Thaigryta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag kan riktigt gå och längta efter thaimat. Det finns en hel del verkligt goda recept och det här är ett utav dem. Med röd currypasta, cocosmjölk och mango får du en mustigt god gryta där hetta och sötma krokar arm på ett alldeles utmärkt sätt. ;)
 
 
 I nästa inlägg bjuder jag er på potatissallad smaksatt med saltgurka och kapris.
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
500 g kyckling eller fläskkött, strimlad
2 tsk röd currypasta
1 burk konserverade wookgrönsaker
1 burk kokosmjölk
2 tsk socker
3 msk kinesisk soja
citronsaft
1 burk konserverad mango eller en kartong med frusen mango
salt
smör eller olja att steka i
 
Gör så här: Stek köttet och krydda, Rör i övrika ingredienser och smaka av med citronsaft och salt. Servera med sallad och ris.
 
 
Farfar och farmor har eget fiskevatten. Att få följa med ut och lägga nät är kul.
 

Potatisgratäng gjord på bearnaisesås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här enkla och lite annorlunda potatisgratängen passar extra bra till grillat. Istället för grädde använder du bearnaisesås och resultatet blir över all förväntan. 
 
"Det smakar som på restaurang" påpekade Mats när han åt gratängen första gången. En gratäng som numera blivit en sommarhit och äts med mycket god aptit till både fisk, fågel, nöt och gris.
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Potatis (det behöver inte vara "gammelpotatis" utan fungerar t.ex. fint med den färskpotatis som finns i juli)
4 påsar bearnaisesås (pulvervarianten alltså, hemgjort bearnaisesås skär sig i gratängen)
1 lök fint skuren
1 vitlök (eller mer om du tycker om mycket vitlökssmak), pressad
riven ost
 
Gör så här: Skär potatisen i tunna skivor. Rör ihop bearnaisesåsen efter anvisningarna på förpackningen (jag använder en bråkdel av det fett som anges men det är ju en smaksak). Bred ut lite sås i botten på en ugnsform, lägg på potatisskivor och varva sedan, potatis, lök, pressad vitlök, salt och sås. Avsluta med riven ost. Gratinera i 200 grader tills potatisen känns mjuk. Servera med grillat kött/fisk och sallad.
 
 
 
Att bo en vecka på lantgård rekommenderas både liten som stor.
 
 
 
 
 
 

Baka saftigt bröd med aprikoser, frön och nötter

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Semestern står i zenit och sommaren levererar allt det där underbara som hör till. Sol, bad, öliv, båtfarande och havsdoft. Äter gör man ju förstås emellanåt också. Inte minst frukost. Det här receptet på bröd har jag fått av Linnea. Ett utav de godaste bröd jag någonsin ätit. Fantastiskt saftigt och riktigt gott. Det rekommenseras verkligen, oavsett årstid och väderförhållande.;)
 
I nästa inlägg bjuder jag er på en ovanligt god potatisgratäng som passar extra bra till grillat. Håll utkik! ;)
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser för 2 bröd:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
 
Gör så här: Sätt ugnen på 175°C. Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap.  Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet. Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
 
Saltstänka ungar på västkustsemetser
 
 

Kardemummabullar - hälsomsamt för själen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För någon vecka sedan postade min kompis Veronica ett bullrecept på sociala medier. Hon kommenterade inlägget med: "Det här var nog några av de mest ohälsosamma bullar jag bakat.....men också de godaste! Å då är det väl hälsosamt för själen?". Jag som känt Veronica i hela mitt liv vet att med ett sådant omdöme måste bullarna vara något alldeles utöver det vanliga. Perfekta helt enkelt.
 
I söndags bjöd Hasse och Veronica oss på en biltur i ett störtskönt sommarsverige. En dag proppad med mat, dryck, fika, trevligt umgänge, shopping och Winnerbäckkonsert. Som grädde på moset och lök på laxen hade vi även turen att få smaka de omskrivna kardemummabullarna. Och visst hade Veronica rätt. Godare bullar är nog svårt att uppbåda. En tuff konkurrent till mina tidigare favoritbullar (här).
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5+ g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk grovmald kardemumma
16 1/2 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
 
Kardemummasocker:
1/2 dl strösocker
1/2 tsk grovmald kardemumma
 
Vaniljsockerlag:
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 vaniljstång
 
Gör så här:
Degen: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Platta ut degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
 
Fyllningen: Rör samman allt.
 
Vaniljsockerlag: Blanda allt i en kastrull. Koka tills sockret löst sig. Låt svalna
 
Bullarna: Dela degen i två delar. Kavla ut till två stora rektanglar, ca 40x55 cm. Bred på fyllningen (snåla inte). Vik ihop och skär till 3 cm stora remsor. Forma till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö på kardemummasockret. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Pensla på vaniljsockerlag. Låt svalna på galler.
 
 
 
 
 

 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Yoghurtglass

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
En av sommarens höjdpunkter är att åka ut på landet och plocka jordgubbar. Att hukandes krypa omkring där mellan raderna och fylla hinkarna med mängder av söta, saftiga bär. I år var inget undantag och återigen kunde jag konstatera att självplock av jordgubbar smakar gott för både själen och plånboken.
 
Väl hemma vispade vi ihop en binge yoghurtglass med jordgubbssmak.
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 Ingredienser:
 
2 ägg
3 msk florsocker
4 dl turkisk yoghurt (eller delikatessyoghurt med jordgubbssmak)
225 g jordgubbar, mosade
 
Garnering:
Tex. sylt, hackad choklad, bär
 
Gör så här: Vispa ägg och socker päsigt. Mosa jordgubbarna och blanda dem med yoghurten. Häll ner i äggsmeten. Klä en form med plastfolie och häll i smeten. Ställ i frysen minst 4 timmar, rör gärna om några gånger under tiden så blir iskristallerna mindre. Ta ut, garnera och låt glassen stå en stund i rumstemperatur innan du serverar den.
 
 
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen