Pinocchiotårta / Marängtårta




Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min goa brorsa fyllde jämna år i helgen och han bjöd på en lyckad storfest i hyrda lokaler. Tusen tack!!! Tänk brorsan, det var inte länge sedan vi tre syskon barbenta sprang omkring och lekte där ute på Dunderhov, badade dygnet runt i poolen, åkte på husvagnssemester,  tittade på V på tv och hörde pappa läsa "Mommo och kampen om tiden" (jäkligt märklig bok förresten?=)? Nåja...

Lillungen och jag bakade en av tårtorna som brorsan bjöd på, en riktig favorit och inte alls så krånglig att baka som man först kanske tror.

Bottnar sockerkaksdel:
75 gr smör eller margarin
1 dl socker
4 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Bottnar marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
mandelsmpån

Fyllning:
Grädde
Färsk frukt

Gör så här: Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken.

Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm eller 25x30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta. Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö över mandelspån om du vill ha det.

 

Grädda tårtan mitt i ugnen eller i den nedre delen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna. Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.







Sötaste byxor en liten bagare kan ha? Plyschoverall med kanin  i rumpan från MeandI.

Kommentarer
Postat av: Lotta

Ja, vilka gulliga byxor! Men han är ju inte så liten längre, din "lillunge", stora killen nu!



Här är allt lugnt, ingen bebis på gång. Men riktigt skönt att vara ledig faktiskt :-)

2009-09-24 @ 18:50:07
Postat av: Karin

Ja, jisses vad tiden går fort, visst är lillungen stor, det känns nästan som att han är vuxen nu!=)



Du måste lova att höra av dig när bebisen kommit! Kom att tänka på en sång av Jessica Nilsson som gick rakt in i hjärtat när jag hörde den sjungas första gången "Älskade barn", om du vill titta hittar du texten här:



http://www.dopguiden.se/musik/alskade_barn.html



...vet inte riktigt vart man kan lyssna på den med en något så när behaglig sångröst:)



Kram!!

2009-09-25 @ 20:28:43
Postat av: mimmi

Va duktig han är!

2009-10-06 @ 10:08:38
Postat av: Johan

Du glömde ange mängden bakpulver är jag rädd. 1.5 tsk borde det väl vara?

2011-02-14 @ 14:22:38
Postat av: Karin / bevemyrs blogg

"Johan"

Hoppsan, jo så skall det förstås vara, 1 1/2 tsk bakpulver är lagom!:)

2011-02-14 @ 14:51:16
Postat av: Stina

Ska man dela kakan på längden eller mitt av?

2011-07-20 @ 11:12:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen