Fransk fisksoppa

(null)

Ett år sedan sist och äntligen tillbaka i Frankrike och Bretagne igen. Det franska matlivet passar smaklökarna som handen i handsken. Vi glufsar glatt i oss den ena delikatessen efter den andra (inte minst det hav av goda ostar som finns i minsta snabbköp😄). Även fiskdiskarna dignar av läckerheter och den här franska fisksoppan är den godaste soppan som Marty ätit i hela sitt liv. Inget dåligt betyg från en sexåring!😊

Ingredienser:
400 g frusen eller färsk torsk, tärnad
1 gul lök, hackad
2 vitlökar, hackade
1 palsternack, ansad och strimlad 
500 g potatis, skalad och tärnad
1 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
1 liter vatten + 3 fiskbuljongtärningar
1 dl créme fraiche
Salt och peppar
Olja att steka i

Gör så här: Fräs gul lök och vitlök i olja. Lägg i palsternacka , timjan, tomatpuré och potatis och fräs en stund till.  Häll i vatten och buljong och låt allt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör i créme fraiche och lägg i fisken, koka i några minuter. Servera med en bit gott bröd.

För er som inte provat att bo via air-bnb så testa för sjutton. En snabbfil rakt in i kultur, sedvänjor och traditioner. Vårt första boende här i Frankrike är ett otroligt fint Airbnb-hus som verkligen rekommenderas. Det är bara att höra av sig om någon vill ha adressen. 😊
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)




Chokladmousse

(null)

Den här chokladmoussen har varit en STOR favorit de senaste åren. Enkel att göra och lätt att variera beroende på vilken chokladsorter du väljer. Tänk att tre ingredienser kan smaka så gott.😊

I nästa inlägg ses vi i Frankrike och kommer sedan att under några veckor njuta av ett av världens godaste kök.  Ett o annat semesterfoto dyker säkert upp också!😃

Ingredienser:
3 -5 dl vispgrädde
200 g blockchoklad/mjölkchoklad/toblerone eller annan choklad du tycker om
2 -3 äggulor

Gör så här: Vispa grädden fast, knäck äggen och separera gulan från vitan, lägg gulorna i en skål, smält chokladen (låt den inte bli för varm) och rör ner den i skålen med äggulorna, du får röra ordentligt så att det blir en jämn chokladsmet. Häll nu ner chokladsmeten i den vispade grädden, fördela i glas eller skålar och ställ kallt någon timme eller så. Servera med grädde och bär.







Västerbottenlax

(null)


Den här laxen har en härlig smak av grädde, citron och karaktäristisk västerbottenost.  Supergod!

I nästa inlägg kommer receptet på den där gooooda desserten som jag lovade er för någon vecka sedan.😊

Ingredienser:
4 laxfiléer
150 g riven västerbottenost
5 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
1 citron, skalet, smaka av med lagom mycket av saften
Salt
Peppar 

Gör så här: lägg filéerna i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Lös upp buljongtärningarna i lite ljummen grädde och blanda sedan i resten av grädden, riven ost och saft och skal av citron. Smaka ev. av med salt. Häll allt över fisken och gratinera i 200 grader tills fisken är genomstekt.  Garnera med dill och servera med färskpotatis/ris/klyftpotatis.





Rabarberkaka med kardemumma

(null)

Vi fortsätter på det inslagna rabarberspåret med den här söta och sega kakan. Pudrad med kardemumma är den en av de absolut godaste i sin kategori. Prova så får du se!😊

Ingredienser:
75 g smör, smält
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kardemumma att pudra på
Några dl fint skuren rabarber

Gör så här; Vispa ägg och socker pösigt, blanda i smör, socker, vetemjöl och bakpulver och häll ner i en bakplåtspappersklädd springform. Fördela rabarbern i formen och pudra på kardemumma. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter. Kakan skall vara lite kladdig och seg. Servera med grädde och glass. 

I nästa inlägg äter vi lax i en svårslagen västerbottenostcombo.😊


Rabarbersaft med smak av barndom


(null)


Nu har rabarbern växt sig ståtlig ute i trädgårdslandet. Har du turen att få tag på några stjälkar så passa på att koka dig en sats dricka. Inget smakar så gott som barndomens rabarbersaft. I skärgården där vi håller till har vi haft några riktigt fina dagar och saft går åt i rasande fart, precis som det skall vara.😊

Ingredienser:
1 kg rabarber finskuren
3 dl vatten
4 dl socker till varje liter vätska som blir när du kokat sönder rabarbern

Gör så här: Koka upp vattnet, lägg i rabarbern och koka den mjuk (rabarbern kommer att vätska sig så du får knappt en liter vätska). Rör ner sockret, häll upp på flaskor och servera iskall (späd med vatten till önskad mängd).


I nästa inlägg bakar vi världens godaste rabarberkaka☺️
(null)
(null)
(null)

(null)
(null)
(null)



Midsommar i försommarsverige

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Midsommar är en av de absolut ljuvligaste högtiderna. Försommarsverige i grönska och blomsterprakt är svårslaget. Brygglunch, jordgubbar, femkamp, dans runt midsommarstången, grillkväll och nattdopp står på menyn för vår del. 😃

Jordgubbar och lime är en ovanligt god kombination, om du dessutom blandar i grädde, yoghurt och florsocker har du en dessert väl värdig vilken midsommar som helst.😊

Ingredienser jordgubbsdessert:
2 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde
5 dl matlagningsyoghurt 
2-3 lime, skal + saft
2-3 dl florsocker

Gör så här: Vispa grädden, blanda i yoghurt, riv i lime och pressa i saften (spar lite så kan du smaka av vad som blir lagom), rör i sockret (smaka av så det blir lagom sött). Varva jordgubbar och limegrädde i glas. Servera.
(null)

(null)






Pastasallad med fetaost, soltorkad tomat och oliver

(null)

Idag gör jag en liten avstickare från planen att servera er min favoritdessert som jag lovade i mitt senaste inlägg, den kommer senare. 

Jag jobbar som lärare på ett av Sveriges smartaste 😉 universitet och igår hade vi terminsavslutningsfest. Knytkalas med all sköns godsaker. Själv bidrog jag med en krämig och smakrik pastasallad fylld med fetaost, soltorkad tomat, italienska kryddor och oliver. I kombination med allt annat blev det en hejdundrande salut för kommande ledighet och lata dagar. 

Salladen är även perfekt att t.ex ha med sig på utflykt eller som tilltugg till grillmiddagen.

Ingredienser pastasallad (en rejäl sats).

500 g Fusilli okokt pasta, som kokas efter anvisningarna på förpackningen, skölj av och låt svalna
10 dl gräddfil
5 påsar Knorrs Italienska dressingsmix (små påsar torrpulver som brukar finnas i de flesta matvaruaffärer)
1 burk soltorkade tomater i olja, skärs i mindre bitar
2 paket fetaost, tärnas
1 burk kärnfria oliver

Gör så här: Blanda allt och servera. Gott som sjutton!☺️

I nästa inlägg plockar vi fram rabarbersmakande minnen från barndomen.😊

Ädelostsås

(null)

När det gäller att komma på goda såser till en grillad (eller för den delen stekt på spisen i grillförbudstider) köttbit kan tankarna ibland gå på tomgång. Om någon känner igen sig och behöver tips så är den här ädelostsåsen supergod och snabbt ihoprörd. 

Ingredienser sås:
140 g gräddädelost, smulad
3 dl lätt créme fraiche
1 kycklingbuljongtärning
Salt
Peppar

Gör så här: Smält osten på svag värme i en kastrull. Smula i buljongtärningen och rör i créme fraiche. Låt puttra en stund och smak av med salt och peppar. Späd ev med lite vatten om du tycker att såsen är för tjock. Servera till grillat kött med pomme/klyftpotatis och sallad.

I nästa inlägg serverar jag er receptet på en av mina dessertfavoriter!😍


Söt, seg och chokladstinn.


(null)

Foto: Karin/ Bevemyrs blogg

För att vara en supersnabb chokladsås är den här oväntat god. Seg, söt och chokladstinn.😊  

Ingredienser:
25 g smör
3 msk kakao
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl grädde

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, blanda i kakaon och sedan övriga ingredienser. Låt småsjuda i 10-15 minuter. Servera med glass, frukt, grädde och annat gott.

I nästa blogginlägg får den som kört fast med grill-tillbehör-ideer ett riktigt smakfullt tips.




Soltorkad tomatkyckling

(null)


En mustig gryta med bara några få ingredienser.  Servera med ris och en krispig sallad. Voiala middagen är biff, eller snaraste kycklinggryta med soltorkad tomat.😊

Ingredienser:

1 kg kycklingfilé skuren i småbitar
Salt, peppar
2 buljongtärningar
3dl vatten
1 burk soltorkade tomater (ca 200 g), fint skuren 
4-6 dl créme fraiche
150 g sockerärtor

Gör så här: stek kycklingen, krydda och blanda i resten. Låt puttra en stund. Servera med ris och sallad.


I nästa blogginlägg ställer vi in siktet på glassens bästa kompis chokladsåsen!😊

Chokladbitsbollar

(null)


Det är inte bara barn som älskar chokladbollar, själv måste jag erkänna att det slinker ner både en och två när de står nyrullade hemma på köksbänken. 😄 För att få den perfekta konsistensen är hemligheten att mixa havregrynen till pulver. De här är fyllda med bitar av choklad och är extra svåra att motstå. 


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt
6 dl havregryn, mixade så att de finfördelas
3 dl socker
6 msk kakao
200 g mjölk/blockchoklad , hackad
4 msk kaffe (bryggt och klart men kallt så att inte chokladbitarna smälter)

Gör så hör: Blanda allt och forma till bollar, rulla i pärlsocker, lägg upp på ett fat och passa på att provsmaka en.😃


I nästa blogginlägg lagar vi en riktigt mustig middag med bara några få ingredienser.





Landgången en bortglömd klassiker och läckerhet

(null)

Landgången som företeelse och maträtt är över 100 år gammal. Då i början av 1900-talet sågs den som en finare maträtt som bjöds till lunch vid festligare tillfällen. Traditionsenligt skulle smörgåsen först ätas från det håll där sillen hade placerats, precis som du tar sill först när du äter smörgåsbord. 

Själv hoppar jag gärna över sillen och dekorerar istället ett par kantskurna formbröd med t.ex rökt lax, skaldjur, ägg, röror, skinka, hyvlad ost, grönsaker och frukt. Supersmarrigt!

Förslag på två enkla röror att klicka på:

1. 1 dl smetana, hackad skinka och hackad gräslök, smaka av med salt. (Favoritröran)

2. 1 dl vispad grädde, 1 dl gräddfil, några msk majonnäs, 1 burk tonfisk, någon msk fint hackad rödlök, smaka av med salt.

I nästa blogginlägg äter vi chokladbollar med twist.😊


Chapati på Muurikkan

(null)

(null)

Chapati är ett indiskt ojäst tunnbröd som traditionellt äts till måltider. Det förekommer även i andra delar av världen där det fylls med allt från kött och grönsaker till frukt och bär.  Vi gjorde en egen "Afternoon Tea -variant" som vi stekte på Muurikkan och åt vid bryggan. Fyllning ost och marmelad. Så gott att vi bestämde oss för att göra dubbel sats näst gång.😀

I nästa blogginlägg bjuder jag på en läcker men något bortglömd klassiker!

Ingredienser Chapati :
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl ljummet vatten

Gör så här: Knåda ihop allt, kavla ut till 10 runda bröd. Stek i smör i en stekpanna, några minuter på varje sida. Ät som de är till en måltid, fyll med stekt kött, kall  sås och grönsaker eller med vad helst du tycker är gott. Vi hyvlade på ost och ringlade över marmelad. Om du ska steka dem på Muurikkan när du är på utflykt så kavla ut hemma och lägg dem i en burk med bakplåtspapper mellan varje brödbit. Plocka fram när de är dags att stekas.







Kladdkaka med mjölkchokladfyllning

(null)


Idag firar vi nationaldagen med en riktig gobit. Det är Fabians absoluta favoritkaka, när jag berättade att jag skulle blogga receptet tyckte han att jag istället skulle sälja det så att vi kunde bli miljonärer.😃

I nästa blogginlägg plockar vi fram Muurikkan och steker oss lite Afternoon Tea. 

Recept på kladdkaka med mjölkchokladfyllning:
Ingredienser 
  • Kaka:

  • 100 g smör

  • 2 ägg

  • 3 dl strösocker
  • 
1 1/2 dl vetemjöl

  • 4 msk kakao

  • 
2 tsk bakpulver


  • Mjölkchokladfyllning:

  • 200 g mjölkchoklad
 (hackad)
  • 1 dl vispgrädde

  • 1 msk honung

  • 25 g rumsvarmt smör


Gör så här: Smält smöret och rör i övriga ingredienser. Häll i en bakplåtpappersklädd form (ca20x30 cm).  Grädda i ca 30 minuter i 150 grader. Låt svalna.

Mjölkchokladfyllning: Koka upp grädden och blanda i övriga ingredienser. Ställ in i kylskåp i ca 30 minuter och bred det sedan över kakan. Placera kakan i frysen en stund så att den hårdnar, skär i bitar och servera. Förvara i kylskåp. 









Mascarponekyckling på Muurikkan

(null)
(null)


Mascarponekyckling smakar otroligt krämigt, lent och mustigt på samma gång. Perfekt att laga hemma i stekpannan eller ute i naturen om du har turen att ha en Muurikka.😀

I nästa blogginlägg får ni receptet på kakan som Fabian tyckte jag skulle sälja och bli miljonär på istället för att bjussa bort det här på bloggen.😊

Ingredienser:
1 kg kyckling, skuren i bitar
Olja att steka i
Salt och  peppar 
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
1 dl Mango chatney
2 dl créme fraiche
1 ask mascarponeost
3 dl grädde
1 paprika, strimla

Gör så här: Stek kycklingen i lite olja och krydda. Rör i övriga ingredienser och låt allt puttra en stund. Servera med ris och sallad.









Säsong 10 på Bevemyrs

(null)
 
Som ni kanske märkt har säsong 10 dragit igång här på Bevemyrs. Ni kan ju förstå vilken hög av recept jag samlat på mig sedan sist. Det finns riktigt många godbitar kan jag lova. Som vanligt försöker jag hålla mig borta från krångligheter och hittar istället det utsökta i det enkla. Blandningen är kött, fisk, fågel, vegetariskt och bakat.

Jag ser på statistiken att ni är väldigt många som hittar hit. Välkommen allesammans. Säsong 10 är kryddad med kärlek och känsla.😊




RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen