låter tina lite försiktigt)


Gör så här: Gör två marängbottnar eller köp två färdiga. Hacka chokladen och lägg den i en skål, koka upp 1 1/4 dl grädde som du sedan häller över den hackade chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Ställ kallt. Vispa 3 dl grädde, blanda ner 250 g hallon, sockra ev lite. Lägg den ena marängbottnen på ett fat, bred ut chokladsmeten och sedan klickar du på drygt hälften av hallongrädden. lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av grädden uppe på. Garnera med ca 250 g hallon. Servera, om du låter tårtan stå kommer maränglager nr två att mjukna vilket är gott det också!:)









Sillstek

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Idag har vi hurrat för rösträtt och alla mammor i världen. För att fira detta passade vi på att servera världens godaste stek med nykokt potatis, gräddsås, lingonsylt och inlagd gurka.

Traditionell stek görs ju på ett helt köttstycke, här använder du istället benfria kotletter (eller ytterfilé som du skär i kotlettstorlek). Fler bitar och mer yta på köttet gör att smaken puttrar in från alla möjliga håll och kanter. Resultatet blir mustigt, mört och väldigt, väldigt smakrikt. Oooootroligt gott!!!
 
Ingredienser:
 
Benfria kotletter, antal efter behov
1 burk ansjovis, spad och fileér
1 gul lök
salt
peppar
vatten
smör att steka i
 
 
Sås:
5 dl vispgrädde
salt
soja (kolorit)
ev mjöl att red med
 
 
Servera med:
Potatis
Gräddsås
lingonsylt
inlagd gurka
 
Gör så här: Skär bord fettet på kotletterna. Stek dem bruna i lite smör. Krydda med salt och peppar. Häll på ansjovis (både spad och fileér) och lägg i klyftat lök. Häll på vatten så att köttet täcks. Låt allt puttra under lock i några timmar (köttet ska bli riktigt riktigt mört, så att det faller sönder när du tar i det), fyll på mer vatten om det behövs. När köttet är klart silar du spadet och häller sedan tillbaka det i grytan. Är det mycket spad kvar kan du låta det koka upp och reducera ner tills du har en mer koncenterad vätska. Häll på grädde, färga med soja och red ev med mjöl. Smaka av med lite salt. Servera kött och sås tillsammans med potatis, sylt, gurka, sallad m.m.
 





Sötpotatispomme med kyckling och kall bearnaisesås

(null)

(null)
Foto: Karin / Bevemyrs blogg

Tidigare i veckan berättade min kollega Anneli att hon hade ett väldigt gott recept på Sötpotatispomme i ugn. Recept som rekommenderas kan jag aldrig motstå, så igår när vi hade gäster förbi på grillat passade vi på att testa. Utlåtandet blev ett samstämt SUPERGOTT!  Till potatisen serverade vi välmarinerad kycklingfilé (minst ett dygn i marinad är säkert tips för framgång) och en kall hemrörd bearnaise. Några mashed potatoes kom med på ett hörn också.😃

Recept på Sötpotatispomme:
2 potatisar som skärs i pommeformat
3/4 dl majsstärkelse 
Olja
Salt
Peppar

Gör så här:
Lägg potatisen (när den är fördigskuren) i iskallt vatten i minst 1 timme (så att stärkelsen lakar ur). Ta upp potatisen och torka den torr med lite hushållspapper, lägg den i en plastpåse och häll i majsstärkelse, skaka om så att pommes täcks. Placera bitarna en och en (se till att det är luft runt varje bit) på en bakplåtspappersklädd plåt (flera plåtar går åt), ringla över olja, strö på salt och gratinera i ugn i 30-40 minuter i ca 200 grader. Servera!

Ingredienser kall bearnaise:
5 dl cremefraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk dragon
2 tsk senap (vanlig)
1 knippe finhackad persilja
1 tsk vinäger 
1/2 finhackad lök
1/2 msk socker
Blanda allt, smaka av med salt och peppar och färga såsen gul med 1/2 tsk gurkmeja. Låt stå svalt ett par timmar innan servering.



Happy Valborg

(null)

(null)
Foto: Karin/Bevemyrs blogg

För fjärde året i rad gjorde vi denna enkla men väldigt mysiga Valborgsmässoeldstårta. Extra trevligt i år då det var eldningsförbud i länet där vi bor och inga stora eldar fick tändas.

Ingredienser:
Kladdkaka
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl

Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.
 
Garnering:
1 påse hårda karameller eller klubbor i rött och gult
1 paket fingerkex med choklad
 
Gör så här: Krossa karamellerna i respektive färg i en påse, strö ut ett lager på en plåt och låt allt smälta i ugnen i 150 grader, ca 15 minuter.  Låt svalna och bryt sedan i lagom stora eldbitar. Placera ett värmeljus i mitten och tryck ner valborgselden runt omkring och garnera med fingerkexen. Servera med grädde och hallon.

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen