Hembakade kokosmums


Foto: Karin / bevemyrs blogg


Innan vi besökte Jamtli fick vi höra talas om några gudomligt goda och hemgjorda chokladbollar som såldes på marknaden år efter år. Efter sådana rekommendationer gick det ju förstås inte att låta bli att köpa med sig en låda hem:) Bollarna visade sig smälta i munnen och smakade riktigt, riktigt gott.

Själv har jag inget recept på just Jamtlibollarna men det är inte fy skam att hålla till godo med Uggelhagens perfekta skumvita kokosmums (här).


Varsågoda!
________________________________________________________________________________________________



Ingredienser till en plåt kokosmums:

4 1/2 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

Garnering:

4-5 dl kokosflingor
2 msk kakao

200 g smält choklad (går att hoppa över om du tycker)

Gör så här: Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål, rör om. I en annan skål blandar du det kokheta vattnet med gelatinpulvret, rör om så att gelatinet löser sig. Blanda ner gelatinvattnet i sockerblandningen. Vispa alltsammans med elvisp i 30 minuter till en pösig smet. Blanda samman kokosflingorna med kakaon. Sikta det om det är klimpigt. Häll lite av kokosen i botten på en långpanna (botten skall täckas, annars fastnar kakan), ca 20 x 30 cm, bred ut smeten, strö på ett lager kokos uppe på. Ställ plåten kallt, gärna i frysen, ett par timmar till allt stelnat. Skär i bitar, ca 4 x 5 cm. Doppa snittytorna i kokosblandningen. Smält chokladen och doppa ena sidan av "kokosmumsen" i den. Förvara kakorna svalt, de går utmärkt att frysa.

Kommentarer
Postat av: Fröken Dill

Jag VISSTE att man kunde göra egna mumsmums! Har ett vagt barndomsminne av att min mamma gjorde det när vi var barn och att det verkligen var gott.

2011-12-09 @ 13:52:41
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: milla

Vad undebara bilder från Jamtli, har bara varit där på sommaren

2011-12-11 @ 10:34:16
URL: http://millashalsoblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen