Första advent på söndag - baka Julens absolut godaste Saffransknyten
Foto: Karin / bevemyrs blogg
På söndag är det första advent och här hemma fixas och donas det med adventsljusstakar, ljusslingor och kransar. Lillungen ritar egna kalendrar och sneglar längtansfullt efter att få öppna det första mormorspaketet i paketkalendern.
Bakat har vi gjort också, läckra saffransknyten fyllda med mandelmassa. Verkligen gööör gott!!!!:)
Testa nu allesammans, ni kommer inte att bli besvikna!:)
_______________________________________________________________________________________________
Ingredienser:
100 g jäst
225 g smör
6 dl mjölk
1 ½ dl vit sirap
1 krm salt
1krm hjorthornssalt
1 ägg
3 kuvert saffran, stött tillsammans med en sockerbit eller utrört i lite sprit
Ca 20 dl vetemjöl
Fyllning:
450 g mandelmassa (som vispas ihop med smöret)
200 g äkta smör
Pärlsocker
Gör så här: Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt allt bli fingervarm. Rör ut jästen med lite av degvätskan och tillsätt sedan övriga ingredienser (sist mjölet). Arbeta degen smidig. Nu ska den inte jäsa utan kavlas ut direkt. Dela degen i fyra bitar (på direkten utan jäsning som sagt). Kavla ut varje degklump till en ca ½ cm tjock platta. Skär ut fyrkanter 7x7 cm stora. Lägg en matsked av fyllning på varje fyrkant och vik in hörnen. Kläm ihop en aning. Lägg varje knyte i en form på en plåt. Lägg på en bakduk och låt knytena jäsa i 1 timme. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 250 grader i ca 6-8 minuter.
Kommentarer
Postat av: Fröken Dill
Härligt, jag är helt usel på bakning av söta saker, men i jul och adventstider vill man ju ha lite saffransbröd och peppisar till fikat.
Jag tror jag borde kunna fixa ditt recept!
Tänk att det redan snart är advent...
Postat av: milla
Vad fina, ser fantastisk goda ut.
Skulle börja göra adventsfint i dag men var för trött
Tar nya tag i morgon.
Ha en skön helg
Postat av: Kia Ekman
Tack Karin!
Upphottade lussebullar som smakade fantastiskt! Jag har lagat en hel del från dina recept och aldrig blivit besviken! Tack för alla fina kort och inspirerande recept!
Stor kram
Trackback