Bacon- och lingonpannkakor ute vid havet


Foto: Karin / Mats / bevemyrs blogg


Igår packade vi bilen full med mat- och fikaatrealjer och for ut till havet. Målet var en av alla de där fina iordninggjorda grillplatserna som tillsammans med havet ofta är fullständigt öde och stilla vintertid. Om än kallare så är ju naturen fantastisk även så här års.:) För att hålla värmen tände vi en rejäl brasa, drack varm choklad, upptäckte omgivningarna och fräste bacon- och lingonpannkakor. 

Bacon- och lingonpannkakor kan starkt rekommenderas som "öppen-eld-lagar-mat" (hemma vid spisen också;), väldigt, väldigt gott. Smidigt att äta sådär ute i naturen och enkelt att göra när förutsättningarna är knappa.

Pannkakorna smakar som en  kombination mellan raggmunk, fläskpannkaka och Amerikanska pannkakor och stillar hungern hos den mest kräsne och kurrande magen.

Antingen gör du färdigt smeten hemma och tar med i en bunke (det gjorde vi för det var isande kallt ute) eller så blandar du den direkt på plats ute. Baconen kan du göra likadant med - steka hemma eller i pannan över elden, lägger du "rå" bacon på pannkakan direkt behöver de gräddas lite längre.

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk/naturell youghurt/turkisk yoghurt (använder du turkisk yoghurt tar du 2 dl yoghurt/1 dl mjölk)
1 msk flytande smör
1 ägg

2 paket bacon
lingon

smör till stekningen
lingonsylt till servering

Gör så här: Fräs bacon hemma eller på plats. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner fil/yoghurt, smör och ägg. Smeten blir ganska tjock. Klicka ut smeten i pannan, strö på färdigstekt (eller "rå") bacon och några lingon på varje. Grädda i lite smör tills de blivit gyllene. Servera med lingonsylt.





Strö på bacon och lingon på den utklickade smeten, vänd och grädda sedan på båda sidor.





Att ha en egen muurikka att laga mat på över den öppna elden är lyxigt! Har du ingen och tycker att det gräver ett lite för stort hål i plånboken att köpa en kan du alltid leta upp en gammal billig gjutgärnsstekpanna på loppis. Placera den på några stenar över elden så går det finfint att laga mat sedan (ofta är de ju dessutom väl insmorda de där gamla pannorna:)







Färsk annanas och mangoskivor är gott som sjutton att ta med ut i kylan!!!





Utan att fara med allt för mycket reklam så visade sig den här muggen från Naturkompaniet vara riktigt praktiskt! Den tar i princip ingen plats alls ihopfälld och uppfälld är den stadig och tål både kalla och varma drycker.



Lillungen doppar pepparkakor i  sin muminmugg med varm choklad. Gott minsann!!:)


Snyggburken med mammas goda hemrullade rån fick också följa med på utflykt.


Lillungen samlade lite av naturen och gjorde sedan en fin tavla:)


Kommentarer
Postat av: Erica AKA Tomtens Dotter

Så underbart mysigt det ser ut.

Jag ska definitivt testa plättarna (om än på spisen...)

2012-01-07 @ 12:49:42
URL: http://tomtensdotter.blogg.se/
Postat av: LisaMarie

Åh vad härligt det låter/ser ut! Burken med rånen var ju jättesöt! ^^

2012-01-07 @ 14:13:39
URL: http://lisamariesvarld.blogspot.com
Postat av: Sussie

Så mysigt ni har det! Jag önskar att jag hade möjlighet att åka iväg sådär också:-)

2012-01-07 @ 14:31:24
Postat av: Slickepotten

Vad härligt det ser ut!



Plättarna låter supergoda, måste jag verkligen prova nästa gång vi åker ut på grillutfykt.

2012-01-07 @ 16:18:15
URL: http://slickepotten.net
Postat av: Elisabeth

Finaste och bästa bloggen har du. Så är det bara!

2012-01-07 @ 17:03:10
Postat av: carolina - med Lo:s syskon i magen.

Men gud vilka fina, min dotter skulle älska dessa pannkisar! Måste testas =)



Riktigt fina bilder =)

2012-01-07 @ 18:21:58
URL: http://acarolinas.blogg.se/
Postat av: Josef

Trevlig blogg! bokmärke :)

2012-04-26 @ 00:05:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

bloglovin

Matbloggstoppen