Nougat och mandelkaka




Foto: Karin / bevemyrs blogg

För några veckor sedan lånade lillungens mentor ut två av de underbara kak- och bakböckerna  i serien "Två systrars söta" (titta här) till mig. I en av böckerna berättas historien om "tant Märta" som briljerade på byns alla kafferep med sin fantastiskt goda Nougat- och mandelkaka. Märta vägrade envist att dela med sig av kakans hemlighet, med ett undantag, vänninan (två systrars sötas mamma) som flyttade till Amerika ansågs vara bortom all konkurans och kunde därför få receptet...som sedan hamnade i boken:) Märtas kaka är verkligen jäääättegod, otroligt saftig och i en perfekt kombination med nougaten. Godast efter en dag eller två!

Ingredienser:

4 ägg (delade)
400 g grovt riven mandelmassa
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
125 g nougatmassa
rostade mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och mjöla en rund bakform, gärna med löstagbara kanter. Vispa äggulor, mandelmassa, smält smör och bakpulver med elvispen liet försiktigt till en jämn smet. Vispa äggvitorna i en ren bunke till hårt skum. Vänd försitktigt ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter. Lägg folie över kakan efter 25 minuter så att den inte blir för mörk. Smält nougaten i vattenbad (jag brukar göra det i micron på "tiningsläget"). Bred nougaten över kakan och dekorera med mandelspån.




Kommentarer
Postat av: Cattie

Kokboken "Två systrar söta" har en given plats i min samling och just den här kakan har jag länge velat testa...Kanske hinns med till födelsedagen i helgen? Bara inte maken fiskar för mycket...;-))))

2009-10-26 @ 20:41:16
Postat av: Karin

Ja, böckerna, eller ivarjefall 170 frestelser från The cookbook café som har helt underbara recept...förutom "Chokladmazariner med espressoglasyr" som smakade vedervärdigt (hur nu en kaka kan göra det, men det gjorde den faktiskt:)står nerpräntade på julens önskelista nu.



Nougat och mandelkakan är god, fast helt klart ännu godare när den stått ett tag!



Det var trevligt att träffa er idag!!!

2009-10-26 @ 21:56:02
Postat av: Linnea

Super god :) Men kunde inte äta så storbitt pga den goda kina maten ^^

2009-10-27 @ 16:40:41
URL: http://bevermyrskan.blogg.se/
Postat av: Karin

Haha!!! Ja, det är lätt att äta lite för mycket mat när det är såå gott!

2009-10-28 @ 08:32:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen