Kavla fram julkänsla

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Tidigare i veckan blev sonen bjuden på  julmys- och pepparkaksbak hos Linnéa och Emil. Hem kom han lycklig och med en ask full av färgglada kakor. Själv fick jag den allra finaste. Ett hjärta med tio alldeles perfekt ditsatta nonstop. Puss på dig underbara unge! ;)
 
Det finns en hel del recept på bra pepparkaksdegar. För dig som är sugen på att kavla fram lite julkänsla så prova gärna Linnéa och Emils recept. Vill du inspireras så spana in borgen och rymdmonstren de gjorde för ett par år sedan (här). Hursomhelst degen är både god och lättbakad men vill du inte baka pepparkakor i dagarna sju så rekommenderas att du delar den på hälften. ;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser till pepparkaksdegen:

4 dl sirap
300 g margarin
900 g socker
4 msk mald nejlika
4 msk mald ingefära
4 msk mald kanel
1700 g vetemjöl
2 tsk bikarbonat
4 dl vatten

Gör så här: Blanda socker, sirap och margarin. Blanda vatten och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat. Blanda till sist ihop alltsammans och knåda till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet en stund innan du kavlar ut den till kakor eller borgar. Grädda i 175 grader i ca 7-8 minuter (lite beroende på tjocklek - men grädda tills de ser gyllene ut), tag ut kakorna och låt dem svalna på plåten.
 
 
 
 
 
 

Tacopaj

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Häromdagen. "Hörudu Karin. Borde inte du blogga Ingelas tacopaj igen? Jag gör den rätt ofta och varje gång slås jag av hur fantastiskt god den är men hur väldigt osmaklig den ser ut på bilden (HÄR)."
 
Visst har du rätt Linnea, den här pajen förtjänar verkligen en uppdatering här på bevemyrs blogg.;)
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser till tacopajen:
 
Ca 500 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
1 lök
150 gr smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
200 gr Philadelphiaost 
2 dl Paprika och Chili Creme fraiche 
Ost
 
Gör så här: Stek färsen och löken, tillsätt kryddorna. Blanda smör, vetemjöl och vatten i en bunke, tryck ut i en pajform, ställ in formen i frysen en stund och förgrädda den sedan så att den blir sådär lite lagom brun. Ös över köttfärsröran i pajformen.  Rör ihop philadelphiaost och cremé fraiche, bre röran över köttfärsen, strö över ost. Grädda i ca 180 grader varmluft och 200 grader i vanlig ugn tills osten fått fin färg!
 

 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Hemgjord glass

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
För lite sedan blev min mamma bjuden på hemgjord glass av sin kompis Lisa. Alla församlade damer blev upp över öronen förtjusta och själv kunde jag ju förstås inte låta bli att prova när jag senare fick receptet i min hand.;)
 
Enkelhet tilltalar och får jag själv välja så är få ingredienser i ett recept att föredra. Den här glassen görs i princip av två ingredienser. Grädde och kondenserad mjölk. Bra där. Smaksättare väljer man själv. LIsa hällde i krossad polkagris i sin variant som hon bjöd mamma och damerna på. Själv hackade jag ner ett par daim i glassarna du ser på bilden. Med andra ord, välj och vraka och gör själv din egen favoritblandning.
 
 Gööööörgott!!!! Rekommenderas å det varmaste!
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
 
Smaksättare: tex två hackade dubbbeldaim, krossad polkagris, hallon, chokladbitar, nonstop, blåbär, krossad hårdlakrits m.m.
 
Gör så här: Vispa grädde ganska hårt, blanda ner kondenserad mjölk och sedan smaksättare. Häll i formar och ställ in i frysen tills blandningen stelnat.
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Stämpelkakor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Med kärlek. Till far. Själv har jag haft turen att träffa de två bästa här i världen. Min egen och mina barns.
 
 
Knepet med snygga stämpelkakor är att göra degern mättad med mjöl (är den för lös flyter kakorna ut när de gräddas och trycket försvinner), mjöla stämpeln och att trycka ner den ganska långt i varje kaka. Sen är det lite knep och knåp med att skära bort kanter och göra dem snygga. Värt besväret? Ohh yes!!! ;)
 
Kakstämplar (likt den som syns bakom kakan på bilden) finns lite varstans att köpa. Min kommer från prylbutiken TGR, den finns med några olika tryck och kostar 40:-/st.
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
250 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
Ca 4 dl mjöl (använd mer möjl om det behövs, degen skall inte vara kladdig)
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: Blanda samman allt med en matberedare. Låt degen vila i kylskåp en stund, har du bråttom så lägg den i en plastpåse, platta till och in med allt i frysen en kort stund. Forma till ca 20 bollar, platta till och tryck med stämpeln i varje, skär bort ev. kanter. Grädda i 190 grader i ca 10-12 minuter, de ska ha fått en aning färg innan du tar ut dem.
 
 
Bevemyrs på facebook
 

Chokladkolasås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Häromdagen grundade vi med korvgrillning och höstmys vid slussen innan vi njöt oss chokladkolasåsbubbliga inne i stugvärmen. Troligtvis ganska oslagbart.
 
 
______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
50 gram smör
1 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk honung
1,5 dl strösocker
1,5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt allt sjuda, under omrörning,  i ca 10 minuter (tills såsen tjocknat). Servera varm eller kall till glass.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Kanalen är tömd på vatten, nu får vi vänta tills i vår innan det släpps på igen.
 
 
Smarta grillpinnstoppar som har häng med i flera år.
 
Vid det här laget är sonen en van korvgrillare ;)
 
Korvgrillstopparna i skarpt läge.
 
Syrsan tar det säkra före det osäkra och håller både sig själv och korven på rejält avstånd från glöden.;)
 
 
Praktisk hållare när små händer gärna trycker så att saften rinner över.
 
Lillasyster är förstås med även om det inte blir jättemånga korvar grillade för hennes del.;)
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 
 

Skarpsås från Espö

 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Minns ni hur Leo någon gång i juni lärde oss att byxa en abborre? Om inte så kika här. I samma veva fick jag nys om att hans fru Birgitta brukade servera en alldeles extra god skarpsås till olika fiskrätter. En sås med sitt ursprung från Espö, en av öarna straxt utanför där de bor.
 
Receptet har anor långt tillbaka i tiden. Redan på 1930-talet serverade Gunhild den här såsen och att hon var flink med kastruller och ingredienser visade sig på 1940-talet då hon startade ett omtyckt pensionat på Södra Finnö. Skarpsåsen kan med fördel ätas till allt från inkokt ål till fiskaladåb. Föredrar man stekt spättafilé eller fiskpinnar så fungerar det fint det också.;)
 
Skarpsåsen är riktigt god och ska jag försöka likna den vid något så påminner smaken om Mimosasallad, fast utan Mimosa då.;)
 
Så varsågoda, ingen slår öborna på fingrarna när det handlar om fiskrecept, Birgittas skarpsås från Espö.;)
 
______________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
2 dl vispgrädde
5 msk strösocker
1 äggula
3 msk senap
1 tsk koncentrerad ättika
1 krm grovt malt vitpeppar
 
Gör så här: Vispa grädden hårt (Birgittas egna tips så att såsen inte rinner genom gaffeln). Ställ åt sidan. Vispa äggula och socker pösigt, rör ner senap, ättika och vitpeppar. Blanda ner den vispade grädden. Servera till fiskrätter av olika slag.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 
 

Nougatbiskvier och HAPPY HALLOWEEN

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Halloween på Kolmårdens djurpark är bland det mest läskiga och mysiga man kan vara med om i dessa dagar.  Pumpor, djur och läbbiga varelser blandas huller om buller och allt känns sådär härligt magkittlande perfekt.
 
Vi var där igår, matsäcken var packad och när vi stannade till vid det gamla huset vid ån hivade mamma ut några nougatbiskvier genom fönstret. Pricken över i när laxmackor och mangorajaklämmor sedan njutits ner i magen. ;)
 
 
 
 
                            
Djurparken ligger vackert på höjden som möter Bråvikens vatten. Vikbolandet breder ut på andra sidan.
 
 
 

 
 
Sonen och jag passade på att roa oss vid ett av pysselborden när vi stannade till för att fika i lagunen. När vi sedan höll upp fladdermössen mot delfinbassängen blev resultatet riktigt mystiskt  (månen är kamerans ljussensor som speglas i glaset).;)
 
 
 
Lillasyster har det varmt och skönt i vagnen.
 
 
 
 
Nougatbiskvierna då. Jo, jättegoda och riktigt smidiga då man gör dem i långpanna och använder guldnougat till fyllning. Baka dem får bli dagens uppmaning. Ingen som äter den här kakan kommer att bli besviken!!
 
GLAD  och läskig HALLOWEEN nu allesammans! ;)
 
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
Botten:
 
500 g mandelmassa (vill du ha tunnare botten kan du halvera mandelmassan och ta 1 äggvita)
2 äggvitor
 
Fyllning:
 
100 g guldnougat
75 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
2 äggulor (har du gjort halv sats av botten så tar du bara 1 äggula)
 
Topping:
 
100-200 g blockchoklad
 
Gör så här: Riv mandelmassan och blanda den med äggvitor. (använd gärna elvisp). Tryck ut på en bakplåtsklädd form (ca 20x30). Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter (ca 12 minuter om du gjort halv sats av bottensmeten) i 175 grader (tills botten ser gyllene ut). Lossa botten från pappret och låt svalna med den platta sidan uppåt. Smält nougaten i vattenbad. Vispa smör, florsocker och äggulor pösigt, rör försiktigt ner nougaten. Bred nougatkrämen på biskvibotten. Ställ allt i kylskået tills det stelnat. Smält chokladen (i vattenbad eller micro) och bred ut den över kakan. Ställ i kylskåp innan du skär i bitar.
 
 
Bevemyrs på facebook
 
 

Kokosäpplen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Häromdagen var vi bjudna till Sofia på mat och kalas. Precis som vanligt bjöd hon på en massa gott. Den här kokossöta äppelpajen är inget undantag och går inte att låta bli att blogga. Jättegod, lite som en blandning mellan maräng, Bounty och äppelkaka!! ;)
 
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
6 äpplen (välj någon smakrik god sort)
2 ägg
1-2 dl socker
100 g smör
2 1/2 dl kokos
1 dl vetemjöl
 
Gör så här: Smält smöret. Klyfta äpplena. Vispa ägg coh socker pösigt och rör sedan ner mjöl, kokos och smör. Lägg äppelklyftorna i botten på en ugnsfast form. Häll smpeten över. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Servera med glass eller grädde.
 
 

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen