Mudcake





                                                        Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det finns många kladdiga söta oeotståndliga kakor som är farligt goda här på bloggen, den här amerikanska kladdkakevarianten är en av dem. Supersmaskig!!!



Ingreienser:
4 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk blockchoklad
100 g ljus blockchoklad
200 g smör

Gör så här: Vispa äggen och sockret poröst. Blanda mjöl med bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Smält smöret och chokladen i en kastrull på svag värme. Blanda ner chokladröran i smeten. Häll i smeten i en smörad och bröad form och grädda i 225 C 20 min. Kakan är väldigt kladdig och lite rinnande när man tar ut den ur ugnen men det är precis så det ska vara, den "stelnar till" och blir perfekt när det fått kallna i kylskåp ett par timmar.


Sambalkyckling






Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är så himla supergott!!! En av mina lite mer nya favoriträtter!!! Enkelt också, bara röra ihop allt och sen låta ugnen sköta resten.


Ingredienser:
6 kycklingfiléer
5 dl vispgrädde (det går lika bra med matlagningsgrädde)
3 dl creme fraiche
1/2 dl kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor (pressade)

Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom kycklingen i en bunke. Lägg fileérna i en ungssäker form och häll röran över.  Grilla i ugnen, 175 C, ca 1 1/2 timma. Vänd kycklingarna några gånger så blir de riktigt, riktigt smakrika och möra!


Oreo Pops




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en lite udda  och god variant av kakor, lite åt godishållet och skulle säkert göra succe på ett barnkalas!=) Kakorna går att variera och smaksätta med både det ena och det andra (lime, punch m.m.) det är bara att prova sig fram till sin egen favvo, här kommer orginalreceptet.



Ingredienser:
1 paket Oreo kakor (176 g), finns nog att köpa lite överallt.
100 g färskost
Choklad att doppa kakorna i
Dekoration

Gör så här:Mixa ett paket Oreo kakor (176 g) i matberedaren till finfördelat. Blanda smulorna med 100 g färskost till en deg. Rulla till små bollar och låt dem "stelna" i kylskåpet. Doppa bollarna i smält choklad och dekorera.



Thaikyckling





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Jag är som sagt en riktig sucker för asieninspierad mat. Bra många år gick jag till Thairestaurangen på ströget enbart för att äta en gudomligt god gryta som serverades där. Det tog ett bra tag innan jag klurade ut vad det var för smaksättare i grytan som gjorde den så himla god. Hemligheten var röd currypasta och här kommer receptet på en väldigt snarlik gryta som den på ströget. Superenkel att göra! Laga och NJUT!!!

Ingredienser:
4
st kycklingbröst
3 3 dl kokosmjölk
1 1 pkt wokgrönsaker
1 1 tsk ingefära
1 1 msk röd currypasta
1 1 st lime
matolja
2 2 dl basmatiris

Gör så här: Koka upp riset i dubbel mängd lättsaltat vatten. Sänk värmen och låt småkoka under lock i cirka 15-20 minuter. Strimla kycklingen och bryn den i en stekpanna med lite olja. Slå på kokosmjölken och lägg i grönsakerna, ingefäran och currypastan. Pressa i limesaft och koka cirka 10 minuter. Smaka av med salt på slutet. Servera med nykokt ris.


Pinocchiotårta / Marängtårta




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min goa brorsa fyllde jämna år i helgen och han bjöd på en lyckad storfest i hyrda lokaler. Tusen tack!!! Tänk brorsan, det var inte länge sedan vi tre syskon barbenta sprang omkring och lekte där ute på Dunderhov, badade dygnet runt i poolen, åkte på husvagnssemester,  tittade på V på tv och hörde pappa läsa "Mommo och kampen om tiden" (jäkligt märklig bok förresten?=)? Nåja...

Lillungen och jag bakade en av tårtorna som brorsan bjöd på, en riktig favorit och inte alls så krånglig att baka som man först kanske tror.

Bottnar sockerkaksdel:
75 gr smör eller margarin
1 dl socker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Bottnar marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
mandelsmpån

Fyllning:
Grädde
Färsk frukt

Gör så här: Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm eller 25x30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta. Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö över mandelspån om du vill ha det.

 

Grädda tårtan mitt i ugnen eller i den nedre delen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.







Sötaste byxor en liten bagare kan ha? Plyschoverall med kanin  i rumpan från MeandI.

Persikomarmelad med vitt vin och vanilj



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Som jag berättat tidigare blev årets skörd av persikor enorm, för att kunna njuta av dem länge kokades det i helgen marmelad. Som extra smakförstärkar tillsattes vitt vin och vanilj. En perfekt kombination, underbart gott!!!

O du, har du inga egenodlade persikor så går det (nästan)=) lika bra att köpa dem i affären, hög trivsel- och mysfaktor att koka en sats när vinden tjuter utanför fönstret och höstmörkret kryper in på, plocka fram kex och ost, en kopp te, tända några ljus och njuta av nykoket!

     
     
     
     
Ingredienser:
1 kg persikor, väl mogna
1 dl vitt vin
1 paket syltsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Skålla, skala och kärna ur persikorna. Skär i små bitar. Blanda persikorna och vinet i en kastrull och sjud under lock i 3-4 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2-3 minuter. Rör i vaniljsockret. Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Fiberbröd i långpanna




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Har bloggat en del bröd på sista tiden och fick nys om att trevliga Hasse på jobbet brukade göra ett fantastiskt gott, enkelt och fiberrikt långpannebröd. Hasse mailade över receptet och lillungen och jag bakade, smakade och njöt!!


Ryktet hade rätt, brödet förtjänar en topplacering på matbrödstoppen! Mjukt, saftigt, luftigt, grovt och gott!!! Ett litet plus i kanten för att det är så enkelt att göra också.

Fiberbröd i långpanna
24 st

Ingredienser
25 g jäst
1,5 dl solroskärnor
1,5 tsk salt
1 msk sirap
2-3 morötter, rivna (ca 2 dl)
8 dl vatten, ljummet
0,5 dl korngryn, blötlagda eller kokade i 1 dl av vattnet
1 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
2 dl (fiber)havregryn

Något man råkar få syn på i skåpet, t.ex:
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl kokosflingor

Gör så här: Smula jästen i en bunke och blanda den med salt, kryddor, morot, solroskärnor, vatten och matfett. Arbeta degen väl. Med ovan angivna mjölmängder blir degen lös. (Den blir något fastare, när flingorna sugit åt sig en del av vattnet.) Låt den jäsa övertäckt c:a 60 minuter.

 

Knåda degen på mjölat bakbord. Lägg den i en smord långpanna och tryck/kavla ut den så den täcker hela botten. Skär i rutor. Låt jäsa minst 60 minuter i rumstemperatur eller svalt över natten.

 

Man kan byta morötterna mot bär, frukt eller smakrik ost. Torkad frukt delas i små bitar. Om man tar färska äpplen, kan man kavla ut halva degen i långpannan, skära tunna äppleskivor och täcka degen med dem, kavla ut resten av degen på bakbordet och sedan lägga den över äppleskivorna. Det är svårt att arbeta med det sista deglagret, när man väl lagt över det i långpannan.

 

Grädda i 175 grader, c:a 30-40 minuter. Låt svalna under bakduk.



Jordnöstkladdkaka





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Alla jordnötsälskande och gottesugna bloggläsare, this is good shit!!!=) En kladdkaka gjord på jordnötssmör, kan det bli bättre? Antagligen inte!  Gott som tusan och syndigt som sjutton! Allvarligt talat så är den väldigt väldigt god, helt klart värd att sparas i receptboken och bakas när andan faller på.

Till kakan:
25 g smör
200 g jordnötssmör
2 dl socker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao

Till garnering:
100 g ljus blockchoklad
1 dl kokosflingor

Gör så här: Smält smör. Blanda med jordnötssmör och socker. Tillsätt ägg och blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ned i smeten. Häll i smord och bröad form och grädda i 200 grader i 15-20 min. Låt kakan svalna. Smält choklad och rör ned kokos. Bred kokostäcket över kakan.


Köttfärsrulle med smak av pineapplesalsa




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en riktigt riktigt god kvälls och mysrätt! Själva "rullen" är gjord på samma sätt som till "räkrullen"  jag bloggat tidigare (finns i den här kategorin). Fyllningen är en pineapplesalsa (hittar du bland tacotillbehören) inspirerad köttfärsröra! GOTT!!!

Botten:
100 gr smör
3 dl vatten
2 dl mjöl
3 ägg

Köttfärsröra:
500 gr nötfärs
1 stor lök (hackad)
2 vitlökskryddor (pressade)
1/2 - 1 burk Pineapplesalsa
3 msk tomatpure
1/2 - 1 köttbuljongtärning
lite vatten
salt
peppar
socker

Gör så här: Koka ihop smör, vatten och mjöl till en redning. Tag kastrullen åt sidan och vispa i äggen ett i taget. Häll smeten i en långpanna (klädd med bakplåtspapper)  och grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Bryn färsen tillsammans med lök och rör i övriga ingredienser och låt puttra en stund, smaka av med salt, peppar och lite socker. Bred fyllningen på den kalla kakan och rulla ihop till en rulle. Skäres i lagom stora skivor och serveras kall (gärna 6- 8 timmar efter att den rullats) eller ljummen tillsammans med en sallad. GOOOOTTTT!!!!!


Pepparnöt




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här kakan smakar som en god mjuk lite tjockare variant av en pepparkaka. Enkel och gott till en kopp kaffe eller en mugg te. När jag tänker efter kanske jag skulle ha varit taktisk och bloggat den först till jul? Ähh...den är ju god och bakbar året runt!=)

Ingredienser:
250  g  smör eller milda i folie
2¼  dl  strösocker
2  msk  ljus sirap
2  tsk  bikarbonat
1  ägg
1  msk  kardemumma, malen
1  msk  kanel, malen
6  dl  vetemjöl, 360 g

Till garnering:
mandel, skållad



Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Rör margarin, socker och sirap poröst. Rör ut bikarbonat i ett ägg och tillsätt det. Blanda ner kryddor och mjöl. Rulla degen till längder och dela dem i bitar. Rulla bitarna till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Stick ner en mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Lägg upp kakorna på galler att kallna.

Pumpabröd




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det finns ju en hel del varianter där bröd bakas med yoghurt/fil och bikarbonat, det här är ett av de absolut godaste recepten! Väldigt smakrikt, grovt och saftigt! Underbart gott tillsammans med lite färskost och några grönsaker!! Love pumpafrön!!!=)

5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl rågkross
2 tsk bikarbonat
5 dl naturell yoghurt, 3%
1 dl lingonsylt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en avlång bakform 1,5 liter med matfett.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt och lingonsylt och rör ihop till en kladdig deg.
3. Skrapa ner degen i bakformen.
4. Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 70 minuter.
5. Stjälp upp brödet på ett galler och låt det kallna under bakduk.


Het och supergod fläskfilé




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Här kommer en riktig favoritgryta, fantastiskt god och en väldigt värdig maträtt en lördagkväll!!! Otroligt god, skulle kunna äta den var och varannan dag!!!


Ingredienser:

800 g fläskfilé, skuren i ca 3 cm bitar

matfett till stekning

salt och peppar

Sås:
5 dl matlagningsgrädde
  ev. lite vatten

1 hönsbuljongtärning

½ dl chilisås

1 msk sweet chilisås

rivet skal av 1 citron

1 msk färskriven ingefära

½ tsk chilipeppar, röd, hackad

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk soja

150 g lök, små

1½ msk vetemjöl + 2 msk vatten

Gör så här: Koka upp grädde, buljongtärning, chilisåser, citronskal, ingefära, chilipeppar, vitlök och soja i en traktörpanna. Bryn och krydda fläskfilén. Flytta över bitarna till såsen. Lägg i lökarna och koka under lock ca 20 minuter. Blanda vatten och mjöl, red av såsen och koka ett par minuter. Strö över strimlad chilipeppar och strimlat citronskal.

Lingonpaj med choklad




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Det här är en paj med en underbart perfekt kombination av syrliga lingon och söt chokladkola.

Ingredienser:
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

Servera med:
vispgrädde
Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.




Valnötsbröd



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Fina Jerker är uppvuxen bland groddar och hälsokost och i fredags gav han mig receptet till "Valnötsbröd". Jag bakade och har ätit magen trind hela helgen! Verkligen jäääättegott!!!

 

Ingredienser:

 

1/2 pkt jäst
1/2 liter vatten
3 msk olivolja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
4 dl dinkelmjöl
2 äpplen, rivna
1 dl solroskärnor
1 dl grovt hackade valnötter

 

Gör så här: Värm vattnet till fingertemperatur och rör ut jästen i en bunke. Blanda ner resterande ingredienser förutom mjölet. Arbeta sedan ner mjölet och arbeta degen kraftigt i 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk minst 45 minuter. Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta med några kraftiga tag. Forma till 2 limpor eller använd brödform. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter. Skär några snitt i brödet och ställ in i ugnen på 250 C. Sänk temperaturen till 200 C efter 10 minuter och grädda ytterligare i 30-40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Färska frukter med grönpepparsås





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Den här lite udda såsen har hängt med några år nu och är fantastiskt god tillsammans med färska frukter. I orginalreceptet serveras den till jordgubbar men det är precis lika gott med what so ever i frukt- och bärväg!!=)

Våga testa vettja!! =) Det är faktiskt supersmarrigt!!!!

Ingredienser:

1 1/2 dl grädde
1 dl socker eller råsocker
50 gr smör
1-2 tsk lätt krossade grönpepparkorn

Gör så här: Koka ihop allt tills det tjocknat och servera ljummen tillsammans med frukt och bär.

Kladdkaka med toscafyllning





Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ante fyllde år här om dagen och vi firade med en smaskig kladdkaka med toscafyllning. En lyxig supergod seg kaka som absolut hör hemma i favoritkategorin.


Ingredienser:

100 gr smält smör
2 ägg
0,5 dl sirap
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Toscasmet:
100 gr smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
50 gr flagad eller hackad sötmandel Toscasmet
Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka upp och sjud en minut.

Gör så här:
1. Smörj och bröa (2/3 ströbröd och 1/3 strösocker) en hög bakform med löstagbar botten på ca 22 cm i diameter.
2. Rör ihop socker, sirap, ägg och det smälta smöret.
3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och sikta sedan ned det i äggblandningen. Rör om försiktigt.
4. Grädda i 150 graders ugn ca 10 minuter, slå på toscasmeten och grädda ytterligare 40-60 minuter (du får känna med en provsticka så att den känns lagom kladdig).







RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen