Varsågoda, en förälskelse!!!
Foto: Karin / bevemyrs blogg
Helgens bak var franska croissanter. Antagligen världens godaste dessutom!
Brorsan har en passion för just croissanter. Under flera års tid har han bakat, smakat och justerat receptet, plåt efter plåt, allt för att nå fulländning. Receptet som jag eller snarare brorsan bjuder er på i dag är exklusivt och i sin spröda, smöriga bladighet helt perfekt. En förälskelse vid första tuggan! Varsågoda!!!
Brorsan och hans vän bloggar läckerheter värda att minnas på Food Bible, kika in där vettja!!
Ingredienser:
Deg:
25 g jäst
800 g vetemjöl (gärna Manitoba Cream)
3.5 dl ljummet vatten
25 g socker
10 g salt
30 g smör skuret i fyrkanter
2 ägg (uppvispade)
Fyllning:
500 g kylskåpskallt smör
Pensling:
2 ägg (uppvispade med en gnutta vatten)
Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen och kör i assistenten i 10 minuter (eller knåda för hand). Degen ska vara smidig, inte kladdig men inte för hård. Mjölmängden kan behöva justeras beroende på vilket mjöl man använder och hur torrt det är.
Mjöla bakbordet och kaveln och kavla ut degen till en rektangel 60x30 cm. Hyvla smöret med osthyvel och täck ena halvan av degen. Lämna en 2 cm kant. Vik över den andra halvan och tryck ihop degen. Vik degen som ett kuvert, dvs vik in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Kavla ut degen på nytt och vik på samma sätt igen. Upprepa totalt 3 gånger. Beroende på hur snabb man är, och hur varmt det är, så kan man behöva kyla degen. Kyl sedan degen i minst 45 minuter upp till några timmar. Om det drar ut lite så gör inte det så mycket. Kavla ut till ca 60x30 cm. Dela degen på längden och gör fyrkanter ca 15x15 cm. Varje fyrkant delas på diagonalen och varje sådan trekant rullas till en croissant. Man kan med fördel kavla ut triangeln så att basen blir bredare och toppen längre. Rulla den genom att börja vid basen och rulla mot toppen. Vik ihop den och lägg på bakplåtspapper. Pensla med ägg. Låt jäsa i en timme tills de ser fluffiga ut. Pensla och grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Dom ska vara välgräddade men inte brända. Tar man ut dom för tidigt så blir dom lite degiga. Låt svalna på galler.
Bilder på hur bak och vikningarna går till hittar du här!
Kommentarer
Postat av: Emmas Kök
Spännande! Det här får jag ta och prova nån dag :) Även jag blev lite förälskad i croissanter när jag var i Frankrike..
Postat av: Lena
Det där receptet måste jag prova!! Jag har aldrig gjort croissanter så det är på tiden!:)
Postat av: Erika
Så gott det ser ut! Undra om jag lyckas få till dem lika bra bara!?=)
Postat av: Sofie / Mumsfillibaba
Ohh....vad gott!! Trodde knappt det gick att baka själv. Men klart att det gör....men verkar lite trixigt....
Postat av: Hanna - Bakfnatt
Åh, det är ju bara så himla gott! Med sådana fantastiska bilder blir man ju hungrig såhär nästan mitt i natten ;-)
Trackback