Bakelser i all hast och enkelhet

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Idag kom goda vänner på besök. Lillasysters ankomst skulle firas. Vi dukade upp med köpefika och hembakade små bakelser. Bakelser som var godisgoda och älskades av ung som äldre.
 
Lillasyster beskådades, kramades på och föll i god jord.;)
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
300 g smält smör
3 dl strösocker
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ägg

Chokladkräm:
150 g smör
4 msk kakao
6 msk vispgrädde
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk vetemjöl
 
Gör så här: Rör i hop alla ingredienserna till en smet. Klicka ut smeten i folieformar, drygt en matsked i varje.

Grädda i 175 grader i ca 7-10 minuter, de skall bli lite ljusbruna. Medan kakorna gräddas så gör du chokladkrämen. Blanda allt i en kastrull och låt koka 5 minuter. Lägg en klick chokladkräm på varje kaka.
Ställ svalt så chokladen stelnar. Vispa grädde och spritsa ut på varje kaka. Garnera och servera.

 
 
Batterierna är laddade efter fikat ;)
 

Mors dag

 
Idag har min bror och jag slagit oss ihop och ägnat vår mamma lite extra omtanke. Gemensam lunch, en thaiinspirerad gryta hemma hos oss och tårta till dessert hemma hos honom. Ett trevligt och gott påhitt!
 
 
En uppskattad mor.

_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser thaigryta:
 
1 kg kycklingfilé eller motsvarande kött, skuret i mindre bitar
2 msk kinesisk soja
2 msk grön currypasta
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olja
2 tsk salt
2 burkar a 400 ml kokosmjölk
2 msk thai sweet chilisås
1 lime - skalet, rivet
1 msk soja
125 g salladslök, skuren i ringar
2 röda paprikor, strimlad
 
Toppa med:

1 kruka thaibasilika eller vanlig, hackad
Osaltatde cashewnötter
 
Gör så här: Fräs köttet och rör i övriga ingredienser. Toppa med basilika och nötter. Servera med ris.
 
 
 
 
 
Själv är jag från djupet av mitt hjärta så oerhört tacksam för att jag får vara mamma till tre. 
 
 
Tack till, dig, dig och dig.
 

Kycklinggratäng med smak av dragon

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
För ett par månader sedan for sonen och jag in till storstaden och valde fröer. Fröer som sedan grodde bra i sina miniväxthus inne på fönsterbrädan. Riktigt fina plantor fick vi. Igår fixade och donade vi med våra små gröna vänner i odlingslådorna ute. Plantorna tycks trivas och vi hoppas på en riklig skörd vartefter.;)
 
Efter allt påtande i jorden kalasade vi på krämigaste kycklingratängen med smak av dragon. Rekommenderas.
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé, skuren i småbitar
2 pkt bacon, strimlad
1 purjolök, skuren i småbitar
Salt
peppar
Dragon

Gratängsås:
5 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 fp Cantadou vitlök och örter
2 kycklingbuljongtärningar
3-4 msk kycklingfond
Lite vatten

3 dl okokt jasminris
 
Gör så här: Koka riset. Stek kyckling (krydda med salt, peppar och dragon) och sedan bacon (låt det rinna av på ett papper). Strimla löken och fräs den lätt. Lägg riset i botten på en ugnsfast form, fördela kyckling, bacon och lök över. Koka ihop såsen och häll den i gratängformen. Gratinera i 225 grader tills gratängen fått fin färg. Servera med sallad.
 
 
 
 
 
 
Bevemyrs på facebook

Ugnsrostad fläskfilé med honungssås

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Härligt ugnsrostad fläskfilé, serverad med klyftpotatis och sötstark honungssås.
 
 
_________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 fläskfilé, väl putsad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 kruka oregano
1 citron, i 6 skivor
Steksnöre
2 msk olivolja

Honungssås:
½ dl flytande honung
½ dl dijonsenap
 
Gör så här: Salta och peppra filén. Vira in köttet i citron och oregano med hjälp av steksnöret. Fräs i olivolja så att det blir en fin stekyta. Lägg i en ugnsfast form. Sätt en termometer i köttet och stek i mitten av ugnen i ca 200 grader tills innertemperaturen av filén blir 65º. Låt vila i folie i 10 minuter. Blanda honung och senap i en kastrull. Servera köttet med klyftpotatis och honungssåsen.
 
 
Bevemyrs på facebook

Ojästa limpor

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I morse bakade Syrsan och jag limpor. Förunderligt hur kul det kan vara att se degkroken fara runt där nere.;)
 
Limporna går hur som helst snabbt som sjutton att baka tack vare att de inte behöver jäsas. Matsäckskorgen packades sedan med det ljumna brödet och vi for till havet.
 
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
ev 1 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
7 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
 

Gör så här:  Smula jästen i en degbunke och rör ut den med vattnet. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen i några minuter. Forma två limpor och lägg dem på tvären på en bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i ca 30 minuter.
 
 
 
 
Hemma med halmen. Är man fyra veckor kan det vara tröttsamt att vara på havsutflykt ;)

Tillsammans igen

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I går begravdes gammelfarmor. Idag sköt vi salut, hissade flaggan i topp och mindes en av vikens skönaste kvinnor. Solen sken. Sonen och jag bakade Margits favoritkakor.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

3 hg vetemjöl (ca 4 1/2 dl)
2 hg smör (200 g:)
1 hg socker (ca 1 dl - Margit vill ha kakorna lite osöta och tar därför bara 1/2 dl:)
1 tsk vaniljsocker

Röd karamellfärg
Socker

Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl, arbeta in så mycket mjöl du tycker behövs för att degen skall bli lagom fast, forma till en rulle och rulla den i karamellfärgat socker (droppa karamellfärgen på socker som ligger på ett bakplåtspapper så färgar det inte bänkskivor och annat)! Låt rullen stå i kylen eller frysen en stund! Skiva i  lagom stora bitar, grädda i 175 grader (vanlig ugn) i ca 10-15 minuter (tiden beror lite på tjocka du gjort kakorna).
 
____________________________________________________________________________________________________
 

Drygt 100 år skilde dem åt. Gammelfarmor gladdes över lillastysters ankomst. Den fina klänningen är en present från henne.
 
 
 
Då uppkrupna i aktern på den fina träskutan. Nu tillsammans igen. Gammelfarmor och hennes Hilding.
 

Vit choklad med citron och polka

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Anton och Fanny drog iväg med sonen på trevligheter. Innan bjöd de oss allesammans på hembakade godsaker. Småkakor och vit choklad. Den vita chokladen med smak av citron, polkagris och kokos visade sig vara en oväntat lyckad kombination. Godisgott! ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
300 g vit choklad, smält
100 g polkagris, krossad
3 msk kokos
1 citron, rivet skal
 
Gör så här: Blanda allt, bred ut och låt svalna.
 

Bullar och krumelurer

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Länge har sonen och jag längtat efter att baka bullar. Idag gjorde vi slag i saken. Jag formade förstås tråkigt traditionella. Han underbara fantasifulla krumelurer och bokstäver. 
 
Farmor och farfar kom på besök och bjöds. Hans var godast. ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:

Deg:
50 g jäst
150 g smör (rumsvarmt)
5 dl gräddmjölk (2.5 dl vispgrädde, 2.5 dl mellanmjölk)
2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
3 st äggulor
1.3 liter vetemjöl

Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vanilj eller 3 msk vaniljsocker

kanel att pudra på
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

 
Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke, värm gräddmjölken till fingervarm, ca 37°C och häll den över jästen, rör om tills jästen löst sig. Rör ner socker, kardemumma, äggen, smöret (rumsvarmt) och det mesta av mjölet. Blanda en stund och häll sedan i saltet, fortsätt att arbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa i ca 30-40 minuter. Kavla ut degen till en rektangular platta på ett mjölat bakbord, bred på rikligt med fyllning och pudra på kanel. Vik degen dubbel, skär snitt och forma till bullar eller rulla degen till en "rulltårtsliknande rulle" och skär i bitar som placeras i formar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter i ca 250 grader. Låt svalna på galler.

Fyllning: Rör ihop smör, ägg, socker och kanel.
 
 
 

Roliga kakan

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
En fördel med årskort på Kolmårdens djurpark är att man kan ränna där i tid och otid. Parken är så stor att det alltid finns något nytt att upptäcka. Igår packade vi matsäckskorgen med sallad, smörgåsar, yoghurt och kakor och tog bilen runt viken och for dit.
 
Min mamma är en riktig husmor. Hon bakar gärna och kakan vi fick med oss till parken igår är en av hennes ofta bakade favoriter. Namnet är aningen fantasilöst men kakan är desto godare ;)

____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser (gör två satser om du vill göra den i en långpanna och en sats om du använder en rund form med löstagbar kant):
 
100 g smör, rumsvarmt
100 g socker
2 ägg
2 msk mjölk
100 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Mandelsmet:
 
75 g sötmandel
3/4 dl socker
1 dl smält smör
 
Gör så här: Vispa smör och socker pösigt. Blanda i övriga ingredienser. Bred/häll ut smeten i formen. Mal mandeln, smält smöret och rör ihop det med mandel och socker. Grädda i 30-40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och skär upp i bitar.
 
 
 
Där!!!
 
 
 
Sonen hittade en trevlig djurskötare som han slog sig i slang med ;)
 
 
 
Lillasysters första besök i parken handlade mest om att äta och sova. Gott nog. ;)
 
 
 
Det är inte bara djur som lockar, hinderbanan utmanas i machande kepa ;)

Musörondryck

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Förra våren tipsade Camilla Wolgers om "Musörondricka". En dryck som skulle vara sådär sagolikt god att den bara inte gick att motstå. Då hade redan björklöven slagit ut sedan ett bra tag och min chans att safta var förbi. I år däremot stod jag redo. Sonen och jag plockade björklöv så att det stod härliga till och en rejäl sats musörondryck lät sig tillredas.
 
Till alla er som nu läser det här. Rakt från hjärtat. Musörondryck är bland det godaste jag druckit i hela mitt liv. Jag har svårt att beskriva smaken. När jag försöker formulera mig blir det något så vagt som att det smakar Björk kort och gott. Jag har aldrig knaprat vare sig björklöv, grenar eller bark förut och har egentligen ingen aning om hur en björk smakar. Men så är det. Drycken smakar björk och är med det underbar.
 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
3 liter hårt pressade björkblad, plocka bladen nyutslagna och använd dem direkt
2 liter socker
3 skivor citron
60 g citronsyra
(½ tsk natriumbensoat) uteslut om du fryser drycken
1½ liter varmt vatten (ej kokhett)

 

Gör så här: Lägg löven i en bunke. Strö över socker, citronskivor och citronsyra. Slå det varma vattnet över blandningen. Låt stå i 1-5 dygn. Sila sedan över på flaska. Förvaras i kyl. Du kan utesluta natriumbensoat om du fryser drycken och tar fram lite efter som.

 

Bevemyrs på facebook

 


Coleslawsallad

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det vackra vädret inbjuder till att grilla. För ett par kvällar sedan fräste vi hamburgare och mumsade Coleslawsallad. Lugnet, dofterna, smakerna och de ljumna vindarna uppe på takterrassen var smått berusande.
 
Härligt och sommargott! ;)
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
3 dl vitkål, riven
3 dl morot, riven
1 äpple, rivet
2 msk majonnäs
1-2 dl creme fraiche
 
salt peppar
 
Gör så här: Blanda allt och smaka av med salt och peppar
 
 

En välkommen gäst på picknicken

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vår, vackert väder och ledighet lockar till utflykter. Matsäcken är viktig. Sonen och jag bestämde oss för att röra  ihop en riktigt läcker kladdkaka att stoppa i fikakorgen. Fylld med seg kola är det en favorit hos både liten som stor och absolut en välkommen munsbit efter idogt promenerande.;)
 
Väldigt väldigt smakfull och en av de absolut godaste i kladdkakeklassen.
 
____________________________________________________________________________________________________
 

Ingredienser:

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 dl kakao
1/2 tsk salt
1/2 påse Dumlekolor, delade på mitten

 

 

Så här gör du: Smält smöret. Blanda socker, salt, mjöl och kakao. Rör ner smöret och tillsätt sedan äggen. Rör ordentligt så det blir en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Sätt gärna ett bakplåtspapper i botten så är det ännu enklare att få kakan att lossna sen. Skär dumlekolorna mitt i tu och rör ner i smeten. Häll över allt i formen.

Ställ in kakan mitt i ugnen, 150 grader varmluft och 175 grader i vanlig ugn i ca 20-30 min Servera den sen ljummen (då blir kolan lite rinnande och seg) eller kylskåpskall.

 
 
Hittar man en pinne går det förstås inte att låta bli att plocka upp den ;)
 
 
Tegelbruksslussen porlar och skvätter.
 
 Syrsan knatar på i skönaste vårnaturen.
 
 
 
Hemma med halmen är det skönt att pust ut på köksbordet ;)

Pressgurka och dillmajonnäs

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Jag lovade ju att tipsa om ett par läckra tilltugg till den inkokta laxen (här). Pressgurka och dillmajonnäs är perfekt och jättegott! Serverad med färsk potatis smakar det sommar, ledighet och soliga dagar.
 
Recepten, både på laxen och tilltuggen kommer från min mamma som ofta bjuder på just den här rätten.
 
I nästa inlägg ger vi oss ut på en matsäckstur längst med kanalen.;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser Pressgurka:
 
1 gurka
2 msk ättikssprit, 12%
1 dl vatten
4 msk socker
salt
peppar
2 msk hackad persilja
 
Gör så här: Skiva gurkan tunt med en osthyvel eller liknande. Blanda ättika, vatten, socker, salt och peppar. Häll lagen över gurkan och låt allt dra någon timme. Strö på persiljan och servera.
 
 
 
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Dillmanonnäs till laxen är toppengott. Bara att röra ihop och servera.
 
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser Dillmajonnäs:
 
1 dl vispgrädde
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 tsk socker
1 dl hackad dill
pressad citronsaft
salt
peppar
dill
 
Gör så här: Vispa grädden och rör i majonnäs, creme fraiche, dill och socker. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Garner med en dillvippa.
 
 

Ett riktigt bra recept på inkokt lax

Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Dagen till ära serverar jag er ett riktigt bra recept på inkokt lax. Perfekt nu när varmare dagar kan tänkas vänta. Bjuder du på den lär gästerna garanterat fylla tallriken mer än en gång.;)
 
 
I nästa blogginlägg får ni tips på riktigt goda tillbehör till laxen (här).
 
_____________________________________________________________________________________________________
 

Ingredienser:
 
2 morötter, slantade
1 rödlök, hackad
1 liter vatten
1 1/2 dl ättikssprit, 12%
1 dl vitvinsvinäger
3 dl socker
3 msk salt
10 svartpepparkorn
8 kryddpepparkorn
800 g laxfile, utan skinn
 
Gör så här: Koka upp morötter, lök, vatten ättikssprit, vinäger, socker, salt och kryddor. Koka i ca 5 minuter. Lägg laxen i en ugnssäker form, slå på lagen och låt allt tillagas i ugnen i ca 125 grader i ca 20 minuter. Ställ formen i kylskåpet och låt laxen dra i lagen över natten.

En ny medarbetare - vi firar med hemgräddade glasstrutar

Foto: Karin/bevemyrs blogg
 
Nu är hon här. Bevemyrs blogg har fått en ny medarbetare. En alldeles perfekt välskapt liten tös. Stora mörkblå mandelformade ögon och mängder av hår. En ny liten människa. Älskad från första stund.
 
 
All anledning fanns det förstås att fira. Efter en del funderande bestämde vi oss för att grädda egna glassvåffelstrutar, fyllia dem med gräddglass och glädjas lite extra åt att lillasyster äntligen är här.
 
 
 
Järn att grädda glassvåffelstrutar i kanske kan anses lite smått onödigt. Men vad sjutton lite guldkant kan man gott unna sig ;)
 
Just vårt rånjärn heter "C3 Waffle cone maker".
 
 
 
Våfflorna gräddas frasigt tunna.
 
 
Fantastiskt gott och fint som tusan!!! Inget går upp mot hemgräddade glasstrutar!!!
 
 
Storasyster är med och fixar strutarna ;)
 
 
Lillasyster
 
 
Godaste receptet på glasstrutar:
 
3 ägg
120 g vetemjöl
130 g socker
120 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
 
Gör så här: Vispa äggen och rör i övriga ingredienser. Grädda och forma till strutar. Fyll med glass, grädde och annat du tycker är gott:
 
 
I nästa blogginlägg bjuder jag er på lax ;)

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen