Budapestrulle


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Livet är för kort för att inte njutas. Leta reda på en anledning att fira och baka dig en ljuvligt god Budapestrulle!:)


Det kommer att hända väldigt spännande grejer här på bloggen de närmaste månaderna, snart berättar jag mer.
_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

6 äggvitor
3 dl socker
1 dl snabbmarsanpulver (går bra med potatismjöl också)
100 g nötter eller mandel, hackade

3 dl grädde
1 burk konserverade mandariner
choklad, smält


Gör så här: Vispa vitorna till hårt skum och vänd sedan försiktigt i socker, marsanpulver och de hackade nötterna/mandeln. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Ta ut plåten och låt den stå i några minuter innan du stjälper upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Vispa grädde och bred den på kakan, fördela mandariner över och rulla ihop (från långsidan) till en rulle. Smält choklad och ringla över. Garnera ev med grädde och bär.


Älskad lax


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Så enkelt, sååå gott!!!

När man läser den minst sagt enkla ingredienslistan tror man inte att det kan smaka så otroligt gott som det faktiskt gör. Tveklöst en klar laxfavorit som rekommenderas alla fisksugna!

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

4 laxfiléer
5 dl vispgrädde
3/4 dl sweet chili sås
1/2 citron, saften
3 vitlöksklyftor, rivna

Salt
Peppar
Paprikapulver
Cayennepeppar

Gör så här: Lägg laxen i en ugnssäker form, strö på flingsalt. rör ihop grädde, sweet chilisås, citron och vitlök i en kastrull. Koka upp och låt småsjuda någon minut, smaka av med salt, peppar, paprika och cayennepeppar. Häll såsen över fisken och gratinera i ca 20 minuter i 200 grader i ugnen (tills fisken är klar helt enkelt:). Servera med ris/potatis/klyftpotatis och sallad.

Läckra Baileysbollar


Foto: Kairn / bevemyrs blogg

Tårtan som jag tänkte blogga idag blev otroligt god men tyvärr fruktansvärt ful. Eftersom jag vill bjuda er på det bästa får jag baka den i en snyggare tappning och servera er en annan dag:)

Idag får ni i stället tips på den älskade chokladbollen i en mer vuxen tappning. Smaksatt med Baileys (en av världens mest kända likörer) är det en riktig höjdare att plocka fram till en kopp kaffe eller en balja te. Kombinationen mellan söt choklad och karaktäristisk Baileys är perfekt.

I nästa inlägg hoppas jag kunna bjuda er på en riktigt god fiskrätt:)
_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

100 g smör (rumsvarmt)
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk Baileys
pärlsocker att rulla i

Gör så här: Blanda allt, forma till bollar, rulla i pärlsocker. Förvaras kallt.



Finaste falska filén


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Nästa gång det är extrapris på blandfärshyllan ska du komma ihåg den här rätten!:)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

500 g blandfärs
½ msk aromat

1 pkt bacon, i småbitar
kantareller, champinjoner eller annan svamp
1 paprika, skivad
1 rödlök, skivad
1 burk paprika/chili creme fraiche
3 dl grädde
1/2 dl chilisås
Cayennepeppar
Paprikapulver
Chilikrydda
Grillkrydda
Salt
Peppar
Riven ost


Gör så här: Blanda färsen med arromat, rulla till en fläskfiléstor rulle som du slår in i plast eller bakplåtspapper. Stoppa in rullen i frysen ett par timmar. Skär rullen frusen/ halvfrusen i drygt cm tjocka skivor som du steker i smör tillsammans med salt och peppar. Lägg bitarna i botten på en ugnssäker form. Bryn Bacon, svamp, skivad paprika och skivad rödlök lätt. Lägg det över köttet. Blanda creme fraiche, grädde och chilisås, smaka av med cayennepeppar, paprikapulver, chilikrydda, grillkrydda. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i formen, strö på riven ost och gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.


_______________________________________________________________________________________________


Då så, en liten pedagogisk beskrivning dagen till ära:)


Köttet i botten på en form.


Skivat och lätt stekt paprika uppepå.


Smörstekt lök, använd gärna på lite socker när du steker och salta en aning.


Svamp uppepå löken, själv rensade jag frysen på fjolårets kantareller och lyxade till gratängen en aning:)


Stekt bacon gör att gratängen smakar en aning rökt.


Häll på såsen och toppa med en massa riven ost. Gott!

I nästa inlägg bakar vi en av mina favorittårtor:)

Rågtårta


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Efter tre och en halv vecka utomlands börjar man längta efter mat.  Jo visst har man frossat i alla tänkbara läckerheter under resans gång men inget går riktigt upp mot de där välbekanta smakerna som hemmavid letat sig in i munnen i åratal.

I bilen hem genom Europa drömde vi oss snålvattendregliga om diverse maträtter, fikabröd, snabbmat och annat smått och gott. Var och en fick välja en maträtt som vi skulle äta under de första dagarna hemma. Lillungen längtade efter köttbullar, potatismos, gräddsås och lingonsylt, Mats drömde om Söderköpings godaste pizza och jag om smörgåstårta.

Här kommer receptet på rågtårtan som med råge stillade smörgåstårtesuget. Väldigt gott med den lite kärva rågbotten tillsammans med len Philadelphia- och creme fraichefyllning.

______________________________________________________________________________________________


Ingredienser (tycker du extra mycket om fyllning (philadelphiaost och cremefracihe är såååå gott i smörgåstårta) kan du gott göra 1 1/2 sats:) :

Botten:
500 g rågbröd (brukar vara kompakt och tunnt skivade, förpackas oftas i kvadrater)
150 g smält smör

Fyllning:
300 g philadelphiaost
4 dl cremefraiche
4 kokta ägg
1 knippe gräslök, hackad
1 citron, skal
räkor efter tycke och smak
salt
annat som du tycker är gott t.ex. bitar av skinka, vindruvor (halverade), ostkuber, fruktcoktail, stenbitsrom.

Gör så här: Mixa brödet smuligt, smält smöret och blanda det tillsammans med brödet. Tryck ut hälften i botten på en springform (med löstagbara kanter). Blanda philadelphiaost, cremefraiche, ägg (i småbitar), gräslök, räkor, rivet citronskal och annat som du tycker är gott. Smaka av med salt och peppar. Bred hälften av fyllningen på brödbotten och fördela resten av bröd/smör-röran uppepå. Avsluta med att bre på philadelphiafyllningen. Ställ in tårtan i kylen ett par timmar så att den "stelnar till". Ta bort den löstagbara kanten och garnera tårtan med t.ex. räkor, ägg, citron, vindruvor, gurka, minitomater.




I nästa inlägg tipsar jag om en riktigt god blandfärsrätt:)

Favoritplatsen i Cornwall - Trevors Head och en sista småkaka - Gingernuts



Foto: Mats / Karin / bevemyrs blogg

När man är ute och reser blir det gärna så att man hittar en plats som faller en extra varmt om hjärtat. Det kan vara allt från en vacker landsände till en trevlig restaurang, en paradisisk badstrand, en speciell gata eller ett mysigt café.

I ett tidigare inlägg från Cornwall tipsade t.ex. Fröken Dill om några av sina favoritplatser i Södra England: Lulworth cove, åsnestaden Clovelly, Bath, havspoolen i Bude och Mme Paulettes B&B i Minehead. I Cornwall är favoriten St Ives. Tack för de tipsen!:)

Vår favorit, som vi återvände till flera gånger under veckorna i England är Trevors Head, platsen där måsarna kysste kameran het, blåsten rufsade om rejält i kalufsen, gräset kändes torrt och strävt mot fingrarna, matsäcken passade extra bra, syret som fyllde lungorna smakade hav och där utsikten gjorde att man tappade andan gång på gång.





Jag avundas Britternas tekultur, antagligen för att jag själv är tedrickare och inte kaffesörplare. Visst har vi vår "fika"-tradition i Sverige som jag bara älskar, men just det där självklara i att på eftermiddagen beställa in en balja te, rykande färska scones och en småkaka är så väldigt tilltalande. Alla tekannor och värmande te-huvor som trängs i butikerna eller för den delen den uppsjö av receptböcker med kakor att servera till morgondagens "afternoon tea":)

En sista kaka ska britterna bjuda er på - goda gingernuts. Varsågoda!


_________________________________________________________________________________________________

Ingredienser, ca 30 kakor:

350 g mjöl
1 nypa salt
200 g socker
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
125 g smör, rumsvarmt
2 msk sirap
1 ägg, lätt vispat
1 tsk apelsinskal

Gör så här: Blanda mjöl, salt, socker, ingefära och bikarbonat i en bunke. Rör i smör, sirap, ägg och apelsinskal. Forma till ca 30 bollar som du lägger på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 160 grader i 15-20 minuter.






I nästa inlägg ses vi hemma i Sverige igen och då ska vi sätta tänderna i något som jag längtat efter - krämig smörgåstårta gjord på mustigt, rejält rågbröd.

Hästar, highland cattle, stonhenge och Cashew and poppy seed cookies



Hästar och Highland cattle i underbart ruggigt brittiskt väder.



Foto: Karin / bevemyrs blogg

På väg upp till Stonehenge vandrade hästar och charmiga highland cattles bitvis fritt bredvid (ibland PÅ) vägen, men att Brittvädret bjöd på det så typiska småregnet gjorde varken dom eller oss ett dugg:)


Väl framme i Stonhenge stod de ju faktiskt där, alla stenar som andas mystik och magi och som visats på tv och i tidningar:)


Foto: Ksrin / bevemyrs blogg

Stonehenge är faktiskt precis sådär imponerande som man kan föreställa sig. Stenarna lades dit någon gång på bronsåldern. Själva kruxet är nog hur de hamnade där, stenarna är mellan fem och sex meter höga och flyttas inte runt hur som helst, särskilt inte när vi tänker på att vi pratar om en tid mellan 2500 f.Kr och 2000 f.Kr.:)

_________________________________________________________________________________________________



En engelsk kaka kan jag inte låta bli att servera er idag heller, "Cashew och vallmokaka" Varsågoda!

_________________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

225 g smör, rumsvarmt
140 g socker
1 äggvita, lätt uppvispad
280 g mjöl
1 tsk kanel
1 nypa salt
115 g cashewnötter, hackade
vallmofrö

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, rör i äggvita och sedan övriga ingredienser (inte vallmofrö). Forma till en avlång rulle som du rullar i vallmofrö och sedan slår in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet någon timme. Skär i cm-tjocka skivor och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 190 grader i ca 12 minuter.


________________________________________________________________________________________________




Nästa inlägg blir det sista från Cornwall!

Fish and chips vid Englands sydligaste udde - Lizard point


Panerad....

färsk!

Foto: Karin / bevemyrs blgog


Mitt allra första engelska matminne är när jag som barn äter fish and chips invirat i tidningspapper och smaksatt med vinäger. Den här gången blev det utan tidningspapper men med vinäger och dessutom en hänförande utsikt över vattnen kring Englands sydligaste udde, Lizard point.

Rätten är en typ av snabbmat och säljs både som gatuköksvariant och upplagd på fat som här. Du beställer antingen med panerad fisk eller med färsk. Riktigt gott att skvätta på vinäger också!:)






Efter maten passade vi på att vandra iväg längst med klipporna. Lizard point är vackert!


Små fiskebåtar uppdragna för att undkomma vågorna.






I nästa inlägg spanar vi in några uråldriga gamla stenar - Stonehenge:)

Cream tea


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att beställa in Cream tea på ett mysigt café är ett måste när du är i Cornwall. Cream tea är en kombination av te, nybakade scones, sylt och "clotted cream". Clotted cream är tjock grädde som smakar som en blandning mellan vispgrädde och smör.

Själv älskar jag Britternas scones och kan verkligen gå och längta efter att få sätta tänderna i det nybakade brödet. Blir du sugen på att baka egna ska du kika här !





Får som betar, åkrar, kullar, ängar och de typiska "häckarna" som avgränsar.






På Cornwalls östkust finns det en mängd små pittoreska byar.



För oss som inte är vana vid tidvatten ser det minst sagt lite annorlunda ut när det är ebb.



Kunde aldrig riktigt lista ut om måsen verkligen var enbent eller om den bara vilade sig. Totalt cool och oberörd av mitt intresse var den iallafall!:)





Britterna har verkligen mängder av hundar, en som strövade utan ägare kom och gjorde oss sällskap.



I nästa inlägg far vi iväg till Cornwalls absolut sydligaste udde.


Banana and chocolate cookies och Södra englands stränder



Engelska kakor kan man inte få nog av;)

Idag serverar jag er receptet på Banana and chocolate cookies, håll till godo allesammans!:)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

125 g smör (rumsvarmt)
125 g socker
1 ägg, lätt vispat
1 banan, väl mogen och mosad
175 g mjöl
2 tsk mjölk
100 g choklad, hackad
55 g russin

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt, blanda i ägg, banan, mjöl, mjölk, choklad och russin. Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 190 grader i 15-20 minuter.

_______________________________________________________________________________________________

Stränderna är näst intill magiska i Cornwall.




Södra Englands kust är precis sådär vacker som man kan tänka sig. Härligt stora vågor och långa sandtäckta stränder. Som turist känner man sig kanske lite osäker på vilken av alla stränder man skall bege sig till. Själv kom jag att prata med en man som var uppvuxen i trakten, jag frågade om vilken strand han själv föredrog, vilken han kunde rekommendera. Han funderade en lång stund innan han svarade att det var omöjligt att svara på, alla är precis lika bra. Vi valde en och konstaterade att den var underbar:)





Badvakterna håller ett strängt öga på alla badare så att de inte hamnar för nära klipporna i de höga vågorna.



Små ben som i vanliga fall inte kan låta bli att springa. På en strand med ljummet, skummande vatten är det stört omöjligt att vara stilla;)



Ebb....



....och flod.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Tidvattnet är dramatiskt, det drar sig fram och tillbaka. Ena stunden har du en lång vacker strand framför dig, i nästa stund sköljer havet in och man gör bäst i att söka sig andra trakter.



I nästa inlägg provar vi Cream tea och så åker vi iväg på bybesök!:)



Kameran kysser måsar och vi njuter av Traditional Cornish pasty



Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

Är du i Cornwall är det några saker du inte ska missa - dels att fara ut till den magiskt vackra kusten och njuta av hav, luft, klippor och landskap och dels att provsmaka Traditional Cornish pasty. Sen kan du ju förstås göra som vi, slå två flugor i en smäll och göra båda sakerna samtidigt:)

Måsarna är nyfikna och kretser runt klipporna, känslan av hav är total, att låta bli att fota är omöjligt.



Foto: Karin / bevemyrs blogg

Traditional Cornish pasty köper du lite varstans men vill du vara säker på att de är pinfärska ska du besöka ett Cornish pasty bageri. De smakar som lite sprödare piroger och har en fyllning som påminner om kalopps och potatis fast utan sås. Är just den smakkombinationen inget för dig finns den i en hel rad olika varianter att välja på. Spana in "Take away-listan" här nedanför så får du se;)

Sen kan du ju förstås baka egna, besök Cornish pasty association och kika på den mycket pedagogiska filmen hur du ska gör för att nå bästa resultat. Kika här!





Engelskmännen själva käkar "pasties" i tid och otid, för att de riktigt ska räcka till kan du köpa hela 12 st för priset av 10:)






Som sagt, underbart är ordet!






Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg

I nästa inlägg ger vi oss av till stranden!



Lemon and vanilla shortbread, Eden project och WEEE man


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Shortbread är min engelska favoritkaka, spröd och god, här med smak av citron. I höstas när vi var i Skottland bloggade jag originalvarianten (här). 

_________________________________________________________________________________________________

Ingredienser lemon and vanilla shortbread:

200 g smör
60 g rismjöl
85 g socker, gärna extra fint socker
175 g vetemjöl
1 vaniljstång
1 citron, skalet

Socker till garnering

Gör så här: Vispa smör och socker pösigt i en skål, skär en skåra i vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg dem i skålen tillsammans med citronskal. Tillsätt rismjöl och vetemjöl.  Knåda till en deg, kavla ut till en platta och tryck ut önskad form på kakorna med hjälp av ett kakmått. Lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 35-40 minuter i 150 grader. Kakan skall inte ta färg. Tag ur ugnen och strö på socker.
_________________________________________________________________________________________________







Väl installerade i det fina, gamla, otroligt brittiska och charmiga stenhuset vi hyrt i Cornwall är det dags att utforska omgivningarna. Eden projekt (här), världens största växthus är coolt som sjutton och absolut värt ett dagsbesök. Växthus som påminner om globen och som rymmer olika biotoper och förmedlar ett mljötänkande som ger besökaren en riktig tankesällare.

Det visade sig att vi prickat in samma dag för vårt besök som Charles och Camilla och Eden kryllade av gråhåriga damer som hoppades få se en skymt av kungligheterna. En av damerna anförtrodde mig konspiratoriskt att hon sett dem komma i sin limousine men att de inte var så kärvänliga att de satt i samma del av bilen;) Nåväl, själv hade jag, om jag vetat om det rojalistiska ståhejet, valt en annan dag för det egna besöket:) 





Efter att ha vandrat runt ett par timmar i jättebubblan med tropisk regnskog rann svetten och kroppen var helt uppfylld av känslan av att faktiskt vara i en riktig regnskog. Superfränt!




En ekologiskt odlad bananstock. Väljer du att köpa oekologiska bananer har de växt i en genomskinlig sopsäck med besprutningsmedel och kemikalier.








Lillungen spanar in en stilig häst gjord helt i drivved.



Smått skräckinjagande, sju meter höga och drygt tre ton tunga WEEE man. Monstret är gjort av motsvarande elektroniskt skräp som en genomsnittlig familj slänger under en livstid.

Skaparen till WEEE man Paul Bonomini påpekade: “I designed him to look like he’s dragging himself out of landfill, coming back from the dead. He’s there to remind us of this monster that we’re creating when we dump these goods rather than recycle them.”

Titta noga så ser du att tänderna är gjorda av datormöss och ögonen av luckor till tvättmaskiner. Coolt! Själv lyckades jag få med en av Charles och Camillas kretsande helikoptrar på bilden också:)







Lillungen kan inte låta bli att dansa när sköna Brother and Bones uppträder.





I nästa inlägg får ni följa med ut till kusten och så spanar vi in en Cornwallisk specialitet:)

Dunkerque - Dover och engelska Peanut butter cookies


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Nu lämnar vi Frankrike, kör upp bilen på färjan i Dunkerque och reser över kanalen till engelska Dover. En vacker, stormig och turkosblå tur som verkligen rekommenderas alla ressugna. Finaste havet, 2 timmar i skönaste fåtöljerna, bamsetidningar, gott te och allt möjligt läckert att äta. Trots all njutning för kropp och själ pratar vi inte om någon hutlöst dyr resa, 700 :- för bil, barn, man och kvinna, tur och retur dessutom:)

Vad väntar på andra sidan kanalen då, jo Dovers förunderligt vita klippor, afternoon tea, vänstertrafik, dramatiskt vacker kustklimat, tidvatten, puddingar, en miljon rondeller, Stonehenge och fish and chips:)

För er som vill baka en bit engelsk te- och eftermiddagskultur, här kommer receptet på "Peanut butter cookies".


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Ingredienser till Peanut butter cookies:

115 g smör, rumsvarmt
115 g jordnötssmör
115 g socker
115 g muscovado socker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
85 g mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 bakpulver
1 nypa salt
115 g havregryn

Gör så här: Blanda smör, jordnötssmör, socker, muscovadosocker och ägg i en skål. Rör ihop vaniljsocker, mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och havregryn i en annan bunke och blanda sedan ner röran i smör/sockerblandningen. Klicka ut på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 180 grader i ca 12 minuter.


_______________________________________________________________________________________________







Vad var det i det rosa paketet från det franska bageriet då? Jo, tre sega franska macroner i olika färger (gjorda på äggvitor, mandelmjöl, socker och florsocker, fyllda med smörkräm), en chokladöverdragen hård maräng dekorerad med en G-klav och en smördegsbakelse fylld med chokladkräm och täckt med choklad.

Gott kan jag lova!:)





I nästa inlägg bjuder jag er på recept på fler brittiska kakor och så spanar vi in coola Eden project!


Samossas aux fruits secs


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sista inlägget från Frankrike, vad kan passa bättre än att bjuda på Samossas aux fruits secs?:)

Den här franska desserten kan verkligen rekommenderas. Väldigt väldigt gott!
______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

2 dl socker
2 ägg (ta undan lite vita till att "klistra" ihop filodegen med)
75 g smör
120 g mörk choklad
litet kanel

100 g torkade fikon, hackade
100 g torkade aprikoser, hackade

1 paket filodeg

Gör så här: Vispa socker och ägg riktigt pösigt. Smält choklad och smör, låt svalna en aning och rör försiktigt ner smeten i socker/äggblandningen, smaka av med kanel. Klicka ut röran på filodegskvadrater, forma till små knyten, limma med lite äggvita om det behövs. Grädda i 210 grader i ca 8-10 minuter. Servera gärna ljummen tillsammans med lite vaniljglass. Grymt gott!!





Norra frankrike är som sagt dramatiskt och vackert!


Lillungen är en glad liten unge och vem kan motstå, vackra vyer eller inte,  att busa lite...:)


Foto: Mats / bevemyrs blogg


Naturen imopnerar, som människa kan man inte annat än häpnas över det förunderliga i i allt det som finns runt omkring oss.





I nästa inlägg tar vi färjan över engelska kanalen och så får ni se vad det här fina rosa pyramidpaketet från bageriet innehåller:)



Marknadsbesök och Le Mont Saint Michel


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Att ge sig ut på fransk bymarknad och frossa i råvaror tillhör trevligheterna i livet:) Jag bjuder er på lite bilder så får ni njuta lite ni också!:)




Lillungen var väldigt nyfiken på vilka sorters fiskar som låg där i marknadsståndet - men de här granna röda har jag absolut ingen aning om vad det kan tänkas vara. Någon klok som vet?








Att besöka sevärdheter tillhör semestersysslorna emellanåt. Frankrikes mest besökta attraktion är Le Mont Saint Michel.


Foto: Karin / bevemyrs blogg

Klippklostret Le Mont Saint Michel från år 708 är inte bara den mest besökta utan också en av Frankrikes mest häftiga uppenbarelser. I det flacka landskapet syns det från långt håll och man vrider gärna huvudet ur led för att titta lite extra för att klura ut vad det egentligen är man ser bland alla tinnar och torn.





Tidvattnet är dramatiskt och drar sig fram och tillbaka med en väldigt fart. I ebbtider används den asfalterade havsbottnen till parkeringar. Gatsoparbilen får tvätta bort sand, snäckor och annat som blivit kvar när vattnet dragit sig ut.



I nästa inlägg får ni receptet på en enkel och otroligt god fransk dessert!:)

RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen