Fiberbröd i långpanna
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Har bloggat en del bröd på sista tiden och fick nys om att trevliga Hasse på jobbet brukade göra ett fantastiskt gott, enkelt och fiberrikt långpannebröd. Hasse mailade över receptet och lillungen och jag bakade, smakade och njöt!!
Ryktet hade rätt, brödet förtjänar en topplacering på matbrödstoppen! Mjukt, saftigt, luftigt, grovt och gott!!! Ett litet plus i kanten för att det är så enkelt att göra också.
Fiberbröd i långpanna
24 st
Ingredienser
25 g jäst
1,5 dl solroskärnor
1,5 tsk salt
1 msk sirap
2-3 morötter, rivna (ca 2 dl)
8 dl vatten, ljummet
0,5 dl korngryn, blötlagda eller kokade i 1 dl av vattnet
1 dl rapsolja
8-10 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
2 dl rågflingor
2 dl (fiber)havregryn
Något man råkar få syn på i skåpet, t.ex:
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl kokosflingor
Gör så här: Smula jästen i en bunke och blanda den med salt, kryddor, morot, solroskärnor, vatten och matfett. Arbeta degen väl. Med ovan angivna mjölmängder blir degen lös. (Den blir något fastare, när flingorna sugit åt sig en del av vattnet.) Låt den jäsa övertäckt c:a 60 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord. Lägg den i en smord långpanna och tryck/kavla ut den så den täcker hela botten. Skär i rutor. Låt jäsa minst 60 minuter i rumstemperatur eller svalt över natten.
Man kan byta morötterna mot bär, frukt eller smakrik ost. Torkad frukt delas i små bitar. Om man tar färska äpplen, kan man kavla ut halva degen i långpannan, skära tunna äppleskivor och täcka degen med dem, kavla ut resten av degen på bakbordet och sedan lägga den över äppleskivorna. Det är svårt att arbeta med det sista deglagret, när man väl lagt över det i långpannan.
Grädda i 175 grader, c:a 30-40 minuter. Låt svalna under bakduk.
Sjukt sköna bilder som vanligt!
Kramar!!
Blir löjligt glad över att höra det! Tusen tack!!
Kram!!
Vi har nu bakat detta bröd och måste hålla med om dess förträfflighet! Väldigt, väldigt gott!
Jättegott bröd!!!
det här brödet låter jättegott :) tack för en bra blogg med en massa vackra bilder och goda recept.
du får ha en bra helg! :)
Hej Karin!
Vilken trevlig blogg du har. Jag pratade bröd med Hasse på jobbet härom dagen och han berättade om brödet han fått med på din blogg. Fick länken och här är jag.
Ha det så bra och sköt om dig
Kram Marie-Louise