Grillad fläskfilé med knaperstekt bacon och ädelost

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Sverige är underbart somrigt. Utemat hör till och med tanke på alla goda dofter som dansar runt i grannskapet slår nog grillindex i taket. Fläskfilé proppad med knaperstekt bacon och ädelost på tub är ett tips på en het bubblare i grillracet med grannarna.;)
 
Själv kan jag konstatera att det dessutom är en perfekt rätt att avsluta en äventyrlig dag på havet med ;)
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 fläskfilé
1paket baon
1 tub ädelost
salt
peppae
citronpeppar
grillmarinad
 
Gör så här: Putsa filén och skär en skåra i den. Platta ut. Ringla på ädelost och strö på knaperstekt bacon. Vik ihop och trä i tandpetare så att kanten håller ihop. Salta, peppra och pensla på marinad. Grilla.
 
Skär en skåra i fläskfilén, platta ut den och ringla på ädelost.
 
Strö på knaperstekt bacon och fyll på med mer ost. Vik ihop och trä i tandpetare så att fyllningen stängs in i köttet.
 
 
 
Här om dagen tog Mats och sonen Hallonbåten (läs vår lilla roddbåt) från ön, över en massa hav, in genom ån och fram till småstaden där vi bor. Dagen efter packade Fabian och jag med oss en massa godsaker och gjorde samma resa fast tvärtom. Ett riktigt äventyr för en femåring och hans mamma.;)
 
Mems slussar vänder sig inbjudande mot havet.
 
Östersjökusten, skogsbeväxt och underbar.
 
 
 Stegeborgs slottsruin från 1200-talet vaktar inloppet till Slätbaken.
 
 
 
Att landstiga och utforska öde öar går förstås inte att låta bli.;)
 
 
 
 
Världens bästa unge och båtfararkompis!
 
 
 


Smördegslängd med ost- och skinkröra

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Smördegslängd med ost och skinkröra är jättegott. Enkel att göra och en perfekt kvällsmysarrätt. ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 smördegsplatta, färdigkavlad
ca 200 g kassler eller rökt skinka, strimlad
3 tomater, utan kärnor, hackade
1 paket fetaost i småbitar
1 purjolök, 15 cm, skivad
2 ½ dl crème fraiche
1 ask philadelphia ost, 140 g
Salt
Peppar
Paprika pulver
Ägg till pensling
 
 Gör så här: Blanda skinka, tomater (ta bort kärnorna, annars blir fyllningen lätt rinnig), fetaost, purjolök och cremefraiche. Smaka av med salt, peppar och paprika. Lägg ut smördegsplattan på en plåt och bred på philadelphiaosten. Lägg på röran längst med den ena långsidan och fyll halva sidan in mot mitten. Vik över den tomma smördegssidan. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter (tills smördegen fått fin färg). Servera med en frisk sallad, gärna med melon i eller liknande.
 
 
 
 
 
Lillasyster just tre månader är ett trevligt mysssällskap vid middagsbordet;)
 
 
eller...
 
 
 
 

Rabarberkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här receptet har jag fått av min svägerska Maria. Hon i sin tur fick det av sin mormor för många år sedan. En genom åren väl prövad och ofta bakad kaka.
 
När vi här om dagen hade tacofest och knytkalas ute på Dunderhov hade Maria bakat ett par av just den här kakan till dessert. Uppskattad blev den förstås och njöt gjorde vi allesammans.
 
Dunderhov har en gigantisk tomt men en tack och lov mindre gigantisk grusgång. Grusgången behövde hur som helst rensas. Så någonstans mellan nacos och kaffet förenades krafterna och ogräset hamnade på komposten.;) Nåväl...nu bjuder jag er på rabarberkaksreceptet. Håll till godo.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smör, smält
 
rabarber
lite socker
 
Gör så här; Rör amman ägg, socker, mjöl och smält smör. Häll smeten i en smord och bröad form, fördela skivad rabarber i formen och strö på lite socker. Grädda i 175 grader i ca 1timme.
 
 
Grusgången behövde rensas, när 14 personer hjälps åt går det undan. Rätt trivsamt också.;)
 
 
Mormor och Syrsan passar på att göra ett besök i hallonlandet.
 

Kladdkaka med mjölkchoklad

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag har bakat många kladdkakor i mina dagar. Väldigt många kan jag nog påstå. Recepten som finns är otaliga och jag har provat mig fram med olika ingredienser och kombinationer. Just nu är det här en STOR favorit. En perfekt kladdig chokladkaka med bitar av mjölkchoklad. Kan det bli bättre? Knappast.;)
 
Den femåriga sonen är en riktig simmare. Igår tog han simborgarmärket och det ville vi förstås fira. Att kalasa på just en kladdkaka är både festligt och gott. Så fick det bli.
 

_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
150 g smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl mjöl
 
Mjölkchoklad i bitar
 
Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Smöra en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Fördela chokladbitar i formen. Grädda i 175 grader (varmluft) 200 grader vanlig ugn i ca 20 minuter. Servera gärna ljummen med glass eller grädde.
 
 
 
 
 
 
 Tjohoo, 200 meter och ett simborgarmärke rikare ;)
 
Märkesskölden har blivit påfylld med några riktiga bragder i sommar....
 
 

Rosmarinmarinerad fläskfilé och färskpotatissallad

Foto: Karin / bevmyrs blogg
 
En dag stod grannen och hojtade på andra sidan staketet. Hon hade ett pangrecept som jag skulle få. Rosmarinmarinerad fläskfile och färskpotatissallad. En rätt som de älskade och som allt som oftast lagades till under sommartider. Jag fick receptet och OJ så gott! Sommarmat som verkligen heter duga. Helena har bjudit på flera goda recept här på bloggen och detta är absolut inget undantag. Kanske en blivande sommarklassiker till och med.
 
____________________________________________________________________________________________________
 

Färskpotatsissallad, 4 portioner

Ingredienser:

1 kg färskpotatis

1 knippe grön sparris

1 knippe vårlök och/eller en liten rödlök

ruccolasallad

(byt gärna ut grönsakerna efter säsong)

 

Dressing:

1 ägg

2 msk Dijonsenap

2 vitlöksklyftor

1/2 dl solrosolja

1/2 dl olivolja

3 msk hett vatten

salt, peppar

 

Borsta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna av och svalna. Dela den ev. i mindre bitar. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen, rensa löken och skär sparris och lök i bitar. Koka sparris och lök knappt mjuka i lättsaltat vatten, låt dem rinna av och svalna. Blanda grönsakerna med salladsbladen.

Dressing: Vispa eller mixa samman ägg, senap och pressad vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du vispar. Vispa till sist ner vattnet. Vänd ner dressingen i potatisen och låt den dra en liten stund innan grönsakerna blandas ner.

Tips från Helena: Det är gott med lite hackad rödlök i också och gärna någon färsk krydda; timjan, basilika, persilja eller vad man tycker om.

Potatissalladen passar väldigt bra till den rosmarinmarinerade fläskfilén och till grillat kött av olika slag.

 

 

Rosmarinmarinerad fläskfilé/kycklingfilé, Ca 20-25 personer (jag gjorde halva satsen marinad till 1 kg kycklingfilé).

 

Ingredienser:

3 kg fläskfilé

6 msk smör

 

Marinad 1:

2 lit vatten

150g salt (1 1/4 dl fint salt eller 1 1/2 dl grovt)

10 rejäla kvistar rosmarin – 3 msk torkad

6 skivade vitlöksklyftor

2 tsk grovmald vitpeppar

 

Marinad 2:

Strimlat skal av 3 citroner och/eller lime

4 dl olivolja

4 msk hackad, färsk rosmarin – 2 msk torkad

1 stor vitlöksklyfta 1 tsk grovmald vitpeppar

 

Gör så här: Koka upp marinad 1 och låt den kallna. Sätt ugnen på 125˚C. Putsa och bryn fläskfilén. Stek den sedan mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65 - 70˚C, ca 30-40 min. Lägg filén kall i marinaden och ställ den kallt i minst 12 timmar. Blanda marinad 2; olivolja, rosmarin, hackad/pressad vitlök och vitpeppar. Skär citronskalen i strimlor och tillsätt den. Skiva filén tunt och häll över marinaden några timmar före servering.  Ös gärna då och då.

 

Servera med: Haricouverts, små broccolibuketter, sparris, en lätt grönsallad. Potatisgratäng eller varm färskpotatissallad

 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Vi har fler urtrevliga grannar. Kristina och Karl-Magnus har en dotter som bor i Australien. Dit åker de allt som oftast. Svalkande drycker går förstås åt i hettan där borta. Ett tips de tagit med sig hem är att stoppa ner en eller ett par myntakvistar i iskallt vatten. Gott och svalksnde. Prova så får ni se.
 
 
 
En äng av vackra blommor står på Kristina och Karl-Magnus tomt. Att några hamnade på vårt köksbord glädjs vi förstås över. ;)
 
 
Dukat för middag hemma i köket...
 
Det vackra skåpet i bakgrunden på bilden ovanför var från början en inventarie i min väns presentbutik. Har ni vägarna förbi Stavsjö kan jag verkligen rekommendera ett besök på Stavsjö Krog & Kafé och Presentbutik.  Det ligger precis vid E4:an.
 
Foto: Catrin Carlsson
 
 
Catrin tar hem mängder av fina föremål. Vill du dregla en stund kan du spana in ett urval på facebooksidan.
 
Vem kan tex motstå den här coola kakburken...
 Foto: Catrin Carlsson
 
 ...eller de här söta.
 Foto: Catrin Carlsson

Knytkalas och lådbilen

Foto: Karin / bevemtrs blogg
 
Årets knytkalas och grannfest är avnjuten och uppäten. I år bjöds det, precis som vanligt, på en mängd godsaker. ;)
 
 
Vackert sillfat.
 
Ingredienser:
Inlagd sill av valfri sort
kokta ägg
citron
dill
gräslök
 
Gör så här: Lägg sill på ett fat, garnerad med gräddfil, äggklyftor, citron, gräslök och dill.
 
 
 
Saftig skink- och ostpaj med broccoli och frön.
 
 
Minipizzor.
 
Linda bjöd på fina små pizzor.
 
Ingredienser:
Smördeg
rocula
västerbottenost
minitomater
 
Gör så här: Lägg en bit smördeg i botten på en folieform, fyll på med lite roculasalad och några bitar minitomat. Toppa med västerbottenost. Grädda i 200 grader tills osten ser lagom gyllene ut.
 
Mustigt smakrik ost- och purjolökspaj.
 
Ansjovistårta.
 
Antagligen världens godaste ansjovistårta. Den tål att upprepas.
 
Ingredienser:
250 gr kavring
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök

Garnering:
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron

Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag.
 
 
Rabarberpaj.
 
Catarina bjöd på en fiffigt enkel och toppengod smulpaj. Den gör direkt i formen så tänk på att lägga på ingredienserna i rätt ordning. ;)
 
Ingredienser
rabarber, finskuren
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 g vit choklad (ta gärna mer efter egen smak)
smör
 
Gör så här: Smöra en form och lägg i ett lager skivad rabarber. Strö först på 1 dl florsocker och sedan 1 dl vetemjöl. Sist fördelar du 1 dl havregryn över alltsammans. Toppa med riven choklad. Hyvla till sist ett lager smör över alltsammans. Grädda pajen i 200 grader i ca 20 minuter. servera med vaniljsås.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Gatan bjuder inte bara på goda grannar att knytkalasa med. Lugnet gör den perfekt att köra en hembygd lådbil på också.
 
Finns det ingen motor kanske man kan övertala lillasyster att skjuta på ;)
 
Åka med kan hon ju få göra också ;)
 
 
 
 

Smörgåstårta och sommarfest

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Varje år har vi sommarfest ute på ön. I år bjöds det knytkalas. Själv hade jag byggt ihop en enkel och kalasgod smörgåstårta. Ett av mina favoritrecept med åtminstone ett tjugotal år på nacken. Tårtan har en grund av tonfiskröra och en garnering som är tongivande och pricken över i.
 
Med andra ord, när ni gör den här smörgåstårtan är det inte läge att snåla på krusidullerna. ;)
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
2 långfranskor (skivade)
3 dl grädde
3 dl gräddfil
3 dl majonnäs
1 purjolök
1 burk tonfisk
lite salt
 
Garnering:
Ägg
Räkor
Gurka
Partytomater
Skinka
Stenbitsrom
Citron
Ost
...annat man tycker är gott!
 
Gör så här:
Vispa grädden och rör i gräddfil och majonnäs. Finhacka en purjolök, rör ner den och tonfisken i gräddblandningen. Smaka av med lite salt. Lägg 8 bröd på en bricka, bred ut röran över, lägg på ett nytt lager och gör så i tre lager. Garnera efter tycke och smak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen