Kanelbullekladdkaka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Helgen har bjudit på gråväder, fiske från bryggan och mys i stugan på ön. Den här charmiga kanelbullekladdkakan fick följa med oss ut och kommer definitivt att räknas som en favorit i fortsättningen. Kladdig, kanelsmakande och absolut jättegod!! ;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
150 g smör
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
2 ägg
 
Pärlsocker att strö på
 
Gör så här: Smält smöret i en kastrull och rör i övriga ingredienser. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd form med löstagbar kant. Strö på pärlsocker. Grädda i ca 200 grader i ca 15-20 minuter (känn efter med provsticka).
 
 
 Småtjejerna håvar tång och hittar blåmusslor, småräkor och andra spännande saker. ;)

Toscabullar - midjemåttsfördärvande gott

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Eftersom jag har ätit väldigt många bullar i min dar så tar jag mig friheten att påstå att de här toscabullarna antagligen är världens godaste. Eller åtminstone nära inpå. Inget bulliknande som har passerat min mun slår den här fenomenalt goda toscainspirerande delikatessen. Å andra sidan kanske den tävlar i en klass för sig, det kanske inte går att påstå att vad som helst får kalla sig bulle helt enkelt. Vårt svenska kulinariska bullbaksarv innehåller ju vissa ingredienser som den här mandelbeströdda bullen saknar, då tänker jag främst på kanel, kardemumma och pärlsocker.;)
 
Nåväl. den är godare än godast, bulle eller inte.;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
50 g jäst
175 g smör
2 dl mjölk
2 krm salt
1/2 dl vit sirap
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl
 
Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl farinstocker
1/2 - 1 påse flagad mandel
 
Toscatopping:
50 g smör
1 dl socker
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl
ca 50 g flagad mandel
 
Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och häll på mjölken, låt allt svalna till fingervarmt. Häll i bunken och lös upp jästen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 45 minuter. Kavla ut till en rektangulär platta. Blanda smör och farinsocker och bred alltsammans på degen, strö på flagad mandel. Vik ihop, skär i remsor och forma till bullar. Jäs under bakduk i ytterligare ca 30 minuter. Koka ihop toscasmeten och klicka på de färdigjästa bullarna. Grädda i ca 250 grader i ca 8-10 minuter. 

Baconlindad kycklingfilé med mangosås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det är sällan jag väljer att laga krångliga maträtter med mängder av ingredienser. Så enkelt och gott som möjligt är det som tilltalar mig mest. Den här maträtten är precis så, några få råvaror i en perfekt kombination. ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
2 röda paprikor, strimlade
5-6 dl grädde (gärna vispgrädde)
1 burk mango chutney, använd någon god sort, själv tycker jag om Santa Marias
 
kryddor, te.x. pepper, grillkrydda, salt eller något annat du tycker om
olja att steka i
 
Gör så här: Dela kydklingfileérna på längden, vira en baconbit runt varje, stek hastigt i en stekpanna, krydda och lägg sedan över i en ugnssäker form (eller fler små som jag tyv). Klicka på mango chutney och fördela paprika och grädde över. Gratinera i ca 20 minuter i 200 grader. Smaka ev. av såsen med lite salt. Servera med ris/klyftpotatis och sallad. 

Rabarberpaj med crème fraiche och mandelmassa

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den första rabarbern smakar alltid godast. Mest kanske för att man gått där hela vintern och längtat. När sedan växtkraften sätter fart hinner man knappt med förrän bladen växt sig elefantöronstora. ;)
 
Den där karaktäristiskt syrligt milt underbara smaken är god till det mesta, allt från shutney till saft och bakverk. Själv gjorde jag en paj med bl.a. rabarber, mandelmassa och cremefraiche. Saftig och jättegod!
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser;
 
Botten:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 msk socker
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
100 g mandelmassa
ca 400-500 g rabarber
2 dl cremefraiche
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: Knåda ihop degen och tryck ut den i en form med löstagbara kanter. Ställ kallt ca 30 minuter. Täck kanterna med folie och förgrädda i ca 200 grader i 10 minuter. Riv mandelmassan och lägg den i botten på pajen. Skiva rabarbern tunnt och lägg över mandelmassan. Rör ihop creme fraiche, ägg, socker och vaniljsocker. Häll över rabarbern. Grädda i 30-40 minuter i ca 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.
 

Festliga marshmallows

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Marshmallows sätts på en pinne, doppas i choklad och rullas sedan i strössel. Superenkelt och en garanterad succé! ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 påse Marshmallows
200 g smält blockchoklad
strössel
Grillspettspinnar
 
Gör så här: Trä upp marshmallows på grillspett, smält choklad, doppa och rulla sedan i strössel. Servera men var försiktig så att ingen sticker sig på de vassa pinnarna. 

Lax i ugn med sesamfrön och ingefära

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Lax i ugn med bl.a. sesamfrön och ingefära ger en mustigt god laxbit som smakar gudagott tillsammans med ris/klyftpotatis, sallad och en god kall creme fraichesås. 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
4 laxfilér
4 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
4 tsk brunt farinsocker
3 msk riven färsk ingefära
sesamfrön
 
Gör så här: Lägg laxen i en ugnssäker form. Blanda soja, vitlök, farinsocker och ingefära. Bred röran på laxfiléerna, strö på sesamfrön. Gratinera i 15-20 minuter i ca 200 grader. Servera med ris/klyftpotatis, sallad och någon god kall sås. 
 
 

Karin-tårta

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I dessa student- och konfirmationstider vill jag passa på att tipsa om en helt perfekt kombination av ingredienser till den här klassiska maräng- och gräddtårtan. Det kan annars kännas lätt trixigt att få till den frasiga marängen och saftiga sockerkaksbotten men med det här receptet är det smått omöjligt att misslyckas.;)
 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
120 gr smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
6 äggulor
2 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Botten marängdel:

6 äggvitor
3 dl socker
mandelspån

Fyllning:
Grädde
1-2 burkar konserverade mandariner (du kan förstås använda andra frukter och bär också)
Garnera med Jordgubbar


Gör så här: Börja med att röra margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Rör i  äggulorna, en i taget och vispa så att smeten blir porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Vispa äggvitorna till fast skum (du får vispa ganska länge) häll sedan försiktigt i sockret och fortsätt att vispa en stund till, smeten ska bli blank. Bred marängsmeten ovanpå sockerkakssmeten. Strö över mandelspå

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret. Vispa grädden till fyllningen. Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Bred på grädden på bottnen och fördela mandarinerna övar. Lägg på den andra bottnen. Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

 
 
 
Syrsan cyklade en sväng med sin svävande kompis.;)
 

Kokosplättar och en cykeltur längst med Göta Kanal

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En låda nygräddade kokosplättar och utflyktshumör. En trevlig kombo som dagen och våren till ära resulterade i en cykelur längst med Göta Kanal.;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser kokosplättar:
 
ca 5 ägg (beroende på storlek)
4 dl vetemjöl
10 dl kokosmjölk
salt
lite smält smör
 
Gör så här: Knäck äggen i en bunke, blanda i mjöl och ca 5 dl kokosmjölk. Vispa så att mjölet löser sig. Rör i resten av kokosmjölken och häll i lite salt. Smält lite smör och rör i smeten. Grädda plättar. Servera med bananslanter, sylt eller någonting annat du tycker är gott. 
 
 
 Mumsiga kokosplättar som man kan äta måååånga av. ;)
 
 Kanalbanken erbjuder många fina cykelvägar.
 
 
 
Att få en splirrans ny cykel i födelsedagspresent är storslaget och förnämligt.
 
 
 
Efter att vi ätit magarna trinda och cyklat benen trötta gick vi en sväng på småstadens årliga "Ramundermarken". Tre fina delfinballonger fick sväva med oss hem. ;)
 
 
 

Valborgsmässoeld och sonen väljer helgmiddag

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
1:a maj. När sonen får bestämma mat väljer han alltid sillstek. En riktig klassiker där köttet kokas så länge att det nästan faller sönder. Såsen görs på kokspadet och blir sådär god att man nästan kan sleva i sig den som soppa. Själv fick jag receptet av barnens farmor för en sådär tio år sedan, många stekar har det blivit sedan dess.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1 st skinkstek/benfri fläskkotlett
1 burk ansjovisfilé
3 gula lökar,  i klyftor
kryddor, salt, peppar (eller grillkrydda som jag själv tycker är gott)
smör att steka i
vatten
 
Sås:
Stekspadet
5 dl vispgrädde
Soja utan smak (colorit)
salt
 
Servera med:
kokt potatis
lingonsylt
inlagd gurka
 
Gör så här: Bryn köttbiten i smör, krydda. Häll på vatten så att köttbiten nästan täcks. Lägg i löken och häll i burken med ansjovisfiléer med spad. Låt allt sjuda under lock i 4-5 timmar. Fyll på med vatten om det behövs och vänd köttbiten några gånger. Tag upp köttet, häll spadet i en sil ner i en kastrull (sila alltså bort lökbitarna och ev. ansovisrester). Om det är mycket vatten kvar i spadet låter du den sjuda tills någon dl återstår (är det för mycket vatten kvar i spadet blir det inte så mycket smak på såsen). Häll i grädde, färga med soja och smaka av med salt. Servera med kokt potatis, lingonsylt och gurka. 
 
 
I går firade vi Valborgsmässoafton hemma hos vänner i deras snygga hus. 
 
 
Grillpremiär och grillmisses her self vid gasolgrillen. ;)
 
Framåt natten for vi iväg till småstaden och spanade in valborgsmässoeld, fyrverkerier och liveband.
 
Bandet som uppträdde var riktigt bra och publiken gungade loss trots snålblåst och gråväder. ;)
 
 
 

Chokladsås Vita Haren


Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
När dottern fyllde två år firade vi kungligt med ett litet minikalas bara vi i familjen. Glass, maränger, chokladsås, kex och hallon. Receptet på cohkladsåsen "Vita Haren" har jag med mig från min egen barndom. Varma sommardagar efter lek och spring i den stora trädgården samlades vi ungar runt det runda bordet i köket på Dunderhov. Stora slevar med ljummen, tjock, härlig chokladsås ringlades över glassen. Den kokas i en hel timme och vispas sedan med elvisp tills den blir tjock och blank. Ooootroligt god!!! Vita haren rules!!! ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
6 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
100 gr smör eller margarin
1/2 krm salt
2 dl kakao
1/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: Blanda allt utom kakao och vaniljsocker i en kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme. Blanda i kakao och vaniljsocker och vispa med elvisp i ca 7 minuter. 
 
Att bli väckt med skönsång och paket hör till när man fyller år. ;)
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen